Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
26. 2. 2017,
15.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

Natisni članek

Luka Zahović Zlatko Zahović slovenska nogometna reprezentanca večni derbi Ljudski vrt NK Maribor NK Maribor Luka Elsner Danijel Miškić Branko Ilić NK Olimpija NK Olimpija Prva liga Telekom Slovenije

Nedelja, 26. 2. 2017, 15.45

6 let, 6 mesecev

Branko Ilić in Danijel Miškić po porazu v Mariboru

Zlatka Zahovića zgrešil, sin Luka ga je prelisičil

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48
Branko Ilić | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Nekdanji reprezentant Branko Ilić je zaigral v 1. SNL prvič po več kot desetih letih. Čeprav je v Ljudskem vrtu ostal praznih rok (0:1), je bil zadovoljen s predstavo Olimpije. ''Bili smo boljši od Maribora. Ta tekma je dokaz, da v nogometu ne zmaga vedno boljši,'' je poudaril 34-letni Ljubljančan.

Izkušeni branilec Branko Ilić se je v Ljudskem vrtu na tekmi 22. kroga Prve lige Telekom Slovenije pričakovano znašel v udarni enajsterici Olimpije. Obramba je pod njegovim vodstvom dobro kljubovala napadom Maribora, v največje težave pa jo je spravil Luka Zahović. Mladi napadalec vijolic si je v 51. minuti po napaki nogometašev Olimpije, ki je v svojem kazenskem prostoru ostala brez žoge, priigral veliko priložnost in jo z natančnim strelom pretopil v vodstvo z 1:0.

Pred strelom se je mojstrsko otresel 34-letnega branilca zmajev, ki v tej sezoni nosi številko 30. Ker je bil to edini zadetek na srečanju, je ta napaka zelo drago stala branilce naslova, kar je po srečanju priznal tudi trener Luka Elsner.

Vrhunci srečanja v Mariboru:

''Celo tekmo smo igrali dobro. Vedeli smo, da lahko Maribor doseže zadetek le v primeru, če bomo naredili napako. V tisti akciji smo imeli žogo v nogah, a se je večkrat odbila stran. Potem je Zahović res dobro zadel, žoga je šla v malo mrežico. Derbi se lahko odloči že s tem, ko narediš manjšo napako in prejmeš gol. Maribor se je nato povlekel nazaj, tako da nam je bilo težje. Čeprav smo bili boljši od Maribora, smo izgubili derbi. To je dokaz, da v nogometu vedno ne zmaga boljši. Če bomo tako igrali tudi v prihodnje, se nimamo ničesar bati,'' je bilo Iliću, ki je zadnjo reprezentančno tekmo odigral leta 2015, žal za zapravljeno priložnost, saj Ljubljančani niso ostali neporaženi pri največjem tekmecu.

Olimpija lahko igra še bolje kot ekipa

Branko Ilić v 51. minuti ni zmogel ustaviti Luke Zahovića. | Foto: Grega Valančič/Sportida Branko Ilić v 51. minuti ni zmogel ustaviti Luke Zahovića. Foto: Grega Valančič/Sportida V taboru Olimpije po tekmi ni bilo vse črno. V očeh nogometašev je gorel žarek upanja, da bi lahko s podobnimi predstavami in nepotrebnimi napakami, s katerimi tekmecu olajšajo pot do zadetka, le uresničili cilj in osvojili naslov prvaka. Zdaj za Mariborom zaostajajo tri točke, imajo pa tudi slabše razmerje v medsebojnih srečanjih, tako da morajo do konca prvenstva prehiteti vijolice vsaj za točko.

''Po tekmi smo bili razočarani, a je bilo v slačilnici vseeno pozitivno vzdušje. Moramo razmišljati le o pozitivnih stvareh. Moramo dobro trenirati, vedno dati vse od sebe, predvsem pa ne smemo prejemati takšnih zadetkov. Zdaj smo v zaostanku za Mariborom, a gledam na nadaljevanje sezone pozitivno. Imamo dober kolektiv, dobre posameznike. Lahko igramo še veliko bolje, kot smo v Mariboru. Zlasti kot ekipa. To me veseli,'' je prepričan, da bodo izbranci Luke Elsnerja v nadaljevanju spomladanskega dela Prve lige Telekom Slovenije zaigrali še bolje. Računa na večjo uigranost.

