Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 9. 2016,
17.34

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Jeffrey Webb FIFA Joseph Blatter Michel Platini

Petek, 9. 9. 2016, 17.34

7 let, 7 mesecev

Fifa izrekla dosmrtno prepoved delovanja v nogometu za Webba

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Jeffrey Webb | Foto Reuters

Foto: Reuters

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je za nekdanjega podpredsednika te organizacije Jeffreyja Webba, ki je bil tudi predsednik Severne in Srednje Amerike ter Karibov (Concacaf), izrekla dosmrtno prepoved delovanja na vseh področjih nogometa. Obenem je začela nov postopek proti nekdanjemu predsedniku Fife Josephu Blatterju.

Webb, funkcionar s Kajmanskih otokov, velja za enega glavnih akterjev v podkupovalnem škandalu Fife, ki je s položaja zaradi korupcije odnesla tudi Blatterja. Webba so oblasti 27. maja lani v Švici aretirale in ga izročile ZDA, kjer je novembra 2015 že priznal, da je še pred izvolitvijo na mesto predsednika Concacaf in tudi po tem prejemal milijonske podkupnine, zaradi česar mu zdaj grozi do 20 let v zaporu. Fifa sicer od Webba zahteva tudi vrnitev nezakonito dobljenih milijonskih prejemkov.

Mednarodno arbitražno razsodišče za šport (Cas) je že maja v Lozani zavrnilo pritožbo francoske nogometne legende Michela Platinija na šestletno prepoved delovanja v nogometu; kazen so mu zgolj skrajšali na štiri leta. Platini je po tej odločitvi odstopil z mesta predsednika Evropske nogometne zveze (Uefe), za predsednika pa se bo prihodnji teden v Grčiji potegoval predsednik Nogometne zveze Slovenije Aleksander Čeferin, ki je prvi favorit, saj ima zagotovljeno že široko podporo.

Platini in Blatter kaznovana za šest let

Platini je prepoved delovanja v nogometu dobil zaradi prejema spornega plačila 1,8 milijona evrov, o katerem naj bi se z nekdanjim predsednikom Fife Seppom Blatterjem, ki je prav tako suspendiran za šest let, ustno dogovorila za svetovalno delo med letoma 1999 in 2002, izplačal pa mu ga je šele leta 2011. Fifina etična komisija je zaradi neprepričljivega dokazovanja spornega plačila oba kaznovala z osemletno prepovedjo delovanja v nogometu, februarja pa so jima kazen znižali za dve leti.

Fifa pa je potem v interni preiskavi ugotovila še, da je Blatter, skupaj z nekdanjim sekretarjem Fife Jeromejem Valckom in finančnikom Markusom Kattnerjem, v zadnjih petih letih dobil več kot 79 milijonov švicarskih frankov nezakonitih izplačil, dodatkov k plači ter raznih bonusov. Preiskava poteka zaradi možnega podkupovanja in korupcije, kršitve splošnih pravil poslovanja, kršitve načel zaupanja, konflikta interesov, dajanja in prejemanja nezakonitih daril in ugodnosti.

Blatter in Valcke sta zaradi omenjenega tudi v preiskavi švicarskih tožilcev.

Ne spreglejte