Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
27. 7. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,78

Natisni članek

Marwan Kabha Aleksander Rajčević Marcos Tavares Darko Milanič NK Maribor NK Maribor

Četrtek, 27. 7. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Maribor si je odprl vrata evropske jeseni

Darko Milanič česa takega sploh ni pričakoval #video

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,78
Darko Milanič | Foto Grega Valančič / Sportida

Foto: Grega Valančič / Sportida

"Islandci so me zelo presenetili," je po zmagi z 1:0 na prvi tekmi tretjega kroga kvalifikacij za ligo prvakov nad islandskim prvakom Hafnarfjördurjem povedal trener Maribora Darko Milanič.

"Zadovoljen sem, saj smo zmagali in ob tem nismo prejeli gola, kar je najbolj pomembno. Malo nam je lahko žal, ker bi lahko zmagali z višjo razliko. Imeli smo še dve, tri lepe priložnosti za gol. Na žalost jih nismo izkoristili," so bile prve besede, ki jih je po novi evropski zmagi Maribora povedal Darko Milanič.

Njegova ekipa je bila v prve pol ure rezervirana. Potem je zaigrala veliko ambicioznejše in zagospodarila na igrišču. To je bilo načrtovano, je po tekmi razkril trener Maribora.

Trener Maribora o zmagi nad islandskim prvakom:

"Na posnetkih tekem Hafnarfjördurja, ki smo si jih ogledali, so Islandci vedno od prve minute agresivno in visoko napadli tekmeca. Zato smo se dogovorili, da smo v uvodnih minutah nekoliko bolj pazljivi. Ko nekoga ne poznaš, ne veš, kako se odzvati. Ko smo videli, s kom imamo opravka in malo bolje spoznali našega nasprotnika na igrišču, nam je bilo takoj veliko lažje," je povedal Milanič in potem priznal, da so ga Islandci nekoliko presenetili.

Pričakoval je nekaj povsem drugega

"Pričakoval sem povsem drugačen Hafnarfjördur. Na prejšnjih tekmah je agresivno napadal obrambo nasprotnikov, tokrat je naše branilce pustil igrati. Tega nisem pričakoval. To, kar smo videli danes, je nekaj povsem drugačnega, kot sem pričakoval. Očitno je Islandce v drugačno taktiko prisilila tudi naša kakovost. Prej so imeli pač malce drugačne nasprotnike," je povedal Primorec na klopi štajerskega nogometnega ponosa in priznal, da je v uvodnem delu tekme kljub vsemu pričakoval malo odločnejšo igro svojih varovancev.

Nad delom sodniške trojke trener Maribora ni bil najbolj navdušen. | Foto: Grega Valančič/Sportida Nad delom sodniške trojke trener Maribora ni bil najbolj navdušen. Foto: Grega Valančič/Sportida

Takšna tekma, pa niti enega kartona?!

Tokrat je Milanič malce presenetil z izborom začetne enajsterice in zaigral z dvema in ne z enim napadalcem, kot je to počel na uvodnih tekmah sezone. "Na takšnih tekmah drugače kot z dvema napadalcema ne moreš igrati," je prepričan Milanič, ki z delom glavnega sodnika Andrisa Treimanisa ni bil najbolj zadovoljen.

Latvijcu je zameril predvsem nedosojeno enajstmetrovko, ko je v nasprotnikovem kazenskem prostoru padel Jasmin Mešanović. "Sodnik bi se v tej akciji lahko odločil tudi drugače. Zanimivo je tudi to, da sodnik ni pokazal niti enega rumenega kartona. Ne vem, je morda na tekmo pozabil prinesti kartone?" se je vprašal Milanič in poskrbel za nekaj smeha.

Trener Islandcev: Maribor je bil veliko boljši

Heimir Gudjonsson je bil zadovoljen. | Foto: Grega Valančič/Sportida Heimir Gudjonsson je bil zadovoljen. Foto: Grega Valančič/Sportida Trener Hafnarfjördurja po tekmi ni deloval preveč poklapano. Zdi se celo, da je bil kljub porazu zadovoljen, saj se je bal, da se bo na Islandijo vrnil z veliko bolj neugodnim rezultatom.

