Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
19. 7. 2013,
14.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor APOEL Nikozija Miran Pavlin Alfred Jermaniš

Petek, 19. 7. 2013, 14.17

8 let

Bo v Ljudski vrt prišel nedavni četrtfinalist lige prvakov?

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Če bodo nogometaši Maribora v drugem krogu kvalifikacij za ligo prvakov preskočili malteško Birkirkaro, se bodo v tretjem pomerili proti ciprskemu prvaku Apoelu iz Nikozije.

Kdo je APOEL? Klub, ki se lahko pohvali s kar 22 naslovi državnega prvaka, 19-krat pa je bil tudi pokalni prvak. Zadnjega izmed številnih naslovov je osvojil v pretekli sezoni, ko je v prvenstvu za pet točk prehitel najbližjega zasledovalca in prvi prečkal ciljno črto.

Ustavil jih je šele Real Madrid

Hkrati je to klub, ki ima številne izkušnje z igranjem v Evropi, daleč največje uspehe zunaj ciprskih meja pa je dosegal prav v zadnjih letih. Najprej v sezoni 2009/10, ko se je v ligo prvakov uvrstil prvič v klubski zgodovini in v skupini skupaj s Portom, Chelseajem in Atleticom Madridom sicer zasedel zadnje mesto, pa vseeno odščipnil nekaj točk favoriziranim tekmecem. Proti Špancem je dvakrat remiziral, s slovitim angleškim klubom je remiziral z 2:2 kar na Stamford Bridgeu. Še veliko bolj odmevna je bila za moštvo iz Nikozije sezona 2011/12, ko so bili Ciprčani pravcata evropska senzacija. Verjeli ali ne, v skupinskem delu lige prvakov so v konkurenci z Zenitom, Portom in Šahtarjem osvojili celo prvo mesto, potem pa v osmini finala odpravili še Lyon (1:0 in 0:1), ki so ga izločili po enajstmetrovkah. Čudež se je ustavil šele v četrtfinalu, v katerem je bil madridski Real pod taktirko Joseja Mourinha prevelik zalogaj (0:3 in 2:5).

Leta 2002 so že izločili Maribor

V Evropi APOEL nastopa že od leta 1963, od takrat se je v klubski zgodovini zvrstilo kar 35 evropskih sezon. V eni izmed teh – 2002/03 –, se je udaril prav proti Mariboru. In ga izločil. V Ljudskem vrtu je bilo 2:1, v Nikoziji pa 4:2 in ekipa, ki jo je takrat vodil Bojan Prašnikar, je evropske sanje končala v drugem krogu kvalifikacij za ligo prvakov.

Dres Apoela sta v preteklosti nosila tudi dva slovenska nogometaša. Alfred Jermaniš med letoma 1996 in 1997 ter Miran Pavlin med 2004 in 2005. Takrat klub še ni imel tako zvenečih uspehov, zdaj je drugače.

Brazilci, Portugalci, Španci …

Ciprčani igrajo predvsem na latinski pogon. Najbolj nevaren strelec je izkušeni Paragvajec Aldo Adorno, zelo učinkovit je tudi nekdanji napadalec Benfice, ki pa se v Lizboni ni najbolje znašel, 33-letni Brazilec Gustavo Menduca. Omeniti velja še portugalskega vezista Nuna Moraisa, njegovega rojaka, branilca Maria Sergia, španskega vratarja Parda Urka in španskega branilca Borda. Od domačih nogometašev sta najbolj cenjena kapetan Constantinos Charalambidis in Efstathios Aloneftis. Krilni napadalec, ki se lahko pohvali s 58 nastopi v dresu ciprske reprezentance, in vezist, ki je prav tako reprezentant že vrsto let (46 tekem je zbral do zdaj). Kako se bodo znašle okrepitve, ki so v klub prišle poleti, Brazilca Vinicius in Joao Guilherme ter Portugalec Esmael, bomo še videli.

Odšel uspešni srbski trener

Trener Apoela je nekdanji portugalski napadalec Paulo Sergio, ki je v Nikozijo prišel pred kratkim, potem ko je APOEL zapustil Ivan Jovanović, ki se je odločil, da bo pot nadaljeval v Dubaju. Vsekakor dobra novica za Mariborčane, saj je Srb človek, ki je spisal najsijajnejše liste klubske zgodovine Apoela.

Ne spreglejte