Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
18. 5. 2016,
9.24

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

NK Krško NK Zavrč NK Koper Prva liga Telekom Slovenije

Sreda, 18. 5. 2016, 9.24

6 let, 7 mesecev

Zakaj v Zavrču in Krškem (še) ne spijo mirno?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Nogometašem Zavrča in Krškega preti nevarnost, da bi v zadnjem krogu Prve lige Telekom Slovenije zdrsnili na deveto mesto in možnost za obstanek med najboljšimi lovili v dodatnih kvalifikacijah. V to jih lahko prisilijo Koprčani. Obeta se dramatičen troboj, ki bi lahko zaznamoval sklepno dejanje sezone 2015/16.

V Prvi ligi Telekom Slovenije so po 35 krogih odpravljene skoraj vse neznanke. Olimpija si je že zagotovila naslov, Krka se bo kot zadnjeuvrščena ekipa preselila v drugo ligo, Maribor in Domžale sta si z drugim oziroma tretjim mestom priborila nastop v kvalifikacijah za ligo Europa.

V njih bi lahko zaigrala tudi četrtouvrščena Gorica, a le če Celjani 25. maja, ko bo koprska Bonifika gostila finale pokala Slovenije, ne bodo premagali Mariborčanov. Če bodo pokalni zmagovalci Celjani, se bodo pridružili Olimpiji, Mariboru in Domžalah na seznamu slovenskih udeležencev evropskih tekmovanj v sezoni 2016/17, Gorica pa bo ostala brez nagrade.

Koprčani lahko z zmago prehitijo Haložane

Večina vprašanj v slovenskem prvenstvu je tako že rešena. Izjema je le boj za deveto mesto, ki pelje v dodatne kvalifikacije za popolnitev Prve lige Telekom Slovenije, v katerih se bosta pomerila predzadnji prvoligaš in drugoligaški podprvak. Pred zadnjim krogom se s predzadnjim mestom najbolj spogledujejo Koprčani. Zbrali so 37 točk, a bi se lahko še rešili in na lestvici povzpeli na višje mesto.

Koprčani v zadnjem krogu na Bonifiki za osvojitev (vsaj) osmega mesta nujno potrebujejo zmago proti Zavrču. | Foto: Koprčani v zadnjem krogu na Bonifiki za osvojitev (vsaj) osmega mesta nujno potrebujejo zmago proti Zavrču.

V zadnjem krogu bodo na Bonifiki gostili Zavrč, prav zmaga nad Haložani pa bi jim podarila neposredni obstanek med elito, saj jih na medsebojnih dvobojih z rumeno-zelenimi krasi boljše razmerje. Ker pa si prvoligaškega obstanka ni zagotovilo niti Krško, bo slovenska javnost v zadnjem krogu, ki bo odigrano v soboto (vse tekme se bodo začele ob 16.55), spremljala kar troboj.

Luka Koper (37 točk), Zavrč in Krško (oba po 40 točk) bodo odločali o tem, kdo bo po 21. maju podaljšal sezono in kdo se bo primoran spopasti z izzivom dodatnih kvalifikacij. Kakšni so mogoči scenariji?

Novinec ima usodo v svojih rokah

Krčani imajo najlažjo nalogo, saj si lahko tudi matematično zagotovijo obstanek med najboljšimi že s točko. V soboto bodo na domačem štadionu Matije Gubca pričakali sproščene Domžalčane, ki so že uresničili cilj in osvojili "evropsko" tretje mesto. Prvoligaški novinec, ki se lahko pohvali s tretjim najboljšim obiskom domačih tekem, ima usodo v svojih rokah.

Krškemu je v tej sezoni uspelo nekaj, s čimer se ne more pohvaliti nihče drug. Prvaka Olimpijo je premagalo tako doma kot v gosteh. | Foto: Krškemu je v tej sezoni uspelo nekaj, s čimer se ne more pohvaliti nihče drug. Prvaka Olimpijo je premagalo tako doma kot v gosteh.

Na Bonifiki bodo gledalci spremljali neposredni obračun klubov, ki se krčevito borita za obstanek. Koprčani se bodo skušali odkupiti gledalcem za skromne rezultate v spomladanskem delu, v katerega so krenili z novo klubsko podobo in močno prevetrenim igralskim kadrom. Spomladanski dolžniki pa so tudi Haložani, ki so iz varnega zavetja zgornje polovice razpredelnice z nizom slabših rezultatov, sledili so po dramatičnem izpadu v polfinalu pokala Slovenije, zdrsnili na zelo nevaren položaj.

Če bi v soboto izgubili v Kopru, kjer bo dodatno zanimivost srečanju podal obračun nekdanjih srbskih sodelavcev pri obeh klubih, Slavka Matića (trener Zavrča) in Milana Obradovića (trener Kopra, pred tem pa dolgoletni pomočnik Matića), hkrati pa bi Krško osvojilo vsaj točko proti Domžalam, bi najkrajšo potegnili prav Haložani. Zavrč ima še dodatno težavo, saj njegovo klubsko vodstvo rešuje vprašanje pridobitve tekmovalne licence za prihodnjo sezono. V prvo ji licenčna komisija NZS ni prižgala zelene luči.

Scenarijev je kar nekaj

Kakšni so scenariji, ki bi lahko v zadnjem krogu zaznamovali dramatičen razplet pri dnu? Če se hoče Koper vmešati v boj za vsaj osmo mesto, mora nujno odpraviti Zavrč. Če ga ne bo, bo zagotovo končal na devetem mestu. Če bo Krško doma ostalo neporaženo proti Domžalam, bo navijačem podarilo prvoligaško sezono 2016/17, če pa bo izgubilo, ga lahko padca na deveto mesto reši le pozitiven rezultat Zavrča na Bonifiki.

Pregled medsebojnih srečanj v tej sezoni:

Krško in Luka Koper (1:0, 0:4, 0:1, 1:0) – Luka Koper je boljši
Krško in Zavrč (0:1, 1:1, 0:1, 1:1) – Zavrč je boljši
Luka Koper in Zavrč (0:1, 3:1, 3:1, ?) – Luka Koper za obstanek nujno potrebuje zmago. Če jo bo dosegel, bo boljši od Haložanov.

Mogoč je tudi scenarij, v katerem bi Koper v soboto premagal Zavrč, Krško pa doma izgubil proti Domžalam. V tem primeru bi imeli vsi trije po koncu prvenstva 40 točk, tako da bi odločalo razmerje medsebojnih tekem. Upoštevalo bi se načelo "trikotnika", najslabši učinek pa bi ponudilo Krško, ki bi se moralo zaradi tega zadovoljiti z devetim mestom. 

Medsebojna srečanja med Krškim, Luko Koper in Zavrčem:

Luka Koper: 7 tekem, 4 zmage – 0 remijev – 3 porazi, 12 točk 
Zavrč: 7 tekem, 3 zmage – 2 remija – 2 poraza, 11 točk
Krško: 8 tekem, 2 zmagi – 2 remija – 4 porazi, 8 točk

Ne spreglejte