Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
23. 11. 2016,
9.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,38

1

Natisni članek

Hrvaška Bešiktaš Real Madrid Rijeka Matjaž Kek

Sreda, 23. 11. 2016, 9.25

6 let, 6 mesecev

Neporaženost evropskih klubov v sezoni 2016/17

Nov čudež Matjaža Keka: Rijeka, Real Madrid in nihče drug

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,38

1

Matjaž Kek Rijeka Hajduk | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

V Evropi nista v tej sezoni doživela poraza le še dva kluba. Prvi je Rijeka, ki jo vodi nekdanji slovenski selektor Matjaž Kek in blesti v hrvaškem prvenstvu, drugi pa evropski prvak Real Madrid, še vedno nepremagan v španskem prvenstvu, pokalu in ligi prvakov.

Kako velik čudež uspeva izbrancem Matjaža Keka na Hrvaškem, priča podatek, da je seznam neporaženih prvoligaških klubov, ki so v tej sezoni igrali tudi v Evropi, rezerviran le za dva. Eden izmed njih je Rijeka, zelo ponosna na vodenje nekdanjega slovenskega selektorja. Znašla se je v elitni druščini, saj je poleg nje velikan Real Madrid.

Kekova Rijeka, evropski prvak in nihče drug. Na ogromnem področju od Izraela do Islandije, od Portugalske do Baltika, jih ni drugih junakov, ki bi se lahko pohvalili s tem, kar uspeva Rijeki in Realu. Bi lahko Mariborčan, ki se z vodilnim hrvaškim klubom počasi poslavlja od nogometnega leta 2016, prejel še lepšo čestitko za opravljeno delo? 

Če jih ne bi rešil kapetan ...

Madridski Real lahko postane prvi klub, ki bi v zgodovini lige prvakov ubranil naslov. | Foto: Sportida Madridski Real lahko postane prvi klub, ki bi v zgodovini lige prvakov ubranil naslov. Foto: Sportida Beli baletniki, eni izmed največjih favoritov za osvojitev evropskega naslova (lahko postanejo prvi, ki bi v 25-letni zgodovini ligi prvakov ubranili naslov), še niso doživeli poraza, čeprav so nastopili že na štirih frontah.

V sezono so vstopili z evropsko lovoriko. Na tekmi evropskega superpokala so se spogledovali z bolečim porazom, a jih je v izdihljajih srečanja rešil kapetan Sergio Ramos. Izenačil je na 2:2 in izsilil podaljške, v katerih je Real preskočil seviljsko oviro in osvojil superpokal.

V prvenstvu je po 11 krogih in zadnji veliki zmagi nad Atleticom še nepremagan. Zasidral se je na vodilnem položaju, pred največjima tekmecema, ki naj bi po mnenju nogometne javnosti še konkurirala za prvo mesto, pa ima veliko prednost (+4 pred Barcelono in +9 pred Oblakovim Atleticom).

Odlično mu gre tudi v španskem pokalnem tekmovanju, v ligi prvakov pa je v petih nastopih zbral 11 točk, tako da na lestvici zaostaja dve točki za vodilno Borussio Dortmund, a bo slednja v zadnjem krogu skupinskega dela gostovala v Madridu.

Rijeka izpadla proti vročim Turkom

Nogometaši Rijeke so izpadli iz Evrope, čeprav niso nikdar izgubili proti Istanbulu BB. | Foto: Vid Ponikvar Nogometaši Rijeke so izpadli iz Evrope, čeprav niso nikdar izgubili proti Istanbulu BB. Foto: Vid Ponikvar Real je tako še brez poraza, podobno velja tudi za Rijeko. Treba je vzeti v obzir, da se beli baletniki iz tedna v teden na španskih in evropskih zelenicah srečujejo z neprimerno zahtevnejšimi tekmeci od Rijeke. Če bi se Kekova četa postavila v njihove čevlje in se merila proti Barceloni, Atleticu, Borussii in podobnim veljakom, bi stežka ostala nepremagana. 

Njeno potovanje v Evropi se je hitro končalo. Poslovila se je po dveh neodločenih rezultatih proti Istanbulu Basahsehirju (0:0 v Turčiji, 2:2 na Reki). Vseeno je Kekova četa v tej sezoni odigrala že 20 tekem, a še vselej ostala neporažena.

S kako kakovostnim tekmecem je imela opravka v kvalifikacijah za evropsko ligo, je pokazal jesenski del turškega prvenstva, v katerem je klub občasnega slovenskega reprezentanta Rajka Rotmana, ki v tej sezoni ne dobiva priložnosti, neporažen in prvi na lestvici.

