Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
18. 5. 2017,
4.00

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,70

1

Natisni članek

Manchester United Ajax Amsterdam Juventus Real Madrid UEFA UEFA liga prvakov Liga Europa Aleksander Čeferin

Četrtek, 18. 5. 2017, 4.00

1 leto

Nov protokol pri podelitvi lovorik

Čeferin prvakov ne bo čakal na častni tribuni

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,70

1

Aleksander Čeferin | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ko je postal Aleksander Čeferin predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa), je napovedal kar nekaj reform in sprememb. Zadnja v nizu je odločitev, da bo podelitev najboljšim v finalu evropskih klubskih tekmovanj na igrišču, ne pa na častni tribuni. ''Igralci niso gladiatorji, da bi se prišli na tribuno poklonit cesarju,'' je pojasnil najpomembnejši mož evropskega nogometa.

Pred Aleksandrom Čeferinom sta dve zelo častni opravili. Prvič bo spremljal finalni tekmi lige prvakov in lige Europa kot predsednik Uefe, tako da ga bo doletela odmevna vloga, saj bo po tekmah v Cardiffu (3. junija) in Stockholmu (24. maja) podelil pokal kapetanu zmagovalcev, nato pa še medalje njegovim soigralcem ter poražencem.

Tega ne bo opravil na častni tribuni, kot je bilo v navadi od leta 2007, ko je postal predsednik Uefe Michel Platini, ampak sredi igrišča, kjer bo postavljen poseben oder. Sestavljen bo v manj kot petih minutah.

Pokal osvojijo nogometaši, ne pa športni politiki

Bo Slovenec na čelu Uefe po finalu lige prvakov predal pokal kapetanu Juventusa Gianluigiju Buffonu ... | Foto: Twitter - Voranc Bo Slovenec na čelu Uefe po finalu lige prvakov predal pokal kapetanu Juventusa Gianluigiju Buffonu ... Foto: Twitter - Voranc Predsednik Uefe se je odločil za temeljito spremembo protokola pri podelitvi lovorike, ki je v nogometnih krogih naletela na pozitivne ocene.

''To se mi zdi simbolnega pomena, saj so pokal osvojili nogometaši, ne pa mi, športni politiki. Oni so zaslužni za zmago, mi skrbimo le za podporo. Igralci niso gladiatorji, ki se pridejo na tribuno poklonit cesarju,'' nam je predsednik evropske krovne zveze zaupal pred tedni, ko smo z njim opravili intervju. Takrat je to veljalo še za skrivnost.

Evropska nogometna zveza (Uefa) jo je razkrila natanko teden dni pred prvim evropskim finalom v tej sezoni, finalu evropske lige med Manchester Unitedom in Ajaxom. Veljal bo tudi v finalu lige prvakov, v konkurenci obeh spolov (1. junija se bosta v Cardiffu za naslov evropskih prvakinj pomerili ženski ekipi Lyona in PSG), to pa še ni vse …

Ni prav, da igralci plezajo do podeljevalcev

... ali kapetanu madridskega Reala Sergiu Ramosu? | Foto: Reuters ... ali kapetanu madridskega Reala Sergiu Ramosu? Foto: Reuters ''Protokol smo spremenili za vsa tekmovanja. Prvič bo veljal že v Stockholmu, nato še v Cardiffu. Prav je, da gremo mi do nogometašev, ne pa, da oni plezajo do nas, potem pa se z zmagovalci rokuje od 30 do 40 ljudi brez kakršnega večjega razloga,'' je pojasnil razlog, zaradi katerega se je odločil za idejo, ki je zrasla na njegovem zelniku.

Morda jo bodo oponašali tudi 31. maja v finalu pokala Slovenije, ko se bosta v Kopru za pokalno lovoriko pomerila Domžale in Olimpija. ''Bomo videli. Sam se v to ne bom vmešal (smeh, op. a.),'' nam je odvrnil Čeferin. To spremembo bi lahko, vsaj za finale slovenskega pokala, uvedel že v preteklosti kot predsednik NZS.

''Verjetno bi bila res sprejeta, a se je, iskreno povedano, nisem spomnil. O njej sem razmišljal šele pred kratkim in se vprašal, zakaj bi morali nogometaši plezati do tribune. To so ogromni štadioni, zaradi tega bi morali vse spremeniti. Potem pa bi tam stala vrsta pomembnežev, ki se izpostavljajo skoraj tako kot igralci. To se mi zdi nepotrebno. Ne nazadnje pa je še nekaj. Tisti, ki je na tej tribuni, potem ne vidi dogajanja pri podelitvi. Če greš na igrišče, se vse lepo vidi. Mi se umaknemo, nogometaši pa naj proslavljajo,'' je pojasnil 49-letni odvetnik, ki se že veseli novih izkušenj s finalnih srečanj evropskih klubskih tekmovanj.

"Pokal so osvojili nogometaši, ne pa mi, športni politiki," sporoča prvi mož evropskega nogometa, ki je spremenil potek protokola, kot si ga je leta 2007 zamislil njegov predhodnik Michel Platini. | Foto: Reuters "Pokal so osvojili nogometaši, ne pa mi, športni politiki," sporoča prvi mož evropskega nogometa, ki je spremenil potek protokola, kot si ga je leta 2007 zamislil njegov predhodnik Michel Platini. Foto: Reuters

Zlasti finala lige prvakov, v katerem se bosta udarila branilec naslova Real Madrid in Juventus. Bo Čeferin predal pokal Sergiu Ramosu ali Gianluigiju Buffonu?

Ne spreglejte