Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 11. 2016,
0.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,45

6

Natisni članek

Nejc Skubic Samir Handanović Andraž Šporar Robert Berić Roman Bezjak Benjamin Verbič Josip Iličić Kevin Kampl Valter Birsa Bojan Jokić Boštjan Cesar Miha Mevlja Jan Oblak Jan Oblak Marijan Pušnik Matjaž Kek legionarji

Torek, 29. 11. 2016, 0.00

6 let, 6 mesecev

Slovenski nogometaši na delu v tujini

Iličić poskrbel, da se je zmagovalec Handanović naposlušal kritik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,45

6

Matjaž Kek Rijeka | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

V ponedeljek je Josip Iličić v dresu Fiorentine v italijanskem prvenstvu premagal nekdanjega reprezentančnega kolega Samirja Handanovića v vratih Interja, a izgubil, in s tem sklenil nastope slovenskih nogometnih reprezentantov na delu v tujini v zadnjih dneh.

Matjaž Kek je z Rijeko ob madridskem Realu edini klub, ki v tej sezoni še ne pozna poraza v nobenem izmed tekmovanj (in je nastopil v evropski sezoni 2016/17), čeprav je za njim zdaj že 21 tekem. V soboto je v 17. krogu hrvaškega prvenstva doma z 2:0 premagal Osijek. Na vrhu lestvice ima pred branilcem naslova Dinamom iz Zagreba, ki je v nedeljo prav tako zmagal, še vedno šest točk prednosti. V 17 tekmah je zbral kar 45 točk (14 zmag in trije remiji). Prihodnji konec tedna bo Rijeka gostovala pri Dinamu, tako da se obeta veliki derbi, ki bo neposredno odločal o jesenskem naslovu.

Kaj se je dogajalo na evropskih zelenicah?

Marijan Pušnik je s Hajdukom v 17. krogu hrvaškega prvenstva v nedeljo v Splitu premagal Inter Zaprešić z 2:0 in se povzpel na tretje mesto. Igralci v belih dresih so blesteli zlasti v prvem polčasu, ko so dosegli oba zadetka, skupno pa proti vratom gostom usmerili kar 16 strelov (9 v okvir vrat). Na Poljudu je bila severna tribuna zaradi kazni zaprta, tako da se je navijaška skupina Torcida razporedila na južni in vzhodni tribuni splitskega "školjke".

Slovenski reprezentanti:

Jan Oblak je po dveh porazih zapored z madridskim Atleticom v prvenstvu tokrat zmagal in zadržal mrežo nedotaknjeno. | Foto: Reuters Jan Oblak je po dveh porazih zapored z madridskim Atleticom v prvenstvu tokrat zmagal in zadržal mrežo nedotaknjeno. Foto: Reuters

Vratarji:

Vid Belec: Njegov Carpi, ki v drugi italijanski ligi zmage ni poznal štiri tekme, je v soboto doma z 2:0 premagal Cittadello. Brez njegove pomoči. Vso tekmo je presedel na klopi za rezervne igralce.

Jan Koprivec: Nekdanji ciprski prvak Anorthosis je v 12. krogu ciprskega prvenstva nepričakovano ostal brez točk. Doma je gostil Karmiotisso, za katero je nastopil slovenski napadalec David Poljanec, a izgubil z 0:1. Primorec je branil vso tekmo, njegov klub pa je padel na deveto mesto.

Jan Oblak: Po dveh zaporednih prvenstvenih porazih je največji slovenski nogometni zvezdnik, ki je na zadnjih dveh tekmah španskega prvenstva prejel pet zadetkov, z Atleticom v nedeljo s 3:0 zmagal v gosteh pri Osasuni, ki je na predzadnjem mestu. Branil je 90 minut in ohranil nedotaknjeno mrežo. Izkazal se je zlasti v prvem polčasu, ko je ubranil strel z bele točke in spravil v slabo voljo privržence Osasune. Kako je Oblak ubranil enajstmetrovko, si lahko ogledate tukaj.

