Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
1. 3. 2013,
17.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Hajduk Split

Petek, 1. 3. 2013, 17.23

8 let

Hrvat, ki sanja o himni lige prvakov v Mariboru

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Matija Smrekar je nov v nizu številnih tujcev, ki so oblekli dres Maribora. Večina jih v Ljudskem vrtu ni pustila globokega pečata, kako se bo znašel 23-letni Hrvat?

Izkušnje z igranjem v tujini že ima. Igral je v drugi francoski ligi pri Sedanu, nastopal pa tudi v Belgiji, kjer je bil član kluba iz Charleroija. Kraja, ki je zgodovinski za slovenski nogomet. Verjetno ni treba poudarjati, zakaj. Tam je slovenska reprezentanca odigrala prvo tekmo na velikih tekmovanjih, ko je v dramatični tekmi evropskega prvenstva 2000 proti Jugoslaviji remizirala s 3:3. To so bili časi, ko je slovenski nogomet začel pridobivati na veljavi. Zdaj, predvsem zaradi Maribora, je zanimiv že za marsikaterega tujca. Tudi Matija Smrekar, ki je na Štajersko prišel v zimskem prestopnem roku, sodi mednje. ''Imel sem še nekaj ponudb, a ko so me poklicali iz Maribora, nisem razmišljal niti sekunde. Takoj sem pristal in podpisal pogodbo. Maribor je velik klub. To je zdrava, evropska sredina,'' je prepričan 23-letni napadalec, ki ima o slovenskem nogometu pozitivno mnenje. ''Maribor sem poznal že preden sem prišel sem. Tudi zato, ker je dvakrat igral proti zagrebškemu Dinamu. Takrat sem videl, da gre za zelo dobro ekipo in moram reči, da sem potihoma Mariboru kar privoščil, da bi napredoval, čeprav sem Hrvat,'' svojemu novemu klubu laska nogometaš, ki je igral v vseh mlajših hrvaških državnih selekcijah. Tudi prijatelji in družina so počaščeni, da je prišel v najbolj trofejen slovenski klub. ''Vsi, prav vsi so veseli zame, saj vedo, za kako dober klub gre. Prav tako vedo, da je to lepa priložnost zame, da naredim korak naprej v moji karieri. Maribor vsako leto igra v Evropi, v Sloveniji smo najboljši, posebno poglavje pa so mariborski navijači, ki so fantastični. Že nekaj časa sem v Mariboru. Še preden sem podpisal pogodbo, sem si ogledal derbi z Olimpijo v Ljudskem vrtu in moram priznati, da sem bil navdušen. Komaj čakam, da tudi sam igram na derbiju pred domačimi navijači,'' se prihodnosti veseli Smrekar.

V Mariboru ga je pričakala zelo ostra konkurenca, a če gre soditi po prvi tekmi, ki jo je v vijoličastem dresu odigral v sredo v pokalu proti Olimpiji v Ljubljani, ko je bil v prvi postavi, se lahko nadeja priložnosti za igro. ''Za mano so zelo dobre priprave. Vesel sem, ker mi trener zaupa, podpirajo pa me tudi soigralci. Seveda je konkurenca velika, a je zdrava in dobrodošla. Na prav vsaki poziciji imamo res veliko število kakovostnih nogometašev, kar je le dodaten motiv za vse, da se trudimo po najboljših močeh in smo še boljši,'' pravi Hrvat, ki si mesto v napadu slovenskega prvaka deli z Robertom Berićem, Marcosom Tavaresom in tudi Nusmirjem Fajićem. S prvimi tedni, ki jih je preživel v štajerski prestolnici, je zadovoljen.

S prvimi tedni, ki jih je preživel v štajerski prestolnici, je zadovoljen. ''Maribor je lepo mesto, Slovenija je prijazna država. Veseli me tudi to, da sem le uro oddaljen od domačega kraja. Problemov s privajanjem na nov način življenja tako res nimam. Tudi na igrišču in v klubu sem se znašel dobro. Bolje skorajda ne bi moglo biti,'' je povedal nogometaš, ki prihaja iz Zaboka. Kraja v Zagorju na severovzhodu Hrvaške, blizu meje s Slovenijo. Bolj kot oddaljenost od domačega kraja pa ga seveda zanima, kako se bo znašel v novem klubu, ki ima tudi v tej in seveda naslednji sezoni visoke cilje. ''Jasno je, kaj je cilj. Želimo osvojiti dvojno lovoriko v Sloveniji in potem poleti spet napasti uvrstitev v ligo prvakov. Maribor bi si to zaslužil, saj je bil elitnemu evropskemu klubskemu tekmovanju že lani res blizu. Sanjam o tem, da bom v majici Maribora v Ljudskem vrtu poslušal znamenito himno lige prvakov,'' še pravi 185 centimetrov visoki napadalec, ki je imel ob debiju v vijoličasti majici priložnost, da se vpiše med strelce, a je ni izkoristil. Ciljev, koliko zadetkov želi doseči do konca sezone, si ni zastavil. ''Ne bi govoril o številkah. Želim si le, da Maribor doseže vse zastavljene cilje, jaz pa pripomorem k temu, da bo uspešen. Če bo ekipa dosegala dobre rezultate in bo igrala dobro, bodo prišli tudi zadetki in podaje. O tem ni dvoma,'' se z zadetki ne obremenjuje Smrekar, ki smo ga za konec povprašali o primerjavi med hrvaškim in slovenskim klubskim nogometom. ''Ni velike razlike. Kakovost je zelo podobna, stanje v ligi prav tako. Na Hrvaškem od konkurence odstopa zagrebški Dinamo, v Sloveniji je korak pred ostalimi Maribor,'' je zaključil.

Ne spreglejte