Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 6. 2023,
17.52

Osveženo pred

10 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

Natisni članek

Marcelo Brozović UEFA liga prvakov Inter Manchester City

Sobota, 10. 6. 2023, 17.52

10 mesecev, 2 tedna

Hrvaška še 12 zapored s finalistom lige prvakov

Neverjeten hrvaški niz, ki lahko skrbi Manchester City

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40
Marcelo Brozović | Marcelo Brozović bo letos edini hrvaški udeleženec finala lige prvakov. | Foto Guliverimage

Marcelo Brozović bo letos edini hrvaški udeleženec finala lige prvakov.

Foto: Guliverimage

Hrvaška s štirimi milijoni prebivalcev ne spada med večje evropske dežele, a se lahko pohvali s prav posebnim nogometnim podvigom. Že 12. zapored bo v velikem finalu lige prvakov stiskala pesti za svojega nogometaša. V njem bo nastopil Marcelo Brozović (Inter), ki bo skušal zvečer premagati Manchester City. Če mu bo to uspelo, bo nadaljeval fenomen, saj so klubi s hrvaškim legionarjem osvojili ligo prvakov že desetkrat zapored!

Manchesrer City Inter
Sportal Kakšna drama v Istanbulu! Liga prvakov ima novega vladarja.

Kdo bi si mislil, a južna slovenska soseda ima že dvanajstič zapored svojega predstavnika v sklepnem dejanju najmočnejšega klubskega tekmovanja na svetu. Tam pa klub, ki računa na pomoč hrvaškega legionarja, ponavadi zmaguje, kar ne more biti niti malo všeč bolj vraževernim navijačem Manchester Cityja. V zadnjem desetletju so namreč vedno postajali evropski prvaki tisti klubi, ki so imeli v svojih vrstah Hrvata. Inter ga ima, to je izkušeni zvezni igralec Marcelo Brozović, Manchester City pa ga nima.

Zadnji finale lige prvakov, v katerem je Hrvaška ostala brez zmagovalca, sega v sezono 2011/12. Takrat je Chelsea v Münchnu prekrižal načrte favoriziranemu Bayernu, za katerega je zaigral tudi Ivica Olić.

Ivica Olić je leta 2012 izgubil finale lige prvakov proti Chelseaju, Hrvaška pa je takrat nazadnje ostala brez evropskega prvaka. | Foto: Reuters Ivica Olić je leta 2012 izgubil finale lige prvakov proti Chelseaju, Hrvaška pa je takrat nazadnje ostala brez evropskega prvaka. Foto: Reuters

Z Bavarci je izkusil boleč poraz po izvajanju kazenskih strelov in bil eden izmed dveh osmoljencev v vrstah poražencev, ki so zapravili 11-metrovko. Poleg zdajšnjega pomočnika selektorja Hrvaške Zlatka Dalića, ki se s hrvaško izbrano vrsto pripravlja na nastop v polfinalu lige narodov proti Nizozemski, je bil z bele točke neuspešen še Bastian Schweinsteiger, Londončane, ki bi najraje pozabili dogajanje v tej zelo stresni, zapravljivi in rezultatsko neuspešni sezoni, pa je do zgodovinskega naslova popeljal Didier Drogba.

Lani se je veselil Modrić

Nato je sledil čudežni hrvaški niz, v katerem so evropski naslov osvajali Luka Modrić (petkrat), Mateo Kovačić (štirikrat), Mario Mandžukić, Ivan Rakitić, Dejan Lovren in Ivan Perišić, v sezonah 2016/17 in 2017/18 pa sta na hrvaške nogometaše računala celo oba finalista.

Luka Modrić je lani z madridskim Realom osvojil ligo prvakov že petič. Letos je v polfinalu občutil moč Cityja in po hudem porazu z 0:4 v Manchestru izpadel. | Foto: AP / Guliverimage Luka Modrić je lani z madridskim Realom osvojil ligo prvakov že petič. Letos je v polfinalu občutil moč Cityja in po hudem porazu z 0:4 v Manchestru izpadel. Foto: AP / Guliverimage

Edina Hrvata, ki sta v zadnjih desetih letih proslavljala evropski naslov, a v finalu nista odigrala niti minute, sta bila Kovačić, ki je bil kar najprej trikrat prvak z Realom, a je dvakrat sedel na klopi, v Milanu pa proti Oblakovemu Atleticu sploh ni kandidiral za srečanje, ter branilec Liverpoola Lovren, ki je s klopi spremljal finale leta 2019 v Madridu. Kovačić, ki ga v tem prestopnem roku povezujejo z odhodom v vrste Manchester Cityja, je v finalu lige prvakov vendarle zaigral leta 2021, ko je vstopil v igro v 80. minuti in Chelseaju pomagal do zmage prav proti izbrancem Josepa Guardiole.

Zadnjih 12 finalnih dvobojev lige prvakov:

Sezona Finale (hrvaški udeleženci) Rezultat
2022/23 Inter (Marcelo Brozović) - Manchester City  
2021/22 Real (Luka Modrić) : Liverpool  1:0
2020/21 Chelsea (Mateo Kovačić) : Manchester City 1:0
2019/20 Bayern München (Ivan Perišić) : PSG 1:0
2018/19 Liverpool (Dejan Lovren) : Tottenham 2:0
2017/18 Real (Luka Modrić, Mateo Kovačić) : Liverpool (Dejan Lovren) 3:1
2016/17 Real (Luka Modrić, Mateo Kovačić) : Juventus (Mario Mandžukić) 4:1
2015/16 Real (Luka Modrić, Mateo Kovačić) : Atletico 6:4 po 11-m (1:1)
2014/15 Barcelona (Ivan Rakitić) : Juventus 3:1
2013/14 Real (Luka Modrić) : Atletico 4:1
2012/13 Bayern (Mario Mandžukić) : Borussia Dortmund 2:1
2011/12 Chelsea : Bayern (Ivica Olić) 5:4 po 11-m (1:1)

 

Ne spreglejte