Miha Mevlja je z Rostovom spet zmagal in tokrat prispeval tudi podajo. | Foto: Reuters Miha Mevlja je z Rostovom spet zmagal in tokrat prispeval tudi podajo. Foto: Reuters

Branilci:

Boštjan Cesar: S Chievom je v 14. krogu italijanskega prvenstva v soboto izgubil v gosteh pri Torinu z 1:2. Ni dobil priložnosti za igro, kapetan slovenske reprezentance je bil vso tekmo na klopi.

Bojan Jokić: Villarreal je v 13. krogu španskega prvenstva v nedeljo doma izgubil proti Alavesu z 0:2. Kranjčana ni bilo v ekipi domačih.

Boban Jović: Krakovska Wisla je v 17. krogu poljskega prvenstva v soboto doma s 5:1 odpihnila Arko Gdynio. Vseh pet zadetkov so dosegli nogometaši, katerih priimek se začne na B (3 - Boguski, 1 - Brlek in Brožek). Celjan je odigral vso tekmo, Wisla pa se je na lestvici povzpela na deseto mesto.

Miha Mevlja: Po sijajni zmagi nad Bayernom Münchnom v ligi prvakov je Rostov v 15. krogu ruskega prvenstva v nedeljo z 1:0 premagal Anži. Slovenski branilec je igral vso tekmo in podal za drugi gol Rostova.

Miral Samardžić: Kitajskega prvenstva je že konec. S Henan Jianyem je zasedel 13. mesto in se rešil pred izpadom.

Nejc Skubic: Konyaspor je v zadnjem srečanju 12. kroga turškega prvenstva v ponedeljek remiziral z Osmanlisporjem (1:1). Gostiteljem ni kazalo dobro, saj so gostje povedli v 16. minuti. Rezultat se ni spreminjal do zadnjih minut, nato pa je nekdanji kapetan Domžal prispeval podajo za izenačenje (1:1). Tekla je 88. minuta, Konyaspor pa je osvojil točko, s katero se je na lestvici prebil na šesto mesto. 

Aljaž Struna: Po štirih tekmah brez zmage v drugi italijanski ligi je s Carpijem v soboto premagal Cittadello pred domačimi navijači z 2:0. Tudi s pomočjo primorskega nogometaša, ki je igral vso tekmo.

Dejan Trajkovski: Twente je v 14. krogu nizozemskega prvenstva v soboto izgubil na gostovanje v Nijmegnu (2:3). NEC je bil boljši, Mariborčan pa zaradi poškodbe - na kvalifikacijski tekmi na Malti si je poškodoval ključnico - ni kandidiral za srečanje.

Jasmin Kurtić v Italiji z Atalanto nadaljuje pravljično zgodbo. | Foto: Guliverimage/Getty Images Jasmin Kurtić v Italiji z Atalanto nadaljuje pravljično zgodbo. Foto: Guliverimage/Getty Images

Vezisti:

Valter Birsa: S Chievom je v 14. krogu italijanskega prvenstva v gosteh pri Torinu pri porazu z 1:2 igral vso tekmo in v 85. minuti prispeval podajo za edini gol Verončanov na tekmi, ki je pomenil tudi končni izid. To je bila četrta podaja Primorca v tej sezoni.

Matic Črnic: Rijeka je v soboto v hrvaškem prvenstvu doma premagala Cibalia z 2:0. Nekdanji član Domžal in Maribora ni igral, saj se vrača po poškodbi. Morda je jesenski del prvenstva zanj že končan.

