Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
3. 4. 2016,
10.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

1

Natisni članek

italijanska nogometna reprezentanca AC Milan Cesare Maldini

Nedelja, 3. 4. 2016, 10.25

6 let, 6 mesecev

Italija žaluje in maha v slovo legendarnemu kapetanu

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

1

Nogometni svet je v nedeljo pretresla novica, da je v 85. letu umrl Cesare Maldini. Prvi Italijan, ki je dvignil pokal, namenjen evropskemu klubskemu prvaku, je bil nekdanji zvezdnik Milana in italijanske reprezentance. Navduševal je tudi v številnih selektorskih vlogah.

Legendarni Cesare Maldini je v nogometnem svetu užival velik ugled. Na Apeninskem polotoku so cenili njegovo uglajenost in pozitivno usmerjenost. Njegov prepoznavni simbol, nasmešek na obrazu, se je v srca italijanskih ljubiteljev nogometa, usidral že kmalu.

Maldini se je rodil 5, februarja 1932 v Trstu. V neposredni bližini Slovenije je na svet privekalo kar nekaj velikih italijanskih strategov. Fabio Capello, Enzo Bearzot, Nereo Rocco, Feruccio Valcareggi, Dino Zoff in Maldini so le nekateri izmed izbranih.

Kot igralec je največje uspehe dosegal v Milanu. Med letoma 1954 in 1966 je za rdeče-črne v italijanskem prvenstvu zbral 347 nastopov in jim pomagal do številnih domačih in evropskih naslovov. Postal je prvi Italijan, ki je dvignil v zrak pokal za naslov evropskega prvaka. Kot kapetanu Milana mu je to bilo omogočeno leta 1963, ko je Milan v finalu pokala državnih prvakov na Wembleyju premagal Benfico. Nekaj časa je bil tudi kapetan italijanske izbrane vrste.

Z mladimi junaki trikrat osvojil Evropo

Kmalu po slovesu z igrišč se je preselil na trenerski stolček, osrečeval navijače Milana z novimi lovorikami, v osemdesetih letih prejšnjega stoletja pa najprej legendarnemu selektorju Enzu Bearzotu pomagal do naslova svetovnih prvakov v Španiji (1982). Pozneje se je posvetil delu z reprezentanco do 21 let, kjer je poveljeval tudi Gianluigiju Buffonu, Fabiu Cannavaru in Francescu Tottiju in kar trikrat osvojil naslov evropskih prvakov (v letih 1992, 1994 in 1996).  

Pred 18 leti je na SP v Franciji nesrečno izpadel v četrtfinalu. | Foto: Pred 18 leti je na SP v Franciji nesrečno izpadel v četrtfinalu.

Leta 1998 je na svetovnem prvenstvu v Franciji vodil azzurre in v četrtfinalu po izgubljeni loteriji kazenskih strelov izpadel proti poznejšim prvakom Francozom. Leta 2001 je prevzel Milan in vodil tudi sina Paola, ki je bil kot dolgoletni kapetan Milana njegova podaljšana roka na igrišču. Njegov sin Paolo Maldini, eden izmed njegovih šestih otrok, je šel po  njegovih stopinjah in se zapisal med najboljše igralce, kar jih je kdajkoli podaril italijanski nogomet. Športno tradicijo dinastije Maldini na nogometnem igrišču nadaljujeta Cesarejeva vnuka Christian in Daniel.

Na SP 2002 mu je uspel preobrat proti Sloveniji

Cesare Maldini se kot trener na San Siru ni dolgo zadržal. Znova ga je zamikalo selektorsko delo. Preselil se je v Južno Ameriko in prevzel Paragvaj. Na svetovnem prvenstvu leta 2002 jo je zagodel Sloveniji in jo po velikem preobratu premagal s 3:1. V osmini finala je izpadel proti poznejšemu finalistu Nemčiji z 0:1.

Po koncu SP 2002 se je vrnil v domovino, opravljal vlogo oglednika za AC Milan, kot strokovni komentator pa sodeloval tudi s številnimi televizijskimi mrežami. Nogometaši Milana bodo na današnji prvenstveni tekmi z Atalanto v spomin na klubsko ikono, ki je umrla za posledicami srčne kapi, nosili črne trakove.

Ne spreglejte