Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
1. 10. 2014,
19.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Amir Ružnić Josip Iličić Srečko Katanec slovenska nogometna reprezentanca

Sreda, 1. 10. 2014, 19.58

8 let

Iličić šokiran ob Katančevi odločitvi

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Seznam reprezentančnih kandidatov za dvoboja s Švico in Litvo je prinesel nekatera presenečenja. Srečko Katanec ni vpoklical Josipa Iličića. Nogometaš Fiorentine je zelo razočaran. In ni edini.

Ko je Srečko Katanec na novinarski konferenci v središču Ljubljane pojasnjeval, zakaj na seznamu kandidatov ni tudi 26-letnega zveznega igralca Fiorentine, je dejal: "Josip ni odpisan, a ga v tej akciji ni zraven. Do igralcev imam nekaj zahtev, a v reprezentanci potrebujemo igralce, lačne dokazovanja, ne pa famoznih. To mora biti naš prvi kriterij," je selektor slovenske reprezentance uporabil italijanski nogometni rek, ki naj bi metal slabo luč na Iličića.

Iličiću se dela krivica

Kot eden izmed prvih se je takšni odločitvi začudil njegov agent Amir Ružnić in mu javno stopil v bran. Kaj o tem mislijo drugi, ga ne zanima. Želel je le povedati svoje mnenje in zaščititi svojega varovanca.

''Jojo je v zadnjih štirih letih ob Handanoviću največji izvozni slovenski artikel v Italiji in pomeni največjo reklamo za Slovenijo. Zasluži si, da mu stopim v bran. To je tudi moja moralna obveza. Fantu delajo veliko krivico, le zakaj bi bil tiho. Katastrofa,'' je z vznemirjenim glasom povedal Izolan, ki se je danes slišal z Josipom Iličićem in potrdil njegovo globoko razočaranje. ''Tega ni pričakoval nihče. Bilo je tako, kot da bi udarila strela z jasnega neba. Josip je zelo razočaran, trenutno je v šoku.''

Boji se, da je Iličić že na meji

Slovenija ne premore preveč širokega nabora kakovostnih nogometašev, ki so se že dokazali v dresu velikih klubov. Se lahko bojimo, da bi zdajšnje razočaranje vodilo Iličića do odločitve, da v prihodnje zavrne pozive selektorja?

''Ne vem, kaj se bo zgodilo, to je seveda njegova odločitev, na katero ne želim vplivati. Se pa bojim, da je na meji. Pustimo, da najprej prespi zadevo. Ko sem se pogovarjal z njim, je bilo v njegovem glasu čutiti ogromno razočaranje. Vsak želi igrati za svojo državo. In bilo bi narobe, če ne bi bil razočaran. Čeprav je v velikem klubu in si je rešil eksistenco, mu ni vseeno. Igralca, kot je Iličić, ne smeš črtati, ampak ga moraš kot voditelja dobiti na svojo stran, da ti da vse. Vsak selektor bi moral to narediti. Najlažje pa je reči, da ni lačen, in ga ne vpoklicati. To znajo vsi, to bi znal tudi sam,'' ni skrival nezadovoljstva ob odločitvi selektorja.

Ni isto igrati v Ukrajini in na Cipru ali pa pri Fiorentini

Ružnića, ki je pred leti enkrat oblekel dres slovenske članske izbrane vrste, je zmotilo še nekaj. Zakaj je selektor od standardnih imen, ki so na zadnjih tekmah sestavljala izbrano vrsto, prečrtal le Iličića? Zaradi njegove nekoliko slabše igre na zadnji tekmi v serie A?

''Selektor bi moral analizirati igro vseh reprezentantov v klubih. Povejte mi enega, ki ima le pluse. Druga stvar pa je, da 80 odstotkov teh reprezentantov igra v slabšem klubu in ligi od Josipove. Z vsem spoštovanjem, ni isto igrati v Ukrajini, na Cipru ali pa v Sloveniji kot pa pri Fiorentini. Preprosto ni ista konkurenca, niti kakovost igralcev. Zaradi tega se ne strinjam, da ni lačen dokazovanja. Katastrofa. Če ne bi bil lačen, na Cipru ne bi igral z injekcijo,'' je opozoril na enega izmed številnih trenutkov, ko je Iličić pomagal reprezentanci, čeprav njegovo zdravstveno stanje ni bilo najboljše. Prav to ga je najbolj zabolelo – da je po vseh teh trenutkih odrekanja in žrtvovanja ostal brez poziva.

Ob vsem skupaj dodaja, da želi reprezentanci vse najboljše. V tem primeru nastop na velikem tekmovanju. Iličić, ki je že v Belorusiji, kjer bo jutri gostoval s Fiorentino na tekmi lige Europa, bo imel med reprezentančnim odmorom veliko časa, da o vsem skupaj dobro razmisli. Selektor pravi, da ni odpisan, a le redko se je pripetilo, da je razočarani nogometaš prispeval levji delež k ekipnemu uspehu.

Ne spreglejte