"Maribor je bil dosti boljši, ampak je na srečo zadel samo enkrat. Dobro smo se branili. Le pri zadetku smo se slabo odzvali. Poraz z 0:1 je dober rezultat, ki nam daje možnosti za napredovanje. Seveda pa nismo veseli, ker smo izgubili," je po tekmi govoril Heimir Gudjonsson in razkril načrt za povratno tekmo.

"Če želimo napredovati, bomo morali na povratni tekmi imeti žogo več v svoji posesti in si priigrati več priložnosti. Lahko nam uspe," je povedal trener islandskega prvaka, ki ga v domovini očitno ne spremlja preveč gledalcev. Vsaj po njegovemu odgovoru na vprašanje, koliko navijačev pričakuje na povratni tekmi na štadionu v Reykjaviku, ki sprejme nekaj več kot šest tisoč gledalcev, sodeč. "Zelo vesel bi bil, če bi jih prišlo dva, morda tudi tri tisoč," je povedal Gudjonsson.

Očitno Mariborčane prihodnjo sredo res ne čaka prav peklensko vzdušje. Na zadnjih dveh tekmah Hafnarfjördurja je bilo skupaj namreč nekaj več kot dva tisoč gledalcev. Na zadnji prvenstveni nekaj več kot 600 in v prejšnjem krogu kvalifikacij za ligo prvakov 1500.

To je fant, ki je nekaj posebnega

Največ pohval je pričakovano dobil junak Marcos Tavares. | Foto: Grega Valančič/Sportida Največ pohval je pričakovano dobil junak Marcos Tavares. Foto: Grega Valančič/Sportida Omenil je tudi tri posameznike v svojih vrstah. Najprej seveda kapetana Marcosa Tavaresa, ki je spet velik junak Maribora. "Ta fant je res nekaj posebnega. Preprosto ima v sebi nekaj, česar nima vsak. Vedno, ko je pomembno, odloča. To je njegov oder. Tej ekipi daje posebno energijo," je trener pohvalil najboljšega strelca v zgodovini Maribora.

Pohvale je namenil tudi Aleksandru Rajčeviću, ki je prispeval podajo za edini gol na tekmi, in Marwana Kabho, ki je opravil veliko dela v obrambi, bil pa nevaren tudi za nasprotnikov gol. V prvem polčasu je po strelu od daleč zatresel okvir islandskih vrat.

"Na vsaki domači in evropski tekmi, ko smo favoriti, tudi od branilcev pričakujem, da gredo naprej in si upajo. Rajčević je to danes zelo lepo izkoristil. Pričakujem, da bodo v prihodnosti tudi drugi," je Milanič pohvalil koprskega branilca.

Trener Maribora o Tavaresu:

"Že dolgo časa govorimo, kako zelo pomemben je za nas. Je drugačen tip igralca, kot sta Aleks Pihler in Blaž Vrhovec. Poleg agresivnosti, ki jo ima, zna poskrbeti tudi za poteze, ki občinstvo dvignejo na noge. Je igralec, ki zbudi občinstvo," so bile pohvale, ki jih je izraelskemu vezistu namenil trener Maribora.

Kaj bosta z Zlatkom Zahovićem skovala pred gostovanjem v Reykjaviku? | Foto: Grega Valančič/Sportida Kaj bosta z Zlatkom Zahovićem skovala pred gostovanjem v Reykjaviku? Foto: Grega Valančič/Sportida

Pričakuje, da bodo imeli na Islandiji več prostora

Mariborčani si bodo napredovanje v play-off kvalifikacij za ligo prvakov, s tem pa tudi vsaj skupinski del lige Europa in ob tem zajeten kup denarja, skušali priboriti naslednjo sredo v Reykjaviku. Kaj lahko pričakujemo tam?

"Imamo pozitiven rezultat, na katerem lahko gradimo, ni pa seveda še nič odločenega. Pričakujem, da bodo Islandci še bolj agresivni. Da bodo bolj napadli, kar pomeni, da bomo imeli več prostora, ki ga bomo morali izkoristiti," je napovedal mariborski strateg.

Pred gostovanjem v Reykjaviku, kjer bo še približno deset stopinj Celzija od že tako svežih tokratnih mariborskih 20, ga v soboto čaka še tekma s hitom prvih dveh krogov prvenstva, velenjskim Rudarjem Marijana Pušnika. To bo derbi dveh od treh ekip s stoodstotnim izkupičkom šestih točk.

Ne spreglejte