Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 12. 2007,
11.48

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Nedelja, 2. 12. 2007, 11.48

8 let, 5 mesecev

Belorusi končno podpisali predajo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Slovenska nogometna reprezentanca je v četrtem medsebojnem dvoboju končno ugnala Belorusijo.

Selektor Matjaž Kek v sredo ni mogel računati na pomoč Andreja Komca in Antona Žlogarja. Slednji vendarle ni bil nared za pomembno kvalifikacijsko tekmo, tako da se njegovo ime ni znašlo niti na klopi za rezervne igralce. Prebavne motnje in vročina so tako zdelale Dareta Vršiča, da ni bil uvrščen v začetno postavo, njegovo mesto v "luksemburški" postavitvi 4-4-2 pa je zasedel Valter Birsa. Namesto "Tončija" se je v ožjem delu obrambne vrste znašel Fabijan Cipot, ki je pričel tekmo v ''prekmurskem'' branilskem paru z Mitjo Mörcem.

Vendarle enajstmetrovka proti Belorusiji

Celjski štadion se je še polnil, ko je glavni sodnik Vaceslav Banari že v 3. minuti pokazal na belo točko. Klemen Lavrič je prodiral po desni strani kazenskega prostora gostov, padel v dvoboju z branilcem Belorusije, moldavijski delivec pravice pa ni podvomil v "hrabro" odločitev niti za sekundo. Kapetan slovenske izbrane vrste je samozavestno prijel žogo v roko in se odločil izvajati kazenski strel. Čeprav velja v nogometu nesojeno pravilo, da ni pretirano modro izvajati enajstmetrovke, ko je storjen prekršek nad teboj, je "Lavra" pretkano ukanil Vladimirja Gajeva, Slovenija pa je že v 3. minuti prešla v nenadejano hitro vodstvo. Če ni bil Sloveniji "usojen" strel z bele točke pred dvemi leti po neverjetnem prividu sodnika iz Savdske Arabije, se je "pravica" delno povrnila v sredo, 12. septembra 2007.

Rezervirana igra obeh

Zgodnji zadetek Slovenije je povsem umiril dogajanje na igrišču. "Zaspano" igro je s strelom z roba kazenskega prostora v 15. minuti prekinil Birsa, a je žoga zletela mimo vrat Belorusov. Gostje začuda niso kazali pretirane želje po izenačenju. V konici napada je še vedno sameval Sergej Kornilenko, prvi zvezdnik in kapetan Aleksandr Hleb pa je dokaj rezervirano čakal na uporabne žoge soigralcev na svoji polovici. Po sramežljivem poizkusu Daliborja Stevanoviča v 23. minuti so "rdeče-zeleni" prvič pokazali zobe. Iz nevarne akcije se je na srečo zmedene obrambne postavitve gostiteljev izrodil le kot, v 36. minuti je sledil prvi strel na vrata Samirja Handanoviča, a je poslal Vladimir Koritko žogo visoko čez vrata. Zaradi "ziheraškega" prijema Kekove čete, ki ni kazala odkrite želje k konkretnejši napadalni igri, so sledili prvi žvižgi na srednje izpolnjenih tribunah. Kornilenko je v 38. minuti prvič ogrel roki "Sarme", a vratar Udineseja s strelom v desni spodnji kot ni imel težkega dela.

Belorusi obkolili slovenska vrata

V drugem polčasu se je kot prvi našel v priložnosti Fabijan Cipot, ki je po lepem predložku Roberta Korena s prostega strela zgrešil vrata. Sledilo je obdobje vedno večjega pritiska Belorusov. Romaščenko je s prostega strela v 55. minuti nevarno zapretil s strelom mimo leve '''slovenske'' vratnice, nekajkrat je napravil zmedo blizu kazenskega strela Hleb, a na srečo Slovenije ni prišlo do zaključnega udarca. Napade "prebujenih" gostov je za trenutek s strelom iz 25 metrov prekinil Birsa. Ideja je bila odlična, realizacija pa dokaj skromna, tako da je žoga končala visoko nad vrati. Gostje so preko Bližnjuka nadaljevali z "ofenzivo". Napadalec Belorusov je bil prehiter za Cipota, stekel že v kazenski prostor in se našel iz oči v oči s Handanovičem, a ga je uspel "Fabi" le še toliko ovirati, da je zgrešil cilj.

Prečka rešila goste višjega poraza

Nastopilo je obdobje menjav. Namesto Birse, ki se je trudil, a ni prinesel presežka v igri, je vstopil Vršič. Gostje so bili vedno bolj živčni. Artsiom Radzkov je prejel rumeni karton za nedovoljeno posredovanje, le deset sekund kasneje pa še drugega. Grobo s hrbta je podrl Lavriča in moral v 69. minuti predhodno v slačilnico. Če so gledalci pomislili, da se bo razmerje moči na igrišču obrnilo v prid Sloveniji, so se krepko zmotili. Belorusi so zavladali na slovenski polovici, Handanovič pa je z dvema posredovanjima ohranil slovensko mrežo nedotaknjeno. Poškodovanega Stevanoviča je zamenjal Žinko, rumen karton pa je prejel Mörec. Vzporedno z vstopom Miša Brečka namesto Branka Iliča se je pripetila najlepša akcija na tekmi. Član HSV je prodrl po desni strani, našel samega Vršiča na sredini kazenskega strela, slednji pa je močno ustrelil s prve, vratar Belorusije pa je s skrajnimi močmi preusmeril žogo v prečko. Gledalci še niso nehali ploskati od navdušenja, ko se je po nesebični podaji Lavriča sam pred vratarjem znašel celotno tekmo neopazni Milivoje Novakovič. "Nova" je po levi strani že obšel vratarja, nato streljal iz mrtvega kota na prazen gol, a se je na poti uspel dotakniti žoge branilec Belorusije, tako da je ponovno zatresla prečko. Borbeni gostitelji so bili vedno bližje drugemu zadetku, Vršič in Lavrič pa sta v zaključku zaradi izkazane borbenosti prejela še rumen karton. Po štirih minutah sodniškega podaljška je ostalo pri tesni, a zasluženi zmagi Slovenije. Izbranci Matjaža Keka so izpolnili načrt in v "septemberskem" ciklusu osvojili vseh šest točk. Zdaj je boj za četrto mesto v skupini spet odprt.

Ne spreglejte