Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
24. 5. 2017,
10.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

Jose Mourinho Zlatan Ibrahimović Ajax Amsterdam Manchester United Liga Europa SPINS Prva liga Telekom Slovenije NK Maribor NK Maribor Jasmin Handanović Milivoje Novakovič Dare Vršič

Sreda, 24. 5. 2017, 10.55

6 let, 6 mesecev

Anketa: Ajax ali Manchester United?

Evropski finale v očeh slovenskih prvakov

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90
Dare Vršič | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Ajax ali Manchester United? Kdo bo zvečer v Stockholmu osvojil ligo Europa in se po daljšem času pojavil na seznamu dobitnikov evropske lovorike? Za napoved smo potrkali na vrata tabora slovenskih prvakov in naleteli na različne želje. Dare Vršič bi naslov bolj privoščil Ajaxu, Milivoje Novaković pa Unitedu.

Danes se bosta Ajax in Manchester United, ki sta v bogati klubski preteklosti razvajala navijače s številnimi evropskimi naslovi, pomerila v finalu evropske lige.

Vršič: Ajax je bil prava bomba

Ajax je nazadnje postal evropski prvak leta 1995. | Foto: Getty Images Ajax je nazadnje postal evropski prvak leta 1995. Foto: Getty Images Med nogometaši Maribora, ki so v tej sezoni vrnili slovenski naslov v mesto ob Dravi, vlada prepričanje, da bi lahko tekma potekala v tako nepredvidljivi smeri, da bi bilo skrajno nehvaležno napovedati zmagovalca.

''Upam, da si bom lahko zvečer ogledal tekmo. Če bi že imel to možnost, bi navijal za Ajax. Manchester United mi v Angliji ni všeč, Ajaxu pa želim, da se vrne na veliki zemljevid Evrope. Ko sem bil majhen, je bil Ajax prava bomba! Igral je vrhunsko, atraktivno in lepo za oko. S tako igro je tudi zmagoval in osvojil ligo prvakov. Rad bi videl, da spet osvoji evropsko lovoriko,'' nam je zaupal Dare Vršič, ki je v sredo na izboru Spins XI 2017 prejel priznanje za najboljšega nogometaša Prve lige Telekom Slovenije v sezoni, ki se bo sklenila s sobotnim zadnjim krogom.

Maribor bo v Ljudskem vrtu pričakal Krško, po tekmi pa bodo njegovi igralci na južni ploščadi pred navijači prejeli v roke pokal, namenjen slovenskemu prvaku. Vršič ima z osvajanjem slovenskih prvenstev že veliko izkušenj. Najboljši ni bil le z Mariborom, ampak tudi Koprom.

Novakoviću všeč karizma rdečih vragov

Bo Old Trafford v prihodnji sezoni gostil tekme lige prvakov? | Foto: Reuters Bo Old Trafford v prihodnji sezoni gostil tekme lige prvakov? Foto: Reuters Za Milivoja Novakovića, izkušenega slovenskega reprezentanta v napadu Maribora, bo prvič, ko se bo lahko poveselil s ''kanto''. Kako pa Ljubljančan doživlja finale evropske lige, v kateri bo zmagovalec deležen posebne nagrade, nastopa v skupinskem deli lige prvakov (2017/18), kar bo izrazito velik motivacijski dejavnik pri rdečih vragih?

''Nimam posebnega favorita, bi si pa želel, da bi osvojil lovoriko Manchester United. Njegova klubska karizma mi je lepa, mi je pa žal, da zaradi poškodbe ne bo mogel igrati Zlatan Ibrahimović. Sem pa prepričan, da te lahko takšni udarci naredijo še močnejšega. Zato napovedujem, da se bo Ibra vrnil še močnejši,'' je Novakoviću žal, da ne bo mogel spremljati na delu slavnega švedskega nogometaša, ki je od njega mlajši dve leti.

''Podoben primer je v Sloveniji doživel Burgić (Miran Burgić, napadalec Gorice in strelec 14 zadetkov v tej sezoni, tudi član idealne enajsterice SPINS XI, op. p.). Poškodoval se je ob nepravem času. To je smola športa, a ni važno, koliko si star, ampak je pomembno le, da imaš željo, da vsem dokažeš, kako dober si še lahko na igrišču,'' se je dotaknil zdravstvenih težav, ki že od nekdaj krojijo usodo vrhunskih nogometašev.

Handanović: Mourinho zna poskrbeti za iskrice

Jose Mourinho je s Chelseajem v Londonu pomendral Maribor (6:0), v Ljudskem vrtu pa osvojil le točko (1:1). | Foto: Vid Ponikvar Jose Mourinho je s Chelseajem v Londonu pomendral Maribor (6:0), v Ljudskem vrtu pa osvojil le točko (1:1). Foto: Vid Ponikvar Finale na Švedskem nestrpno pričakuje tudi Jasmin Handanović. Čeprav ima že 39 let, brani v tako dobri formi, da so ga soigralci in prvoligaški tekmeci uvrstili v idealno enajsterico Prve lige Telekom Slovenije. Podobno kot Vršiča, od Mariborčanov, ki so prevladovali na sredini podelitvi priznanj v Ljubljani, pa so se v najboljšo enajsterico uvrstili še osrednja branilca Marko Šuler in Rodrigo Defendi ter napadalec Luka Zahović.

''V Stockholmu bomo spremljali dvoboj, v katerem bosta obe ekipi reševali sezono. Kdo bo zmagal? To je mala uganka, a po svoje niti ne takšna, ker vem, kakšen trener je Mourinho. Zagotovo bo prisotno taktiziranje, pričakujem tudi živčno tekmo. Mourinho je tak trener, ki zna poskrbeti za iskrice že v slačilnici,'' je nekdanji reprezentančni vratar prepričan, da bi lahko portugalski strateg, proti kateremu je nastopal v ligi prvakov in na dvoboju v Ljudskem vrtu prispeval levji delež k odmevni točki Maribora proti Chelseaju (ubranil je strel z bele točke Belgijcu Edenu Hazardu), našel pot do novega evropskega uspeha.

Kdo bo veliki zmagovalec lige Europa?

  • Manchester United
    63,46 %
    330 glasov
  • Ajax
    36,54 %
    190 glasov
Oddanih 520 glasov
Obračun med Ajaxom in Manchester Unitedom se bo v Stockholmu začel ob 20.45, glavni sodnik pa bo Slovenec Damir Skomina. Kapetanu zmagovalcev bo pokal predal predsednik Evropske nogometne zveze Slovenije (Uefa) Aleksander Čeferin. V preteklosti je mnogokrat čestital Mariborčanom za osvojene lovorike, tokrat bo stisnil roko prvaku evropske lige.
Ne spreglejte