Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
27. 12. 2013,
7.43

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

PSG Monaco Lille Bordeaux Ažbe Jug Zlatan Ibrahimović Radamel Falcao Edinson Cavani

Petek, 27. 12. 2013, 7.43

4 leta, 8 mesecev

Ibrakadabra na vrhu (in tleh), Monaco privilegiran (video)

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Francosko prvenstvo je s prihodom tujega kapitala v Pariz in Monte Carlo prestopilo meje povprečja in anonimnosti. Ibrahimović, Falcao, Cavani ... Na delu so zvezdniki najvišjega svetovnega razreda.

Čeprav sta blagajni PSG in Monaca po zaslugi katarskih in ruskih milijonov povsem polni, nakupi v prestopnih rokih pa so postali lahkotno klubsko opravilo kot igranje monopolija, prednost Parižanov in privilegiranih predstavnikov iz kneževine na lestvici ni tolikšna, kot bi jo glede na igralski kader pričakovali. PSG in Monaco sta na vodilnih mestih, to je res, a se je v neposredno bližino naselil tudi Lille. Z jekleno obrambo, blesti predvsem nigerijski reprezentančni vratar Vincent Enyeama, spravlja ob živce tekmece, zadnji jo je na lastni grbi občutil Paris St. Germain. Derbi francoskega prvenstva, zadnje dejanje jesenskega dela, se je na Parku princev končal brez zmagovalca.

Obdavčitev najdražjih igralcev buri duhove

Pri jesenskih prvakih in branilcih naslova sta strelsko izjemno razpoložena Zlatan Ibrahimović in Edinson Cavani (15 in 12 zadetkov), ki sta tudi najboljša strelca prvenstva, pri Monacu pa Radamel Falcao zaradi skrivnostih razlogov (uradno poškodba, neuradno pa govorice o tem, da bi lahko klub zaradi nezadovoljstva zapustil že pozimi) ni igral več kot mesec dni in jesen končal pri devetih golih. Monaco dviguje veliko prahu, saj ima klub iz kneževine veliko bolj ugoden davčni sistem.

V Franciji začenja veljati izjemno visoka obdavčitev (kar 75 odstotkov) za vse, ki prejemajo milijonske zneske. V Monaku tega ni, zato so izbranci Claudia Ranierija zelo privilegirani. Pritožb je ogromno, omenjala se je tudi stavka prvoligaških igralcev, a ostaja pri odločitvi, da Monaco ne spada pod okrilje francoske davčne zakonodaje, tako da ruskemu bogatašu Dmitriju Ribolovlevu ne bo treba plačati dodatnih milijonov. Je pa sindikat francoskih nogometašev stavko, ki je bila napovedana za konec novembra, nato pa preklicana, dejal, da ni opustil ideje.

Jug na rezervni klopi, Lyon največje razočaranje

Pa preostali? Bordeaux v zadnjem času igra kot prerojen, slabše rezultate v Evropi (izpad v skupinskem delu lige Europa) je nadoknadil z zmagovitim ritmom, s pomočjo katerega bo prezimil na četrtem mestu. Na klopi Girondincev je tudi mladi slovenski reprezentant Ažbe Jug, ki med vratnicama še čaka na svojo priložnost in je edini predstavnik države na sončni strani Alp. Marseille po poraznem izkupičku v ligi prvakov (nič točk v skupini smrti z Borussio, Arsenalom in Napolijem) in menjavi trenerja še išče formo, s katero bi se priključil boju za tretje mesto, ki še pelje v ligo prvakov, največje razočaranje sezone pa je Lyon. Nekdanji strah in trepet z Gerlanda je šele na desetem mestu, zaostanek za Parižani pa znaša že 19 točk.

Izjemno slabo kaže Montpellierju, nekdanjemu prvaku, ki je jeseni zmagal le dvakrat. Rešiti ga bo skušal novinec iz Milana, posojeni francoski napadalec M'Baye Niang. Manjkrat je v tej sezoni zmagal le Ajaccio, eden izmed dveh prvoligaških klubov, ki prihajata s Korzike (Bastia je na 13. mestu). Zbral je le devet točk.

Prvenstvo se bo nadaljevalo 10. januarja.

Ne spreglejte