Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 3. 2017,
18.59

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Aleksander Čeferin FIFA UEFA

Četrtek, 30. 3. 2017, 18.59

6 let, 6 mesecev

Fifa podprla Čeferinov predlog, ki se ga je razveselila Evropa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
Aleksander Čeferin | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Mednarodna nogometna zveza je danes objavila predlog, koliko mest bi morala dobiti katera od konfederacij na razširjenem svetovnem prvenstvu leta 2026. Na prvenstvu 2026 bo namesto 32 reprezentanc po novem sodelovalo 48 moštev. Po novem predlogu naj bi Evropo namesto 13 reprezentanc zastopalo 16 ekip, kar je bila tudi zahteva Aleksandra Čeferina.

Predlog je sestavil Odbor za razširjeni turnir svetovnega prvenstva, končno odločitev pa bo sprejela Fifa na zasedanju v Bahrajnu meseca maja. Novi predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin se je vseskozi zavzemal za povečanje števila evropskih ekip na svetovnem prvenstvu.

"S predlogom razdelitve mest za svetovno prvenstvo 2026 smo zadovoljni. Verjamemo, da bo Uefa s 16 reprezentancami v novem formatu SP primerno zastopana," je ob tem dejal predsednik Evropske nogometne zveze Čeferin.

Predlog med drugim predvideva, da bi Evropo zastopalo 16 reprezentanc, Afriko devet, Azijo osem, Južno Ameriko šest, konfederacija CONCACAF (Severna in Srednja Amerika ter Karibi) šest, Oceanija pa ena.

Evropski nogomet je hvaležen nekdanjemu predsedniku Nogometne zveze Slovenije. | Foto: Getty Images Evropski nogomet je hvaležen nekdanjemu predsedniku Nogometne zveze Slovenije. Foto: Getty Images

Za dve preostali mesti se bo borilo šest reprezentanc na turnirju, ki ga bo priredil gostitelj prvenstva. Na tem turnirju ne bo evropske reprezentance, konfederacija gostiteljev bo dala dva predstavnika, ostale konfederacije po po enega.

Poleg tega se bo avtomatsko na prvenstvo uvrstil gostitelj tekmovanja, konfederacija iz katere prihaja gostitelj pa bo imela eno mesto manj na SP.

Po novem predlogu za razširjeno prvenstvo bo 48 ekip razdeljenih v 16 skupin s po tremi moštvi. V drugi del prvenstva se bosta uvrstili po dve ekipi iz vsake skupine, oziroma skupno 32 moštev.

Do zdaj je Evropo zastopalo 13 reprezentanc, Afriko pet, Azijo štiri, Južno Ameriko pet, CONCACAF pa tri. Še dve ekipi sta prišli iz medcelinskih kvalifikacij (dvoboj predstavnikov CONCACAF in Oceanije ter Južne Amerike in Azije).

Ne spreglejte