Zadetek Josipa Iličića na gostovanju v Milanu:

Josip Iličić: Fiorentina je v ponedeljek v zadnji tekmi 14. kroga italijanskega prvenstva ostala praznih rok. Izgubila je z 2:4. Kranjčan je odigral vso tekmo, v 62. minuti pa po lepi podaji Borje Valera ušel obrambi Interja in zvito premagal nekdanjega reprezentančnega soigralca Samirja Handanovića. Takrat je zaostanek vijolic, ki so imele od konca prvega polčasa igralca manj, znižal na 2:3. Ljubljančan si je zaradi tega posredovanja prislužil slabe ocene za nastop. Večina italijanskih medijev mu je med igralci Interja namenila najnižje ocene za nastop, saj so prepričani, da bi lahko bolje posredoval tudi pri prvem zadetku, ki mu ga je dosegel Hrvat Nikola Kalinić.

Kevin Kampl: V soboto je gostoval v Münchnu pri slovitem Bayernu in izgubil z 1:2. Bayer je doživel še šesti poraz v 12 prvenstvenih tekmah. Za moštvo iz Leverkusna je zvezdnik slovenskega nogometa, ki se je na zadnjih dveh tekmah vpisal med strelce (proti Tottenhamu in RB Leipzigu) igral od prve do zadnje minute.

Rene Krhin: Z Granado, ki še vedno čaka na prvo zmago v sezoni in je prikovana na zadnje mesto, tudi po 13. krogu čaka na prvo zmago. V gosteh pri Celti je Granada izgubila z 1:3. Izkušeni slovenski vezist ni dobil priložnosti za igro, ni ga bilo niti na klopi.

Zadetek Jasmina Kurtića na gostovanju v Bologni:

Jasmin Kurtić: Atalanta še naprej navdušuje v prvi italijanski ligi. V nedeljo je z 2:0 zmagala v gosteh pri Bologni. K šesti zaporedni prvenstveni zmagi moštva iz Bergama, ki je v zadnjih osmih tekmah zbralo kar 22 točk in je presenetljivo na mestih, ki vodijo v Evropo, je velik delež prispeval tudi slovenski vezist, ki je igral vso tekmo. V 68. minuti je po strelu z glavo postavil končni izid. To je bil zanj že četrti prvenstveni gol v sezoni, kar je njegov osebni rekord. Še nikoli namreč v eni sezoni ni dosegel toliko zadetkov v katerikoli ligi je igral.

Nik Omladič: Eintracht Braunschweig je v nemški drugi ligi po treh tekmah brez zmage tokrat le prišel do treh točk in je tako še vedno na prvem mestu. V nedeljo je doma z 2:1 zmagal proti 1860 Münchnu. Slovenski vezist je igral do 93. minute, ko je odšel na klop kot taktična menjava.

Benjamin Verbič: Mladi slovenski reprezentant je s Köbenhavnom, ki ima na vrhu lestvice visoko prednost pred najbližjim zasledovalcem, v 18. krogu danskega prvenstva v soboto gostoval pri Lyngbyju in zmagal z 1:0. Nekdanji član Celja je igral vso tekmo.

Andraž Šporar zaradi zdravstvenih težav ni kandidiral za dvoboj Basla. | Foto: FC Basel Andraž Šporar zaradi zdravstvenih težav ni kandidiral za dvoboj Basla. Foto: FC Basel

Napadalci:

Robert Berić: Saint Etienne je v 14. krogu francoskega prvenstva v nedeljo z 2:1 zmagal v gosteh pri Angersu. Slovenski napadalec ni igral igral, saj je poškodovan.

Roman Bezjak: V 12. krogu nemškega prvenstva je Darmstadt v nedeljo gostoval pri Schalkeju in izgubil z 1:3, a brez slovenskega napadalca, ki je poškodovan.

Andraž Šporar: Za Basel je v tej sezoni zbral enajst nastopov, štiri v ligi prvakov, a še vedno čaka na prvi gol v dresu švicarskega prvaka, h kateremu je prestopil v začetku leta. Dočakal ga ni niti v 16. krogu švicarskega prvenstva, v katerem je vodilni klub švicarskega prvenstva v gosteh ugnal Sion (2:1). Zaradi poškodbe ni kandidiral za dvoboj. Na srečanju je rdeči karton prejel avstrijski napadalec Marc Janko, tako da bi lahko Ljubljančan, če bo odpravil zdravstvene težave, na prihodnji tekmi prejel priložnost za nastop.