Edini klub poleg Reala, ki igra v eni izmed petih najmočnejših državnih prvenstev v Evropi in je vodilni na lestvici, je RB Leipzig. | Foto: Reuters Edini klub poleg Reala, ki igra v eni izmed petih najmočnejših državnih prvenstev v Evropi in je vodilni na lestvici, je RB Leipzig. Foto: Reuters

Uvrščen je tudi pred prvakom Bešiktašem, ki je v prvenstvu tudi brez poraza, enako velja za ligo prvakov, kjer je v štirih nastopih osvojil šest točk (zmaga in trije remiji). Izgubil je le uvod v sezono, dvoboj turškega superpokala, ko je ostal brez lovorike po loteriji kazenskih strelov. Takrat, ko je Rijeka izpadla z Istanbulom, v Kvarnerju še ni stanoval Matic Črnic.

V državnih prvenstvih, ki spadajo v družino Evropske nogometne zveze (Uefa), je brez poraza le še 22 klubov. Če odštejemo tiste, ki so grenkobo poraza oziroma izpada izkusili drugje (superpokal, pokal ali Evropa), ali pa sploh niso nastopili v Evropi (Sant Julia iz Andore), ostaneta le še dva. Rijeka in Real!

Seznam neporaženih klubov v državnih prvenstvih v sezoni 2016/17:

Klub (država) Državno prvenstvo Pokal/Superpokal/Evropa
Rijeka (Hrvaška) 16 tekem: 13 zmag, 3 remiji (1. mesto) brez poraza
Real Madrid (Španija) 12 tekem: 9 zmag, 3 remiji (1. mesto) brez poraza
Köbenhavn (Danska) 17 tekem: 12 zmag, 5 remijev (1. mesto) poražen v Evropi
The New Saints (Wales) 15 tekem: 15 zmag (1. mesto) poražen v Evropi
Šahtar Doneck (Ukrajina) 15 tekem: 13 zmag, 2 remija (1. mesto) poražen v superpokalu** in Evropi 
Basel (Švica) 15 tekem: 12 zmag, 3 remiji (1. mesto) poražen v Evropi
Levski Sofija (Bolgarija) 14 tekem: 10 zmag, 4 remiji (2. mesto) poražen v pokalu*
Qabala (Azerbajdžan) 12 tekem: 8 zmag, 4 remiji (1. mesto) poražen v Evropi
Tottenham (Anglija) 12 tekem: 6 zmag, 6 remijev (5. mesto) poražen v ligaškem pokalu in Evropi
Celtic (Škotska) 12 tekem: 11 zmag, 1 remi (1. mesto) poražen v Evropi
Istanbul BB (Turčija) 11 tekem: 9 zmag, 2 remija (1. mesto) poražen v Evropi
RB Leipzig (Nemčija) 11 tekem: 8 zmag, 3 remiji (1. mesto) poražen v pokalu**/ni igral Evrope
Bešiktaš (Turčija) 11 tekem: 8 zmag, 3 remiji (2. mesto) poražen v superpokalu**
Kukesi (Albanija) 11 tekem: 6 zmag, 5 remijev (1. mesto) poražen v Evropi
Hoffenheim (Nemčija) 11 tekem: 5 zmag, 6 remijev (5. mesto) poražen v pokalu*/ni igral Evrope
Benfica (Portugalska) 10 tekem: 8 zmag, 2 remija (1. mesto) poražen v Evropi
F91 Dudelange (Luksemburg) 10 tekem: 8 zmag, 2 remija (1. mesto) poražen v Evropi
Fola Esch (Luksemburg) 10 tekem: 7 zmag, 3 remiji (2. mesto) poražen v Evropi
Differdange 03 (Luksemburg) 10 tekem: 6 zmag, 4 remiji (3. mesto) poražen v Evropi
Sant Julia (Andora) 8 tekem: 6 zmag, 2 remija (1. mesto) ni igral Evrope
UE Santa Coloma (Andora) 8 tekem: 5 zmag, 3 remiji (2. mesto) poražen v Evropi
Europa (Gibraltar) 7 tekem: 6 zmag, 1 remi (1. mesto) poražen v Evropi

* poraz (izpad) po podaljšku
** poraz (izpad) po kazenskih strelih

Dva mariborska evropska znanca

Veselje Qabale v Ljudskem vrtu po uvrstitvi v skupinski del evropske lige. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Veselje Qabale v Ljudskem vrtu po uvrstitvi v skupinski del evropske lige. Foto: Morgan Kristan / Sportida Zanimivo je, da sta na seznamu neporaženih evropskih klubov v domači prvi ligi tudi dva donedavna tekmeca NK Maribor.

Vijolice so v kvalifikacijah za evropsko ligo izločile bolgarskega podprvaka. Levski se je poslovil podobno kot Rijeka, saj je dvakrat remiziral, a izpadel zaradi manjšega števila zadetkov, doseženih na gostovanju (0:0 v Maribor, 1:1 v Sofiji).

V svojem prvenstvu je razred zase tudi Qabala. Azerbajdžanski klub se je kljub porazu v Ljudskem vrtu (0:1 po zmagi na prvi tekmi s 3:1) prebil v skupinski del lige Europa. Za razliko od Rijeke in Reala je izgubil v Evropi, tudi po zaslugi Mariborčanov.

Ne spreglejte