Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
21. 4. 2015,
21.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 21. 4. 2015, 21.56

8 let

Bo Jan Oblak zvečer poplačal dolgove?

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Danes zvečer utegne madridski Atletico z Janom Oblakom med vratnicama zaceliti globoko rano, ki jo je dobil pred natanko 333 dnevi.

Res je, Atletico na zadnjih sedmih medsebojnih tekmah proti Realu ni izgubil. Zmaga nad mestnim rivalom v španskem superpokalu je bila sladka, dve prvenstveni zmagi, z 2:1 in toliko bolj s 4:0, prav tako, tudi zmaga v španskem pokalu je bila seveda dobrodošla, a vse skupaj je bil le manjši obliž na globoko rano, ki so jo v drugem največjem madridskem klubu dobili 24. maja lani.

Globoko rano so dobili v nekdanjem domu Jana Oblaka

Takrat so na štadionu La Luz v Lizboni, torej prav tam, kjer bil takrat še dom Jana Oblaka, ko je bil še član tamkajšnje Lizbone, v velikem finalu lige prvakov z golom Diega Godina vodili vse do 93. minute in bili na pragu osvojitve prvega evropskega naslova v zgodovini kluba.

Potem je Real, verjetno kar iz zadnje akcije na tekmi, po kotu in golu Sergia Ramosa izenačil. Udarec je bil za nogometaše Atletica prevelik. V podaljških so bili brez možnosti, prejeli še tri gole in po zadnjem sodnikovem žvižgu le nemo spremljali, kako so Cristiano Ronaldo in soigralci veselo proslavljali jubilejni deseti evropski naslov v zgodovini kluba.

Priložnost, da zacelijo rano

Šele s tem, če bi Real ustavili na poti do ubranitve evropskega naslova, kar do zdaj v ligi prvakov, kot jo poznamo danes, ni uspelo še nikomur, bi poplačali dolgove in se maščevali za poraz, ki bo navijače Atletica pekel vse do trenutka, ko bodo osvojili ligo prvakov. Pred tem se bosta v sanje povprečnega navijača Atletica pogosto prikradla nesrečna lizbonska 93. minuta in zavedanje, kako veliko priložnost so njihovi ljubljenci zapravili.

Zato zdaj prav gotovo sanjajo o tem, da bi zdaj na poti do trenutka odrešitve danes zvečer Atletico izločil Real. Enega glavnih adutov pa vidijo v Oblaku. Po tem, kar je pokazal na prvi tekmi četrtfinala, ki se je končala z izidom 0:0, pa čeprav je bil Real izrazito boljši nasprotnik, je bolj kot karkoli drugega za samozavest pristašev Atletica pomembno, da bodo imeli v vratih 22-letnega slovenskega vratarja.

Real bo zelo oslabljen

No, seveda tudi podatek, da bo Real zelo oslabljen, poskrbi za optimizem, ki ga v vrstah Atletica ni malo. V domačih vrstah tokrat tako ne bo glavnega kreatorja igre Luke Modrića, številke ena v napadu Karima Benzemaja, enega najhitrejših nogometašev na svetu Garetha Bala, ki v tej sezoni sicer ni v najboljši formi, a bi prav na takšni tekmi, kot je današnja, lahko eksplodiral, in tudi brez branilca Marcela. Prvi trije so poškodovani, zadnji je kaznovan. Seznam manjkajočih pri Atleticu je veliko krajši. Gostujoči trener bo pogrešal le vezista Maria Suareza.

"Poškodbe so sestavni del nogometa. V podobnem položaju smo v preteklosti že bili, a smo se obnesli. Ne bi rekel, da bo tokratna tekma težja, kot je bila prejšnja. Atletico spada med najboljše klube na svetu. Tega smo se zavedali prej, to vemo tudi zdaj. Verjamem, da lahko, čeprav bomo oslabljeni, ponovimo igro iz prvega polčasa prve tekme, ko smo bili res dobri. Če bo tako, nam lahko uspe," je večer pred tekmo povedal Carlo Ancelotti.

"Motivacija je na najvišji mogoči ravni. Imam najboljšo ekipo na svetu. Kdor manjka, bo uspešno nadomeščen. V glavi imam rešitve za vse tiste, na katere tokrat ne morem računati. Pred nami je pomembna tekma. Tako za nas kot tudi za navijače in celoten klub. Imamo lepo priložnost, da ostanemo na poti, ki vodi do novega finala. Real si zasluži, da bi tam spet igral," je še povedal trener Reala.

Tekma, ki je ne doživiš vsak dan

Pred novinarje je dan pred tekmo seveda stopil tudi trener ekipe, ki bo tokrat gostovala in ji za napredovanje v polfinale ustreza vsak remi z golom v mreži Reala. V primeru remija brez zadetkov bi tekma šla v podaljške.

"V prvi vrsti želimo uživati v tekmi, ki je pred nami. Takšne tekme so nekaj najlepšega. Ne zgodi se prav pogosto, da smo udeleženci tako pomembnih tekem, zato moramo narediti vse, da iz nje dobimo največ, kar lahko," je dejal Diego Simeone, ki se s tem, da bo Real oslabljen, ne obremenjuje preveč.

"Ne zanima me, kdo je poškodovan pri nasprotniku. Zanima me samo moja ekipa in to, kako bi premagali Real. Veseli me, ker v zadnjem času zelo dobro igramo v obrambi. Na voljo imam nogometaše, ki igrajo zelo dobro pred svojimi vrati in so lahko zelo nevarni tudi pred nasprotnikovimi. To je privilegij," je sklenil Argentinec, ki že nekaj let navdušuje na klopi Atletica.

Francoz blesti, Hrvat pa spi

Pri tem v napadu veliko pričakujejo predvsem od Antoina Griezmanna. Francoz je na zadnjih petih tekmah v vseh tekmovanjih zadel kar šestkrat. Medtem španski prvaki čakajo, kdaj se bo zbudil Hrvat Mario Mandžukić, nekdanji as münchenskega Bayerna, za katerega so poleti odšteli kar 22 milijonov evrov. Izkušeni napadalec na nov zadetek, teh v tej sezoni sicer ni manjkalo, namreč čaka že več kot dva meseca. Pri Realu bodo vse oči uprte predvsem v Ronalda. Jasno.

Ne spreglejte