Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
28. 11. 2016,
10.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

Giovanni Simeone Nicolas Burdisso Ivan Jurić Diego Simeone Genoa italijansko prvenstvo serie A Juventus Argentina

Ponedeljek, 28. 11. 2016, 10.00

6 let, 7 mesecev

Giovanni Simeone

Senzacija, ki je šokirala Juventus, ima slavnega očeta

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43
Giovanni Simeone | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Prvi junak 14. kroga italijanskega prvenstva je postal dvakratni strelec Genoe Giovanni Simeone. Mladi Argentinec, sin trenerja madridskega Atletica Diega Simeoneja, je navdušil javnost z nastopom proti vodilnemu Juventusu (3:1). To je bila njegova najboljša predstava, odkar se je iz Južne Amerike preselil v Evropo.

  • Genoa je v 14. krogu italijanskega prvenstva poskrbela za presenečenje in doma premagala Juventus s 3:1.
  • Argentinec Giovanni Simeone se je vpisal med strelce v 3. in 13. minuti, tretji gol za Juventus so dosegli italijanski prvaki sami. V 39. minuti je osmoljenec postal Brazilec Alex Sandro.
  • Mladi argentinski reprezentant Simeone je v dresu Genoe v 11 nastopih dosegel štiri zadetke.

Simeone je priimek, ki že dolgo spremlja ljubitelje nogometa po vsem svetu. Proslavil ga je Diego Simeone, nekdanji argentinski reprezentant, ki je za gavče odigral 106 tekem, zdaj pa spada med najboljše trenerje na svetu. Vodi madridski Atletico, pri katerem pogosto izpostavlja kakovost prvega vratarja Jana Oblaka. Kot trener je ponosen na svoje izbrance, kot oče pa na tri sinove, ki so podedovali ljubezen do nogometa.

Kako je Simeone dvakrat premagal Buffona?

Najstarejši od njih, 21-letni Giovanni Simeone, se je po sanjskem nedeljskem nastopu v serie A znašel na naslovnicah. Prvič, odkar se je iz Argentine preselil v Evropo, je vzbudil zanimanje kot napadalec Genoe, ne kot sin slavnega stratega.

 

EMOCIONANTE

A photo posted by Diego Pablo Simeone (@simeone) on

Noče biti Cholito, ampak Giovanni

Genoa se je po zmagi nad Juventusom povzpela na deveto mesto. | Foto: Guliverimage/Getty Images Genoa se je po zmagi nad Juventusom povzpela na deveto mesto. Foto: Guliverimage/Getty Images V kruti nogometni profesionalizem se je podal s težkim bremenom, saj se je kot potomec nekdanjega argentinskega zvezdnika znašel pod dvojnim drobnogledom. Je napadalec, ki rad preigrava. Na igrišču ga odlikujeta hitrost in spretnost, o čemer so se v nedeljo prepričali branilci Juventusa.

"Ni lahko, ko nate gledajo z drugačnimi očmi. Vsi od tebe pričakujejo veliko. Moram poskusiti in dokazati, da sem v Italijo prispel zaradi svojih zaslug," je pred dvema mesecema, po strelskem prvencu v serie A, ko je zatresel mrežo na dvoboju med Genoo in Pescaro (1:1), v intervjuju za italijanski časnik Corriere Della Sera dejal mladi Argentinec. 

Noče, da bi ga novinarji naslavljali z imenom Cholito (pomanjševalnica vzdevka njegovega očeta - Cholo), ampak s pravim imenom.

Jabolko ne pade daleč od drevesa

Njegov oče Diego Simeone je kot trener Atletico popeljal do naslova španskih prvakov (2014), dvakrat pa zaigral v finalu lige prvakov (2014 in 2016). | Foto: Reuters Njegov oče Diego Simeone je kot trener Atletico popeljal do naslova španskih prvakov (2014), dvakrat pa zaigral v finalu lige prvakov (2014 in 2016). Foto: Reuters Ni pozabil dodati, da je od očeta podedoval tudi nekatere lastnosti, ki mu na igrišču pridejo zelo prav. Omenil je trmo, pozitivno jezo, odločnost. Tisto, kar je pred leti krasilo njegovega očeta na igrišču, ko je kot zvezni igralec Lazia, Interja, Atletica in argentinske reprezentance navduševal nogometni svet.

