Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
9. 5. 2016,
15.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,63

1

Natisni članek

NK Rudar NK Celje Ljudski vrt Stožice Prva liga Telekom Slovenije Bojan Prašnikar NK Maribor NK Maribor NK Olimpija NK Olimpija

Ponedeljek, 9. 5. 2016, 15.30

6 let, 7 mesecev

Kaj je na derbiju zmotilo Bojana Prašnikarja?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,63

1

Nekdanji trener Olimpije in Maribora Bojan Prašnikar je po večnem derbiju, ki je bil odločen v zadnjih sekundah in je osrečil privržence vijolic, izpostavil velika nihanja v igri vodilnih ekip slovenskega prvenstva. Veseli ga, da se po derbiju ne govori o navijaških izgredih, ampak o dogajanju na igrišču.

Nekdanji slovenski selektor pravi, da spremlja večne derbije z določeno mirnostjo in ni obremenjen ne z Olimpijo ne Mariborom, čeprav je z obema osvajal lovorike. Pri tem je bil uspešen zlasti na Štajerskem, kjer je bil nekaj let zapored mogočen gospodar slovenskega prvenstva.

''Sem raje zunanji opazovalec in gledam na tekme s strokovnega vidika. Kaj nogomet prinaša in kaj bi lahko bilo drugače,'' se izkušeni in že nekaj let nezaposleni strateg ne opredeljuje niti za navijača Olimpije niti Maribora. S tem sploh ni obremenjen. ''Najbolj sem vesel, če na tekmi vidim dobre stvari, včasih pa sem malce kritičen do slabosti, ki bi se lahko odpravile,'' je dodal.

Problematika kulise v Stožicah

Ko nam je zaupal vtise o dramatičnem spopadu najboljših slovenskih klubov, je najprej izpostavil pozitivno plat. ''Končno smo dočakali derbi, po katerem se ne govori o dogodivščinah med navijači, ampak o tistem, kar se je dogajalo na igrišču.''

Nekdanjega slovenskega selektorja so v soboto zmotile vrste namensko praznih sedežev v Stožicah. | Foto: Nekdanjega slovenskega selektorja so v soboto zmotile vrste namensko praznih sedežev v Stožicah.

Ob pogledu na polne tribune ni ostal ravnodušen. ''Bilo je izjemno vzdušje, še vedno pa obstaja problematika kulise. Vmesne prazne cone niso lepe za oko. Tega je res škoda, saj tega drugod po svetu ni. Glede na število gledalcev bi lahko bila ta zgodba slikovno lepša, tako pa te cone vzbujajo neko praznino, kar vpliva tudi na razpoloženje na igrišču,'' je opozoril na okrog 1.500 sedežev, na katerih se je med srečanjem nabiral prah, saj so služila kot tako imenovana tampon cona, s katero so prireditelji preprečili neposreden stik navijaških skupin s preostalim delom občinstva.

Eni so šli korak, dva nazaj, drugi pa korak, dva naprej

Od vodilnih ekip vedno pričakuje veliko kakovost. Na derbiju je pričakoval, da jo bo videl več, a se je uštel. ''Težko lahko rečemo, da smo videli kako vrhunskost. Očitno je to odraz pripravljenosti, aktualnega trenutka. Spomladanske travme in razne turbulence, ki sta jih oba kluba doživljala na raznih področjih, vplivajo na igralce. To se je pokazalo na igrišču, saj imajo te igralci še precej rezerv,'' meni 63-letni Prašnikar.

Svoja razmišljanja o pomanjkanju vrhunske predstave je dopolnil s prisotnostjo velikih nihanj na tekmi. ''Med polčasom se je veliko stvari spremenilo. Eni so šli korak, dva nazaj, drugi pa korak, dva naprej. Ko razmišljaš na daljši rok, vidiš, da vse temelji na neki osnovi, fizični pripravi, posledici procesov treninga. Na to in še zlasti igro pa vpliva veliko menjav trenerjev,'' je imel v mislih predvsem Olimpijo.

