Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
22. 4. 2017,
13.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

Natisni članek

Dare Vršič Prva liga Telekom Slovenije naj gol NK Maribor NK Maribor NK Domžale Miha Blažič Darko Milanič Simon Rožman Ljudski vrt

Sobota, 22. 4. 2017, 13.55

6 let, 6 mesecev

Pred derbijem v Mariboru

Maribor ostal brez najboljšega

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40
Dare Vršič | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Danes je na sporedu veliki derbi Prve lige Telekom Slovenije. Vodilni Maribor se bo pomeril z drugouvrščenimi Domžalami, ki bi se lahko z zmago v Ljudskem vrtu približale prvemu mestu na deset točk razlike. Gostitelji bodo pogrešali najboljšega podajalca 1. SNL Dareta Vršiča.

Ko sta Maribor in Olimpija končala jesenski del izenačena po točkah, je bilo kot na dlani, da bosta v boju za državni naslov še toliko bolj do izraza prišla večna derbija. Katastrofalna pomlad zmajev, ki v prvi ligi še vedno čakajo na prvo letošnjo zmago in so za vijolicami zaostali že za 15 točk, je razmerje med vodilnim klubom in branilci naslova zasukala v drugo skrajnost.

Dodaten udarec za navijače Olimpije?

Če bodo Domžale danes v Ljudskem vrtu ostale brez točk, si bo lahko Maribor zagotovil naslov prvaka že na tekmi v Ljubljani. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Če bodo Domžale danes v Ljudskem vrtu ostale brez točk, si bo lahko Maribor zagotovil naslov prvaka že na tekmi v Ljubljani. Foto: Urban Urbanc/Sportida Ljubljančani niso več nevarni Mariboru, na lestvici pa so po novem razočaranju, zgolj remiju v Stožicah proti zdaj že odpisanim Radomljam, zdrsnili na tretje mesto. Niso več najbližji zasledovalci Maribora. To vlogo so prevzeli Domžalčani, ki jih konec maja v Kopru čaka z Olimpijo spopad za pokalno lovoriko.

Danes ima četa Simona Rožmana, ki poskuša negovati všečen in napadalec nogomet, a ji po številnih spremembah v ekipi, pogojenih z zimskimi odhodi najboljših strelcev, to v letu 2017 ne uspeva najbolje, zanimivo nalogo. Če bo ostala neporažena v Ljudskem vrtu, potem šest krogov pred koncem za Mariborom ne bo zaostajala več kot 13 točk. To pa pomeni, da bi drzen načrt, ki je privržencem vijolic še kako všeč, padel v vodo.

Če bi Maribor premagal Domžale, bi si na široko odprl vrata do izjemne priložnosti, kako si naslov priigrati na dvorišču največjega tekmeca. Pri Olimpiji, kjer bodo izbranci Darka Milaniča igrali prihodnjo soboto (29. aprila). To bi bil dodaten udarec za razočarane navijače ljubljanskega kluba, ki kar ne morejo verjeti, v kakšnem krču igrajo njihovi ljubljenci, le še bleda senca podobe zeleno-belih iz jesenskega dela.

Z Mariborom se ne obremenjuje

Jasmin Handanović in Luka Zahović sta nazadnje brez točk v 1. SNL ostala na tekmi v Domžalah (2:3). | Foto: Vid Ponikvar Jasmin Handanović in Luka Zahović sta nazadnje brez točk v 1. SNL ostala na tekmi v Domžalah (2:3). Foto: Vid Ponikvar Lahko Domžalčani priskočijo na pomoč Olimpiji in preprečijo, da bi se Maribor že 14. državne krone razveselil prav v Stožicah? ''V Maribor gremo igrat svojo igro, zato se s tem, kdo je na drugi strani, prav veliko ne obremenjujemo,'' meni Miha Blažič, ki se dobro spominja zadnjega jesenskega kroga. V njem so Domžalčani premagali Mariborčane s 3:2 in prekinili niz nepremagljivosti 13-kratnega slovenskega prvaka, ki je trajal kar pet mesecev.

Obrambni steber Domžal čaka srečanje proti najbolj razigranemu napadu v 1. SNL, v katerem je najbolj strelsko razpoložen Luka Zahović. Na zadnji tekmi je proti Domžalam dosegel dva zadetka. ''Maribor ima kakovostne igralce. Proti njim je težko igrati, a imamo vse možnosti za pozitiven rezultat.''

Pomerili se bosta vodilni ekipi Prve lige Telekom Slovenije, ki izstopata po številu doseženih zadetkov. Obe sta jih dosegli 57, kar v povprečju znaša skoraj dva zadetka na tekmo.

Bratanović se je vrnil

Trener Domžal Simon Rožman zaradi zdravstvenih razlogov ne bo mogel računati na Juninha, kapetana Luka Žinka in Alexandra Kombija, po dolgotrajni odsotnosti zaradi operacije slepiča pa se na igrišča vrača napadalec Elvis Bratanović. Domžale so na zadnji tekmi napolnile mrežo Krškemu (5:3) in nakazale, da bi bilo lahko v kratkem konec največjih težav, s katerim so se spopadali spomladi, z veliko neučinkovitostjo v napadu.

Vprašanje, kdaj se bo vrnil Vršič

Se bosta Zlatko Zahović in Darko Milanič veselila 14. zvezdici v Stožicah, kjer sta letos doživela edini poraz Maribora, ko se je igrala polfinalna tekma pokala? | Foto: Vid Ponikvar Se bosta Zlatko Zahović in Darko Milanič veselila 14. zvezdici v Stožicah, kjer sta letos doživela edini poraz Maribora, ko se je igrala polfinalna tekma pokala? Foto: Vid Ponikvar Pri Mariborčanih bosta manjkala zvezna igralca Dare Vršič in Marwan Kabha. ''Vršič po poškodbi še ne more trenirati in je vprašanje, kdaj bo. Prav tako Kabha. Prvotna napoved o hitrejši vrnitvi je padla v vodo,'' je pred derbijem z Domžalami sporočil Darko Milanič, ki bo lahko v primerjavi z zadnjo tekmo v Velenju, ko je premagal Rudarja z 1:0, računal tudi na Mitjo Vilerja in Denisa Šmeja.

Svojim izbrancem je zabičal, da morajo igrati preudarno, hkrati pa v trenutkih, ko bo izpadla intenzivnost Domžalčanov, s kombinatoriko izkoristiti več prostora in priti do želenega rezultata.

Mariborčani se zavedajo, da bi lahko z zmago poskrbeli za prvo zaključno žogico v Stožicah. ''Želje, da zmagujemo še naprej in pridemo čim prej do uresničitve cilja, ne skrivamo. Smo v odličnem položaju, nervoza ni potrebna,'' je dejal nekdanji kapetan slovenske izbrane vrste, ki je z Mariborom nazadnje v prvi ligi izgubil 10. decembra 2016. Na gostovanju pri Domžalah …

Najlepši zadetki 29. kroga:

Ne spreglejte