Na seznamu so nogometaši, ki jih je selektor Srečko Katanec vpoklical za novembrski tekmi proti Malti in Poljski, ter Kevin Kampl, Roman Bezjak, Robert Berić in Aljaž Struna, ki jih tokrat sicer ni bilo zraven zaradi poškodb in kazni, a so v zadnjem času standardni reprezentanti.

Preostali slovenski nogometaši:

Igralec

Liga

Tekma

Podatki

Jon Goran Stanković (Huddersfield Town) Anglija, 2. liga Huddersfield Town : Wigan 1:2 Igral je vso tekmo.
Timi Max Elšnik (Derby County) Anglija, 2. liga Derby County : Norwich City 1:0 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Haris Vučkić (Bradford) Anglija, 3. liga Swindon Town : Bradford City 1:0 Igral je od 66. minute.
Tadej Trdina (Wolfsberger) Avstrija, 1. liga Wolfsberger : Austria Dunaj 0:3 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Rajko Rep (LASK Linz) Avstrija, 2. liga Austria Lustenau : LASK Linz 2:4 Igral je 66 minut in prejel rumeni karton.
Patrik Eler (Wacker Innsbruck) Avstrija, 2. liga Wacker Innsbruck : Floridsdorfer 2:1 Igral je vso tekmo in v 92. minuti z bele točke postavil končni izid.
Željko Filipović (Mechelen) Belgija, 1. liga Club Brugge : Mechelen 6:1 Igral je od 69. minute in prejel rumeni karton.
Stefan Smiljanić (Metalleghe Jajce) BiH, 1. liga Metalleghe Jajce : Sarajevo 0:2 Ni igral.
David Poljanec (Karmiotissa) Ciper, 1. liga Anorthosis : Karmiotissa 0:1 Odigral je 90 minut, nato pa odšel na klop v sodnikovem podaljšku.
Denis Petrić (Angers) Francija, 1. liga Angers : Saint Etienne 1:2 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Petar Stojanović (Dinamo Zagreb) Hrvaška, 1. liga Osijek : Dinamo Zagreb 0:2 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Dalibor Stevanović (Slaven Belupo) Hrvaška, 1. liga Lokomotiva Zagreb : Slaven Belupo 0:2 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Siniša Anđelković (Palermo) Italija, 1. liga Palermo : Lazio 0:1 Igral je vso tekmo.
Samir Handanović (Inter Milano) Italija, 1. liga Inter : Fiorentina 4:2 Branil je vso tekmo.
Luka Krajnc (Sampdoria) Italija, 1. liga Crotone : Sampdoria 1:1 Ni igral. Sedel je na klopi.
Armin Bačinović (Ternana) Italija, 2. liga Frosinone : Ternana 1:1 Ni igral. Sedel je na klopi.
Gregor Bajde (Novara) Italija, 2. liga Perugia : Novara 0:0 Ni igral. Sedel je na klopi.
Rene Mihelič (Hapoel Ra'anana) Izrael, 1. liga Hapoel Ra'anana : Hapoel Tel Aviv, 0:0 Odigral je 90 minut in v 77. minuti prejel rumen karton, nato pa zapustil igro v sodnikovem podaljšku.
Nejc Pečnik (Omiya Ardija) Japonska, 1. liga Ni tekem.  
Branko Ilić (Urawa Reds) Japonska, 1. liga Kashima Antlers - Urawa Reds, torek 11.25  
Zlatan Ljubijankić (Urawa Reds) Japonska, 1. liga Kashima Antlers - Urawa Reds, torek 11.25  
Roki Štraus (Yokohama) Japonska, 2. liga Ni tekem.  