''Že v Kopru (prejšnji teden je Olimpija na Bonifiki premagali Koper z 2:1, op. p.) je bil prvi polčas Olimpije slab, drugi pa dober. V Ljubljani je bil prvi polčas zelo dober, drugi pa katastrofalen. Zakaj je bilo tako, dejansko najbolj vidijo tisti, ki so blizu igralcem in bi morali oceniti zadevo, pri tem pa se tudi postaviti na realna tla.''

Maribor se na vsaki tekmi muči

Kritični pogledi niso leteli le na Olimpijo, ampak tudi na Maribor, ki se je tri kroge pred koncem prvenstva točkovno izenačil z Ljubljančani, a zaradi slabšega izkupička v medsebojnih tekmah (0:3, 2:2, 0:0, 2:1) ostaja brez vodilnega položaja.

Maribor se je tri kroge pred koncem prvenstva točkovno izenačil z še vedno vodilno Olimpijo. | Foto: Maribor se je tri kroge pred koncem prvenstva točkovno izenačil z še vedno vodilno Olimpijo.

''Enaka zgodba je pri Mariboru. Na vsaki tekmi se zelo muči. V Ljubljani se je v prvem polčasu, ko je imel srečo, da je izgubljal le z 0:1. V drugem delu je sledil ogromen preobrat. Maribor je z veliko željo in agresivnostjo prišel do zadetkov iz prekinitev.'' Pogrešal je več priložnosti, ki bi si jih večna tekmeca priigrala skozi igro. ''Pač, to je odraz forme in določene igre,'' je pripomnil.

Ni nekega izrazitega favorita

Izenačenost Olimpije in Maribor, njun mrtvi tek za naslov prvaka, ima za dobrodošlo, saj skrbi za zanimivost in napetost Prve lige Telekom Slovenije. ''Kot nogometni delavec si želim še kaj drugega, tistega nogometnega, predvsem kakovost. V tem trenutku ni nekega izrazitega favorita. Na koncu bo razlika na lestvici med prvim in zadnjeuvrščenim tako majhna kot še ni nikoli. To kaže v neko izenačenost. Ni totalnega avtsajderja, ni tudi več izrazitega favorita. Zato je težko karkoli napovedati, saj ni spomladi še noben klub naredil daljšega zmagovalnega niza,'' se ni želel preizkusiti v vlogi napovedovalca, kdo bo novi (stari) prvak Slovenije.

''Če bi se do konca sezone na tekmah igral le en polčas, bi imela Olimpija večje možnosti za naslov. Ker pa se igrata dva, je zelo težko predvidevati. Tudi Maribor se doma v določenih fazah igre zelo muči. V zadnjem mesecu smo bili deležni nekih travm v Ljudskem vrtu. Možno pa je, da bo zmaga na sobotnem derbiju nekomu dala krila, enim pa vzela. Tudi to je možno,'' ne izključuje možnosti, da bi Maribor dobil zalet v veter in s stoodstotnim izkupičkom v zadnjih treh sezonah navijal za spodrsljaj Olimpije.

Bo odločil kovanec?

V sredo, ko se bo prvenstvo nadaljevalo s 34. krogom, še ne ve, katero tekmo si bo ogledal. Se bo iz Šmartnega ob Paki, kjer živi, odpravil proti Mariboru in spremljal vijolice v dvoboju proti Rudarju, za katerega igra tudi njegov sin Luka Prašnikar, ali pa se bo odpravil nekoliko bližje in si ogledal dvoboj med Celjem in Olimpijo, ki jo je nazadnje vodil leta 2012?

Ne ve še, katero tekmo 34. kroga Prve lige Telekom Slovenije si bo ogledal v živo. | Foto: Ne ve še, katero tekmo 34. kroga Prve lige Telekom Slovenije si bo ogledal v živo.

''Res škoda, da se dvoboja začneta ob isti uri. Če se ne bi, bi si oba ogledal v živo,'' je dejal Prašnikar, ki redno spremlja dogajanje na slovenski klubski sceni. Za konec se je pošalil, da bo morda o tekmi, ki si jo bo v sredo ogledal, odločil met kovanca …

Ne spreglejte