Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
2. 8. 2016,
16.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,78

6

Natisni članek

Aleksander Čeferin Nogometna zveza Slovenije Michael van Praag Angel Maria Villar Llona UEFA infografika

Torek, 2. 8. 2016, 16.55

6 let, 6 mesecev

Aleksander Čeferin prihodnji predsednik Uefe? (infografika)

Čeferinov imperij se širi iz dneva v dan

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,78

6

Aleksander Čeferin | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Predsednik Nogometne zveze Slovenije Aleksander Čeferin je vse bližje podvigu, o katerem so lahko njegovi rojaki v preteklosti le sanjali. Odvetnik iz Grosupljega je eden izmed treh kandidatov za predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa), njegove možnosti za zmago pa so iz dneva v dan večje. Volitve bodo 14. septembra v Atenah.

Evropska krovna nogometna zveza, ena najvplivnejših športnih organizacij na svetu, bo prihodnji mesec dobila novega predsednika. Njeno poslanstvo je skrb za razvoj nogometne igre. Ljubiteljem nogometa se je najbolj približala s priljubljenimi tekmovanji, med katerimi izstopajo evropsko prvenstvo, liga prvakov in liga Europa. Njena moč je ogromna. Razpolaga z neizmernim bogastvom, s katerim pomaga članicam evropske nogometne družine. Milijonski zneski so njen vsakdan. Uefa ima v tem trenutku skoraj vse, manjka le predsednik.

 

Iščejo naslednika Michela Platinija, ki je odgovorni položaj zapustil zaradi korupcijske afere, v kateri je v sodelovanju z Josephom Blatterjem kršil etična načela Mednarodne nogometne zveze (Fifa). V letu, ko je njegova domovina gostila Euro 2016, enega izmed njegovih projektov, je dokončno izgubil upanje, da bi še lahko vztrajal na predsedniškem stolčku.

Angel Maria Villar je najstarejši podpredsednik Uefe. | Foto: Reuters Angel Maria Villar je najstarejši podpredsednik Uefe. Foto: Reuters Tekmovanje, na katerem so njegovi galski petelini ostali brez glavne nagrade (v finalu so izgubili proti Portugalski), je spremljal proč od vrveža na častnih tribunah in prepolnih francoskih štadionov.

Pokal je portugalskemu kapetanu Cristianu Ronaldu predal Španec Angel Maria Villar. Dolgoletni predsednik španske nogometne zveze si je čast prislužil kot najstarejši podpredsednik Uefe. Ni pa želel ostati zgolj pri tem. Odločil se je, da se bo podal v boj za novega predsednika. Ko se je 20. julija iztekel rok za oddajo vlog za mesto Platinijevega naslednika, se je na seznamu kandidatov pojavilo tudi njegovo ime.

Še pred kratkim bi bila to le nedolžna šala

Se bo Aleksander Čeferin na volitvah moral pomeriti le z Michaelom van Praagom? | Foto: Vid Ponikvar Se bo Aleksander Čeferin na volitvah moral pomeriti le z Michaelom van Praagom? Foto: Vid Ponikvar Družbo mu delata dva protikandidata. Eden prihaja iz Nizozemske, to je predsednik tamkajšnje krovne nogometne zveze Michael van Praag, ki je neuspešno kandidiral že za predsednika Fife, drugi pa je veliko bolj zanimiv slovenskim ljubiteljem najbolj priljubljene postranske reči na svetu in vsega, kar jo dela še bolj mikavno. To je Aleksander Čeferin, ki se je drzno, a premišljeno podal v odmeven projekt. Slovenec na čelu evropske krovne nogometne zveze? Še pred kratkim bi takšna trditev zvenela le kot nedolžna šala, saj so bili najodgovornejši položaji v svetovnem nogometu v preteklosti praviloma dostopni le predstavnikom iz nogometno močnejših, razvitejših in bogatejših, vsekakor pa večjih držav od Slovenije.

Grosupeljčana, ki ga v svojem primarnem poslu najbolj zanima gospodarsko pravo, to ni zmotilo. Izkoristil je trenutek, ko se je ugled Fife, posredno pa tudi Uefe, zaradi številnih nepravilnosti in afer znašel na najnižji točki v zgodovini. Na stari celini se je zakoreninila ideja, da Uefa potrebuje novega vodilnega funkcionarja, ki prinaša svežino, hkrati pa ni neposredno povezan s preteklostjo, okuženo z grehi in pomisleki o poštenosti dejanj. Villar ne ustreza temu kriteriju. Lani ga je etična komisija Fife kaznovala, ker je zavlačeval postopek preiskave o izboru gostiteljev svetovnih prvenstev (2018 in 2022) v nogometu. Moral je plačati 23 tisoč evrov.  

Čeferin uživa podporo številnih držav

Če bo odvetnik iz Grosupljega postal predsednik Uefe, bo Nogometna zveza Slovenije (NZS) kmalu ostala brez predsednika. | Foto: Vid Ponikvar Če bo odvetnik iz Grosupljega postal predsednik Uefe, bo Nogometna zveza Slovenije (NZS) kmalu ostala brez predsednika. Foto: Vid Ponikvar Mnoge nacionalne nogometne zveze, vsaj tako lahko sklepamo po podpori, ki je je deležen 48-letni Slovenec, so Čeferina prepoznale kot najboljšega kandidata. Ko je vstopil v boj za mesto novega predsednika Uefe, se je lahko pohvalil s podporo 19 izmed 55 članic Uefe. Na njegovo stran niso stopile le države z območja nekdanje Jugoslavije, ki jo s Slovenijo povezujejo izkušnje sobivanja v skupni domovini. Podpirajo ga tudi Skandinavci, zahodna soseda Italija, jugovzhodni del Balkana, Turki in nekatere zveze, zrasle na pogorišču nekdanje Sovjetske zveze (Rusija in Estonija).

Čeferinov imperij se širi iz dneva v dan. Španski mediji so prepričani, da slovenskega funkcionarja podpira že okrog 30 zvez, kar je več od polovice vseh članic Uefe. To bi mu zadoščalo za prepričljivo zmago.

Villar bi rad zadržal mesto predsednika domače krovne nogometne zveze. Če bi odstopil od kandidature za predsednika Uefe, ne bi manjkalo ciljev. Uradne potrditve 66-letnega Baska še ni bilo. Če se bo nekdanji španski nogometni reprezentant resnično umaknil, bo Čeferinu olajšana pot do prevzema ene najmogočnejših vlog v športnem svetu.

Njegov protikandidat bi ostal le še Van Praag, ki pa naj ne bi imel resnejših možnosti za zmago na volitvah. Če bi se uresničila namigovanja, o katerih so se razpisali nekateri španski mediji, češ da bo Villar umaknil kandidaturo in podprl Čeferina, v zameno pa ohranil mesto v izvršnem odboru Uefe, bi 68-letni Nizozemec naletel na nepremostljivo oviro.

Do volitev, ki bodo 14. septembra v Atenah, je na voljo še dovolj časa za spremembe. V zakulisju druženja vodilnih nogometnih funkcionarjev se lahko pripeti še kaj nepredvidljivega. Poldrugi mesec pred slovesnim dogodkom v prestolnici Grčije na papirju najbolje kaže Čeferinu. Če bi mu uspel veliki met, bi na predsedniškem seznamu nasledil Platinija in opravljal vlogo, o kateri sanjajo številni funkcionarji po vsem svetu.

Ne spreglejte