Zdaj ga je začel navduševati njegov sin. V Argentini je že prerasel povprečje. Pri klubskem velikanu River Plate mu ni uspelo pokazati vsega, kar zmore. Ko se je v prejšnji sezoni preselil k Banfieldu, dobil več priložnosti in dosegel 12 zadetkov, so se zanj začeli zanimati tudi evropski klubi.​

Rojen v Španiji, odraščal v Italiji, dozorel v Argentini

Na letošnjih olimpijskih igrah v Riu je branil barve domovine. | Foto: Guliverimage/Getty Images Na letošnjih olimpijskih igrah v Riu je branil barve domovine. Foto: Guliverimage/Getty Images Giovanni Simeone Baldini se je rodil leta 1995 v Madridu, kjer je njegov oče Diego Simeone branil barve Atletica. Njegova mati, Italijanka Carolina Baldini, je vplivala na to, da je Diego športno pot nadaljeval v Italiji. Z njim vred se je v soseščino Slovenije preselila tudi njegova družina.

Giovanni je zgodnja otroška nogometna leta izživel na Apeninskem polotoku, nato pa se odpravil v Argentino. Diego je prevzel vodenje River Plata, Giovanni pa se je pridružil klubskemu podmladku. Ima dvojno državljanstvo, tako argentinsko kot italijansko, a se je že zelo mlad odločil, da bo nosil dres gavčev.

Želi iti po stopinjah Milita

Simeoneju je pot do začetne enajsterice pri Genoi odprla poškodba soigralca Leonarda Pavolettija. Mladi Argentinec se je po tekmi znašel na ramenih rojaka Lucasa Ocamposa. | Foto: Guliverimage/Getty Images Simeoneju je pot do začetne enajsterice pri Genoi odprla poškodba soigralca Leonarda Pavolettija. Mladi Argentinec se je po tekmi znašel na ramenih rojaka Lucasa Ocamposa. Foto: Guliverimage/Getty Images Mladi Simeone je standardni mladi argentinski reprezentant. Leta 2015 je pomagal izbrani vrsti do 20 let do južnoameriškega naslova, na zaključnem tekmovanju pa je bil z devetimi zadetki najboljši strelec. V slačilnici si je delil mesto tudi z Angelom Correio, ki se dokazuje pri njegovem očetu. Z njim bi rad nekoč sodeloval tudi Giovanni, kar je večkrat poudaril predstavnikom sedme sile.

Ko je napočil primeren čas za selitev v Evropo, s čimer so se Giovanniu uresničile otroške sanje, je izbral Genoo. V pristaniškem mestu želi posnemati rojaka Diega Milita, ki je nekoč blestel v dresu osrednjega italijanskega prvoligaša, nato pa z Interjem postal evropski prvak. "Giovanni me spominja na očeta. Izžareva podobno željo in lakoto po zmagi," je dejal argentinski branilec Nicolas Burdisso, ko je spregovoril o mladem soigralcu.

"V veliko veselje mi je sodelovati z igralcem, ki obožuje trdo delo in želi napredovati," je srečen hrvaški trener Ivan Jurić, ki se je z Genoo po zmagi nad Juventusom na lestvici povzpel na deveto mesto.

"Z očetom pogosto poklepetava, a se ne pogovarjava veliko o nogometu. Pred dnevi mi je zaupal, da je on pred leti zatresel mrežo Juventusa," je razkril Giovanni.

Njegov oče premagal Juventus leta 2000 

Diego je načrte stari dami prekrižal leta 2000, ko je odločil derbi v prid rimskega Lazia in poskrbel, da so nebeško modri osvojili naslov prvaka. V nedeljo, 16 let pozneje, se je nad velikanom iz Torina znesel njegov sin.

Kako je Diego Simeone pokvaril načrte Juventusu leta 2000?

Juventus izgubil Bonuccija in Alvesa

Leonardo Bonucci je moral zaradi poškodbe stegenske mišice igrišče zapustiti že v prvem polčasu. | Foto: Guliverimage/Getty Images Leonardo Bonucci je moral zaradi poškodbe stegenske mišice igrišče zapustiti že v prvem polčasu. Foto: Guliverimage/Getty Images Juventus je v nedeljo doživel ponižanje, saj je prvi polčas izgubil z 0:3. Nazadnje je s tako veliko razliko prvi polčas v serie A izgubil leta 2005. S tretjim porazom v tej sezoni je dovolil zasledovalcem, da so se mu približali na lestvici. Roma z razigranim Edinom Džekom in Milan, pri katerem je zablestel nekdanji napadalec Gorice Gianluca Lapadula, za vodilnim Juventusom zaostajata štiri točke.

Stara dama lovi šesti zaporedni naslov. Za dodatno slabo voljo v taboru črno-belih sta poskrbeli poškodbi Leonarda Bonuccija (stegenska mišica) in Danija Alvesa (zlom noge), ki bosta oslabili konkurenco v zadnji vrsti branilcev italijanskega naslova.

Štirinajsti krog serie A še ni končan, saj bosta danes odigrani še dve tekmi, med drugim tudi slovenski obračun na San Siru med Interjem Samirja Handanovića in Fiorentino Josipa Iličića.

Ne spreglejte