Dejan Djermanović (Zetsyju) Kazahstan, 1. liga, liga za obstanek Konec prvenstva. Zetsyju je izpadel iz lige.  
Vito Plut (Birkirkara) Malta, 1. liga Birkirkara : Tarxien Rainbows 3:1 Odigral je vso tekmo, dosegel zadetek z bele točke, po njegovem predložku so gostje dosegli avtogol.
Žiga Kastrevec (St. Andrews) Malta, 1. liga Floriana : St. Andrews 4:1 Odigral je vso tekmo in se vpisal med strelce.
Martin Milec (Roda JC) Nizozemska, 1. liga Sparta Rotterdam : Roda JC 2:2 Igral je vso tekmo in prejel rumeni karton.
Dominic Maroh (Köln) Nemčija, 1. liga Köln : Augsburg 0:0 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Mišo Brečko (Nürnberg) Nemčija, 2. liga Stuttgart : Nürnberg 3:1 Ni kandidiral za tekmo zaradi kazni rumenih kartonov.
Tim Matavž (Nürnberg) Nemčija, 2. liga Stuttgart : Nürnberg 3:1 Ni kandidiral za tekmo zaradi poškodbe gležnja.
Goran Šukalo (München 1860) Nemčija, 2. liga Eintracht Braunschweig : München 1860 2:1 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Zlatko Dedić (Paderborn) Nemčija, 3. liga Paderborn : Fortuna Köln 1:1 Igral je od 66. minute.
Denis Popović (Wisla Krakov) Poljska, 1. liga Wisla Krakov : Arka Gydina 5:1 Odigral je vso tekmo.
Uroš Korun (Piast Gliwice) Poljska, 1. liga Wisla Plock : Piast Gliwice 0:0 Igral je od 60. minute.
Saša Aleksander Živec (Piast Gliwice) Poljska, 1. liga Wisla Plock : Piast Gliwice 0:0 Ni igral. Sedel je na klopi.
Alen Ploj (Bytovia Bytow) Poljska, 2. liga Podbeskidzie : Bytovia Bytow 2:1 Igral je 57 minut.
Matic Žitko (Olimpia Grudziadz) Poljska, 2. liga Wisla Pulawy : Olimpia Grudziadz 0:1 Igral je vso tekmo.
Ažbe Jug (Sporting Lizbona) Portugalska, 1. liga Boavista : Sporting Lizbona 0:1 Ni kandidiral za tekmo.
Ivica Guberac (Himki) Rusija, 2. liga Himki : Mordovia Saransk 4:3 Ni kandidiral za tekmo.
Gregor Balažic (Partizan Beograd) Srbija, 1. liga Partizan : Napredak 3:2 Igral je 65 minut.
Domen Črnigoj (Lugano) Švica, 1. liga Vaduz : Lugano 5:1 Igral je do 81. minute.
Džengis Čavušević (Zürich) Švica, 2. liga Chiasso : Zürich 0:2 Igral je do 73. minute.
Nejc Mevlja (Schaffhausen) Švica, 2. liga Winterthur : Schaffhausen 0:1 Igral je v drugem polčasu.
Matic Fink (Rizespor) Turčija, 1. liga Rizespor : Fenerbahče 1:5 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Sašo Fornezzi (Antalyaspor) Turčija, 1. liga Antalyaspor : Adanaspor 1:0 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Dejan Lazarević (Karabükspor) Turčija, 1. liga Karabükspor : Gaziantepspor 2:0 Igral je 70 minut.
Rajko Rotman (Istanbul Basaksehir) Turčija, 1. liga Bešiktaš : Istanbul Basaksehir 1:1 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Miha Goropevšek (Volin Luck) Ukrajina, 1. liga Volin : Dinamo Kijev 1:4 Ni kandidiral za tekmo.
Ne spreglejte