Zlatko Zahović se je poslovil, Branko Ilić pa debitiral

Na srečanju se je meril s številnimi nekdanjimi reprezentančnimi soigralci, tudi izkušenim napadalcem Novakovićem. | Foto: Grega Valančič/Sportida Na srečanju se je meril s številnimi nekdanjimi reprezentančnimi soigralci, tudi izkušenim napadalcem Novakovićem. Foto: Grega Valančič/Sportida V 1. SNL je zaigral po dobrih desetih letih. Že na prvi tekmi je občutil čar največjega slovenskega derbija, ki je potekal v razprodanem Ljudskem vrtu. ''O vzdušju ni treba izgubljati besed. Green Dragons ali Viole, Stožice ali Ljudski vrt, to je večni derbi,'' je užival na atraktivnem srečanju, ki se ga ne bi sramovale tudi močnejše lige.

Ilić je pri Mariborčanih naletel na številne znance, s katerimi je v preteklosti delil slačilnico v članski reprezentanci. V obrambi je imel ogromno dela z Milivojem Novakovićem, na vratih Maribora je bil vijolč'ni bojevnik Jasmin Handanović, obrambi je poveljeval Marko Šuler, zvezni vrsti pa Dare Vršič. V reprezentanci se je družil tudi z Damjanom Boharjem in Mitjo Vilerjem, pa tudi Alešem Mertljem, ki je ostal na klopi.

Kdo bo osvojil naslov prvaka v Prvi ligi Telekom Slovenije?

  • Maribor
    76,03 %
    276 glasov
  • Olimpija
    20,66 %
    75 glasov
  • Domžale
    2,20 %
    8 glasov
  • Kdo drug
    1,10 %
    4 glasov
Oddanih 363 glasov

Če bi v izbrani vrsti debitiral tri mesece prej, bi zaigral skupaj tudi z Zlatkom Zahovićem. Športni direktor Maribora je zadnjo tekmo za slovensko reprezentanco odigral maja 2004 v Ženevi, Ilić, tudi takrat je branil barve Olimpije, pa je državni dres prvič oblekel tri mesece pozneje za Bežigradom proti reprezentanci Srbije in Črne gore. Starejšega Zahovića je zgrešil, je pa zaigral proti njegovemu sinu Luki, ki se ga je v 51. minuti spretno otresel in nato poskrbel za zmagoviti zadetek.

Ko je igral nazadnje, je dvakrat čestital Cimetu

Ilić se je v zadnjih 11 letih dokazoval v številnih državah (Španija, Rusija, Ciper, Izrael, Srbija, Kazahstan in Japonska), pred vrnitvijo v domovino pa je zadnjo tekmo v 1. SNL odigral 25. novembra 2006. Takrat je branil barve šampionskih Domžal. Stojanovićeva četa je gostovala v Celju in zmagala s 4:1.

Branko Ilić se je leta 2006 v Španijo (Betis Sevilla) odpravil iz Domžal. | Foto: Vid Ponikvar Branko Ilić se je leta 2006 v Španijo (Betis Sevilla) odpravil iz Domžal. Foto: Vid Ponikvar

Dva gola je dosegel Sebastjan Cimirotić, zdajšnji sodelavec strokovnega vodstva Olimpije, enega Andraž Kirm, nekdanji reprezentant, ki še čaka na novega delodajalca in ni v resnejših načrtih trenerja Elsnerja. Še enega, ki je bil takrat prisoten v dresu Domžal.

Miškić: Dobiti moramo vsako naslednjo tekmo

Danijel Miškić (levo) je v prvem polčasu kot prvi sprožil v okvir vrat Maribora. | Foto: Grega Valančič/Sportida Danijel Miškić (levo) je v prvem polčasu kot prvi sprožil v okvir vrat Maribora. Foto: Grega Valančič/Sportida V Celju je v 1. SNL igral tudi Hrvat Danijel Miškić. Nekaj časa je nosil tudi kapetanski trak, nato pa prestopil v Ljubljano. V Mariboru je zaigral od prve minute in podobno kot Ilić zaupal, da mu igra Olimpije vzbuja upanje na svetlo prihodnost.

''V prvem polčasu smo bili boljši. Nadzorovali smo potek igre, nato pa malce padli, a bili blizu Mariboru. V končnici napadov smo nekaj pogrešali. Če se bomo tako borili drug za drugega tudi na naslednjih tekmah, bo v redu. Pritisk, da moramo biti prvaki, mi ni v breme. Doživljam ga kot nekaj pozitivnega. Moramo misliti nase in dobiti vsako naslednjo tekmo,'' je zaupal načrt, ki bi lahko zmaje popeljal do naslova. Do konca prvenstva je še 14 krogov, Olimpija pa se bo z Mariborom pomerila le še enkrat.
Ne spreglejte