Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
17. 12. 2017,
11.50

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

el clasico špansko prvenstvo klubsko SP Gremio Barcelona Real Madrid Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo

Nedelja, 17. 12. 2017, 11.50

6 let, 4 mesece

Junak sobotnega finala

Cristiano Ronaldo zbodel Barcelono

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
Cristiano Ronaldo Real | Foto Reuters

Foto: Reuters

Portugalski zvezdnik Cristiano Ronaldo je (ne)hote poskrbel, da se dan po velikem slavju Reala v ZAE razpreda le še o sobotnem el clasicu. Najboljši nogometaš na svetu je prepričan, da bi morala Barcelona na največjem španskem derbiju svetovnim klubskim prvakom nameniti posebno čast in jih pričakati s špalirjem.

V Abu Dabiju je odločil finale klubskega svetovnega prvenstva in še izboljšal rekordni dosežek, saj je s sedmimi zadetki najboljši strelec v zgodovini tekmovanja.

V soboto je osvojil že peto letošnjo klubsko lovoriko (špansko prvenstvo, liga prvakov, španski superpokal, evropski superpokal in svetovno klubsko prvenstvo), bil najboljši v izboru za najboljšega nogometaša sveta in dobitnik zlate žoge. Leto 2017 bo v njegovi karieri zapisano z zlatimi črkami.

Rekordni dosežek Reala

Na klubskem svetovnem prvenstvu je dosegel že sedem zadetkov. | Foto: Reuters Na klubskem svetovnem prvenstvu je dosegel že sedem zadetkov. Foto: Reuters ''Real ni nikoli osvojil pet lovorik v istem letu. To je rekordni dosežek, ki smo ga želeli postaviti. Govoriti želim predvsem na igrišču, kjer se trudim, da pokažem vse, kar znam, in da navijači uživajo v mojih predstavah. Uživam v nogometu, ki ga obožujem najbolj na svetu,'' Cristiano Ronaldo ni skrival sreče po novem uspehu, ko je z madridskim Realom ubranil naslov svetovnega klubskega prvaka. V finalu je z 1:0 premagal Gremio iz Brazilije, najboljši igralec finala pa je bil prav 32-letni Portugalec.

V tej sezoni skoraj nima razloga za nezadovoljstvo. Popolno idilo sta preprečila le manjša strelska kriza v španskem prvenstvu (Real je za zdaj dosegel 30 zadetkov, od tega Ronaldo, presenetljivo, le štiri) in dokaj visok zaostanek madridskega Reala za vodilno Barcelono, ki znaša osem točk. V kratkem bi se lahko zmanjšal, saj bo prihodnjo soboto na sporedu el clasico.

Goreča tekmeca se bosta pomerila v Madridu. Štadion Santiago Bernabeu bo pozdravil svetovne klubske prvake, Portugalec pa je po zmagi v ZAE izrazil zanimivo željo: ''Lepo bi bilo, če bi nas Barcelona pričakala s špalirjem. Vendarle smo dvakratni zaporedni svetovni prvaki,'' je njegovo izjavo prenesel španski športni časnik Marca.

Špalir Barcelone leta 2008 v Madridu:

Špalir je v nogometu tradicionalni pozdrav, s katerim tekmeci izkažejo čast ekipi, ki si je tekmo pred tem zagotovila pomembno lovoriko. Tekmece pričakajo v dveh ravnih vrstah in jim zaploskajo. Real je enkrat že dočakal špalir Barcelone. Pisalo se je leto 2008, Real si je krog pred tem zagotovil naslov španskega prvaka, prejel posebno čast na svojem štadionu, nato pa 'v zahvalo' nadigral Katalonce, za katerega je takrat že igral Lionel Messi, s 4:1.

Priložnost, da 'rešijo' sezono

Portugalec je v tej sezoni v španskem prvenstvu dosegel le štiri zadetke. Njegov največji tekmec Lionel Messi, ki se bo danes pomeril s Deportivom, jih je že 14. | Foto: Reuters Portugalec je v tej sezoni v španskem prvenstvu dosegel le štiri zadetke. Njegov največji tekmec Lionel Messi, ki se bo danes pomeril s Deportivom, jih je že 14. Foto: Reuters Če bi Real premagal Barcelono, ne bi osrečil le svojih navijačev, ampak tudi druge najbližje zasledovalce, zlasti drugouvrščeni Atletico, ki v la ligi še ni doživel poraza in ostaja v igri za naslov.

''Upam, da bomo premagali Barcelono in poskrbeli, da se vrnemo v boj za prvo mesto. Moramo uživati v vsakem trenutku, saj nikoli ne veš, kaj ti bo prinesel jutri. Naša samozavest je vedno večja. Izboljšujemo se, tako da sem prepričan o dobrem koncu sezone,'' je optimističen pred el clasicom, ki se bo v soboto, 23. decembra, zaradi želje strateško pomembnih partnerjev v Aziji začel že ob 13. uri.

Novinarji v ZAE so Ronaldu prenesli besede trenerja Gremia Renata Gaucha, ki je, verjetno tudi zaradi nedavnega Ronaldovega intervjuja za France Football po izboru za dobitnika zlate žoge, v katerem je brez ovinkarjenja dejal, da je najboljši nogometaš vseh časov, opozoril, kako je bil v svojih igralskih letih boljši od Ronalda. Izrečeno je podkrepil z mislijo, da imajo vsake oči svojega malarja, ter dodal, da bi za primerjavo njegovih in Ronaldovih dosežkov potrebovali objektivnega razsodnika, ki je spremljal oba igralca na vrhuncu slave.

Madridčani bodo prvič kot 'novopečeni' klubski prvaki nastopili v soboto, ko se bo derbi proti Barceloni začel že ob 13. uri po slovenskem času. | Foto: Reuters Madridčani bodo prvič kot 'novopečeni' klubski prvaki nastopili v soboto, ko se bo derbi proti Barceloni začel že ob 13. uri po slovenskem času. Foto: Reuters

''Spoštujem njegovo mnenje. Videl sem videoposnetke z njegovimi predstavami in se prepričal, da je dober igralec,'' Ronaldo ni hotel dolivati vročega olja. Z mislimi je že osredotočen na nov cilj. Na el clasico, v katerem si Real ne sme privoščiti spodrsljaja.

Če bi premagal Barcelono, bi se Kataloncem, ki jih danes čaka dvoboj 16. kroga španskega prvenstva proti Deportivu, približal in se vrnil v krog največjih favoritov za osvojitev naslova. Javnost bi v nadaljevanju sezone spremljala razburljiv boj za lovoriko, v katerem bi sodelovali vsaj štirje kandidati. Barcelona, Atletico, Valencia in Real.

Ne spreglejte