Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
28. 7. 2016,
22.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,85

Natisni članek

evropska liga Zlatko Zahović Matic Črnic Luka Elsner Slaven Bilić West Ham NK Domžale Domžale

Četrtek, 28. 7. 2016, 22.55

6 let, 6 mesecev

Poročilo s tekme Domžale : West Ham United

Velika zmaga Domžal! Matic Črnic je Zlatka Zahovića spravil v zadrego. #foto

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,85
domzale west ham | Foto Morgan Kristan / Sportida

Foto: Morgan Kristan / Sportida

Nogometaši Domžal so v Stožicah pred približno 8.500 gledalci navdušili in z dvema goloma Matica Črnica na prvi tekmi 3. kroga kvalifikacij za ligo Europa z 2:1 premagali West Ham United.

Domžale so v Evropi spet navdušile in dokazale, da so trenutno verjetno celo najbolj resna evropska ekipa v Sloveniji. Na štadionu, na katerem je Olimpija pred kratkim pred pet tisoč gledalci doživela evropski polom proti Trenčinu – naj omenimo, da je slovaški prvak v kvalifikacijah za ligo prvakov včeraj doma izgubil proti varšavski Legiji –, so Domžale na kolena pred skorajda enkrat več gledalci, čeprav so gostovale v Ljubljani, spravile West Ham United. Blestel je nekdanji mladinec Maribora Matic Črnic, ki je goste spravljal v obup in zabil oba gola.

Ne spreglejte galerije Sportide:

Fotogalerija
1 / 23
Sijajen začetek Domžal

Domžalčani so v prvem polčasu igrali zelo pogumno in pokazali, kako se nastopa v Evropi. Neustrašno in organizirano. Čeprav je bilo v vrstah gostov, ki jih je s klopi namesto kaznovanega Hrvata Slavena Bilića vodil njegov rojak Nikola Jurčević, v nasprotju z zadnjo evropsko sezono kar nekaj nogometašev, vrednih deset milijonov evrov in več.

Prvo priložnost za gol so sicer imeli gostje, a je bil blag strel Halvarda Nordveita lahek zalogaj za domžalskega vratarja. Po desetih minutah igre je prav norveški branilec poskrbel, da je v Stožicah završalo. Po akciji Antonia Manceja je v svojem kazenskem prostoru igral z roko in sodnik je pokazal na enajstmetrovko.

Stožice so ponudile izjemno kuliso. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Stožice so ponudile izjemno kuliso. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Žogo je na belo točko postavil Črnic in neubranljivo zadel. Domžale so prišle do vodstva proti Londončanom, ki nastopajo v najmočnejši ligi na svetu in so v njej v prejšnji sezoni na kolena spravili vse velikane (Arsenal, Chelsea, Liverpool in oba kluba iz Manchestra, United in City).

Preteklo je šest minut, ko je sodnik še drugič pokazal na enajstmetrovko

Žal vodstvo nogometašev v rumenih dresih ni trajalo dolgo. Že šest minut pozneje je sledila nova enajstmetrovka. Po nespretnem posredovanju vratarja Domžal Axela Maravala nad Winstonom Reidom je turški sodnik Mete Kalkavan spet pokazal na najstrožjo kazen. Z nje je na 1:1 izenačil Mark Noble. Zanimivo, kapetan West Ham Uniteda je od zadnjih 16 golov, kolikor jih je zabil za West Ham, kar 15 dosegel z enajstih metrov.

Besedni dvoboj Andyja Carrola in kapetana Domžal

Pozneje so imeli dve priložnosti gostje, strel Pedra Obianga v 31. minuti je za las zletel mimo domžalskih vrat, štiri minute pozneje je slabo z volejem poizkusil najbolj zveneči nogometaš na zelenici največjega slovenskega štadiona, tretji najdražji nogometaš v zgodovini angleškega nogometa Andy Carroll. Napadalec, za katerega je Liverpool pred leti odštel kar 41 milijonov evrov, je sicer vseskozi bil bitko s kapetanom Domžal Kenanom Horićem. Tudi besedno.

Do odhoda na polčas, občinstvo jih je na odmor seveda pospremilo z zasluženim aplavzom, so bili boljši Domžalčani, ki so presenetljivo dobro kombinirali in prihajali pred gol gostov, a Benjamin Morel in Jure Balkovec priložnosti žal nista spremenila v gol.

Matic Črnic je odigral tekmo kariere. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Matic Črnic je odigral tekmo kariere. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Matic Črnic navdušil še drugič, Zlatko Zahović se lahko drži za glavo

Prvi strel v drugem polčasu je spet pripadel ekipi iz Londona, s strelom od daleč je poizkusil Noble. K sreči nenatančno.

Potem pa je prišla 49. minuta in sijajna akcija nogometašev v rumenih dresih. Po nekaj podajah je na levi strani do žoge prišel Črnic, prodrl v kazenski prostor in z zelo natančnim strelom še drugič na tekmi zadel.

Nogometaš, ki ga je v Mariboru pred časom odpisal Zlatko Zahović, je dokazal, koliko zmore in zna. Zaploskal mu je seveda tudi selektor Srečko Katanec, ki ga je spremljal s tribun in ob naslednji reprezentančni akciji prav gotovo ne bo pozabil nanj.

Luki Elsnerju je uspel še en veliki met. | Foto: Luki Elsnerju je uspel še en veliki met. Neverjetno, a Domžale niso branile, ampak napadale

Tudi v nadaljevanju tekme so Domžale igrale res dobro, pritiskale in imele tudi nekaj priložnosti. Streljali so Balkovec, Horić, Žan Majer, dvakrat Črnic in predvsem rezervist Amedej Vetrih, ki je imel na koncu tekme stoodstotno priložnost.

Neverjetno, a nogometaši Luke Elsnerja, ki je očitno sestavil ekipo, trenutno dostojno boja z Olimpijo in Mariborom na slovenskih tleh, so bili celo boljši in so vseskozi pritiskali proti vratom neprepoznavnih Londončanov. Igrali so zelo zrelo, evropsko in poskrbeli za morda najbolj odmevno zmago v zgodovini kluba.

Teden dni bodo lahko upravičeno upali in sanjali

Zdaj jih čaka teden dni odštevanja do povratne tekme v Londonu, kjer bo West Ham United odigral sploh prvo tekmo na veličastnem olimpijskem štadionu, na katerega se seli v novi sezoni.

Pred 60 tisoč navijači bodo Londončani prav gotovo favoriti za napredovanje, a Domžalčani lahko upajo na veliko presenečenje in sanjajo. Glede na igre, ki jih v Evropi kažejo v zadnjem času, prav gotovo lahko. To je bil zelo lep večer za slovenski nogomet, o tem ni dvoma. In tekma, o kateri bomo govorili tudi čez deset ali 20 let.
 

Domžale : West Ham United 2:1 (1:1)

Stadion Stožice, gledalcev 8450, sodniki: Kalkavan, Sesiguzel in Tascioglu (vsi Turčija).
Strelci: 1:0 Črnic (11./11 m), 1:1 Noble (18./11 m), 2:1 Črnic (49.).

Domžale: Maraval, Brachi, Horić, Črnic (od 90. Juninho), Horvat, Dobrovoljc, Balkovec, Majer (od 85. Vetrih), Alvir, Morel (od 77. Repas), Mance.

West Ham: Adrian, Reid, Nordtveidt, Fegouli, Kouyate, Carroll, Valencia, Obiang, Noble, Byram, Antonio (od 80. Quina).

Rumeni kartoni: Alvir, Horvat; Nordtveidt.
Rdeči karton: /.

(STA)
Ne spreglejte