Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
20. 4. 2016,
12.22

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80

2

Natisni članek

Marko Nikolić Milan Mandarić NK Olimpija NK Olimpija Blessing Eleke

Sreda, 20. 4. 2016, 12.22

6 let, 6 mesecev

Eleke jezen in žalosten, ker je zaradi njega odletel trener

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80

2

Napadalcu Olimpije Blessingu Chibuikeju Elekeju je žal, da je predsednik Milan Mandarić po rasistični aferi, v katero je bil vpleten prav mladi afriški napadalec, pokazal vrata trenerju Marku Nikoliću. Srbskemu strategu ni zameril opazke "črni idiot".

Nadarjeni nigerijski nogometaš Blessing Chibuike Eleke se je pred leti odpravil v Evropo z namenom, da bi zaslovel in bi zanj izvedela vsa Evropa. To je nameraval doseči z zadetki. Bil je na dobri poti, saj je na sončni strani Alp zadeval kot za stavo in spadal med najboljše strelce Prve lige Telekom Slovenije, nato pa se je usoda z njim poigrala na nenavaden način in poskrbela, da so evropske nogometne velesile zanj izvedele po zaslugi nečesa veliko manj častnega od zadetkov.

Eleke: Tega ni mislil resno

Na Otoku so o rasistični aferi ljubljanskega kluba poročali številni mediji, kar ne čudi, saj je predsednik Olimpije Milan Mandarić pustil velik pečat v angleškem klubskem nogometu. Ko je izbruhnila afera, v kateri so trenerju Olimpije Marku Nikoliću očitali, da je o svojem varovancu izrekel žaljivko z rasistično vsebino (črni idiot), so o njej poročali tudi Otočani.

Marko Nikolić ni več trener Olimpije. Najprej ga je NZS kaznovala s prepovedjo vodenja na sedmih tekmah, nato je izgubil še službo pri klubu. | Foto: Marko Nikolić ni več trener Olimpije. Najprej ga je NZS kaznovala s prepovedjo vodenja na sedmih tekmah, nato je izgubil še službo pri klubu.

Ko je ameriški poslovnež s srbskimi koreninami v ponedeljek javnost seznanil, da je Olimpija prekinila sodelovanje z Nikolićem, je novica odmevala tudi v Angliji, nato pa so pri BBC World Servise želeli slišati še drugo plat zgodbe.

Stopili so v stik z Nigerijcem, na katerega je 36-letni Srb, zdaj že nekdanji trener Olimpije, na tekmi z Zavrčem naslovil sporni besedi. "Tega ni mislil resno. To je izrekel le v afektu, ker je bil jezen," je zaupal mladi napadalec Olimpije in angleškemu predstavniku sedme sile potožil, da obžaluje razplet dogodkov.

Prosil je Mandarića, da bi si premislil

"Zelo sem žalosten in jezen. Naš trener je družinski človek, zdaj pa je zaradi mene izgubil službo. Ljudje mu očitajo, da je rasist, sam pa menim drugače. Vodstvo kluba sem prosil, da trener ne bi izgubil službe, a se je predsednik odločil drugače," je še dejal Afričan, ki se je pozimi vpisal v knjigo rekordov 1. SNL, saj je postal najdražja okrepitev slovenskega kluba vseh časov.

Predsednik ljubljanskega kluba Milan Mandarić išče novega trenerja Olimpije. | Foto: Predsednik ljubljanskega kluba Milan Mandarić išče novega trenerja Olimpije.

Olimpija je zanj vrtnicam iz Nove Gorice odštela 800 tisoč evrov, strokovno vodstvo zmajev pa je pričakovalo, da bo Eleke idealna zamenjava za Andraža Šporarja, ki se je po koncu jesenskega dela preselil v Švico k Baslu. Nigerijec v Ljubljani ni nadaljeval strelske forme, ki so je bili od njega vajeni navijači Gorice.

Za zeleno-bele je v spomladanskem delu dosegel le dva zadetka. Po zadnjem, hkrati pa tudi prvem in edinem, ki ga je dosegel v dresu Olimpije v Stožicah, je s proslavljanjem zadetka v sodnikovem podaljšku razjezil trenerja. Namenil mu je ostro kritiko, ki so jo ujele tudi televizijske kamere, nato pa je izbruhnila afera, o kateri so po zaslugi povezanosti Olimpije z Mandarićem, pa tudi občutljive teme rasizma v evropskem nogometu, poročali tudi na Otoku.

Prvi izgubil službo, drugi pa na bolniški

Nov teden vpletenima osebama v rasistično afero Olimpije ni prinesel nič dobrega. Nikolić je izgubil službo, čeprav igralci niso skrivali želje, da bi tudi v prihodnje sodelovali z njim, Eleke pa se je na zadnji tekmi v Domžalah poškodoval. Zaradi poškodbe stegenske mišice bo odsoten vsaj še nekaj tednov, Olimpija pa bo v odločilne boje za naslov prvaka, 7. maja bo v Stožicah gostoval Maribor, krenila brez (vsaj na papirju) prvega napadalca.

Ne spreglejte