Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
5. 4. 2016,
7.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

Josep Guardiola Rui Vitoria Benfica Lizbona Bayern München liga prvakov

Torek, 5. 4. 2016, 7.40

6 let, 6 mesecev

Guardiola presenetil z izjavo pred tekmo z Benfico

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Danes se bosta v Münchnu spopadla velikana, ki sta naslov evropskega prvaka skupno osvojila že sedemkrat. Bayern bo pričakal Benfico, trener gostiteljev Josep Guardiola pa je vlogo favorita presenetljivo namenil portugalskim orlom.

 

Bayern München – Benfica, v torek ob 20.45

Prva četrtfinalna tekma lige prvakov, štadion Allianz Arena v Münchnu, glavni sodnik: Szymon Marciniak (Poljska)

Verjetni začetni postavi:
Bayern: Neuer; Lahm, Kimmich, Alaba, Bernat; Alonso, Vidal; Coman, Ribéry (Costa); Müller, Lewandowski.
Odsotna: Boateng (poškodba mišice), Badstuber (gleženj)
Vprašljiva: Robben (mišica), Benatia (mišica)

Benfica: Ederson; André Almeida, Lindelöf, Jardel, Eliseu; Fejsa, Renato Sanches, Gaitán, Pizzi; Jonas, Mitroglou.
Odsotna: Julio Cesar (stegenska mišica), Luisao (zlomljena roka)
 

Guardiola pravi, da Bayern ni favorit

Benfica se bo v četrtfinalu lige prvakov pomerila z enim največjih favoritov. To je še zadnja priložnost za Josepa Guardiolo, da z Bayernom osvoji Evropo. Po koncu sezone se bo preselil k Manchester Cityju, z Bavarci pa se je za zdaj vedno spotaknil v polfinalu lige prvakov.

Benfica se lahko pohvali s kar 34 naslovi portugalskega prvaka. | Foto: Benfica se lahko pohvali s kar 34 naslovi portugalskega prvaka.

Lizbončani so v zadnjem obdobju neustavljivi. Na zadnjih 20 tekmah so se veselili kar 19-krat. V izjemni formi so tako v domačem prvenstvu, kjer so na prvem mestu, kot tudi v Evropi, kjer so se po štirih letih uvrstili med osem najboljših ekip v ligi prvakov. V osmini finala so zaprli usta bogatemu Zenitu, ki je blestel v skupinskem delu, Bayern pa je težje od pričakovanega izločil navdihnjeni Juventus, ki je sredi Münchna vodil že z 2:0, na koncu  pa ga je od veličastnega podviga delilo le nekaj minut, saj je Bayern v izdihljajih izenačil na 2:2.  Bavarci so trepetali za svojo usodo, na koncu pa si vozovnico za četrtfinale izborili po podaljških (4:2).

"Sem Bayernov trener. Vedno se trudimo, da bi bili najboljši, tokrat pa mislim, da v tem obračunu nismo favoriti. Benfica v zadnjem času igra odlično. Navdušujejo me, to moram priznati. Na igrišču točno vedo, kaj je treba početi," je Katalonec namenil prijazne besede portugalskim gostom, ki jim nogometna javnost za razliko od Guardiole ne pripenja vloge favoritov.

Navijače Bayerna zanima le trojna krona

"Res je, smo Bayern, ki se ga ima vedno za favorita. A zelo spoštujemo Benfico in portugalski nogomet. Spomnite se le, kaj se nam je zgodilo lani v Portu (poraz z 1:3 na prvi četrtfinalni tekmi, op. p.). Navijače Bayerna zanima le trojna krona. Če nam ne bo uspelo, bodo mnogi nezadovoljni. A moramo vedeti, da se za evropsko krono poteguje še ogromno kakovostnih klubov," se Guardiola zaveda ostre konkurence, ki vlada za naslov v elitnem tekmovanju.

Bayern je v tej evropski sezoni na osmih tekmah dosegel 25 golov. V ekipo se je vrnil Javi Martinez, nared bo tudi Kingsley Coman, ki je zaradi lažje poškodbe mišice izpustil zadnjo prvenstveno tekmo. Bayern je na zadnjih desetih domačih tekmah v ligi prvakov dosegel kar 40 zadetkov, prejel pa jih je le šest.

Poljak Robert Lewandowski je najboljši strelec bavarskega velikana. | Foto: Poljak Robert Lewandowski je najboljši strelec bavarskega velikana.

Bayern se je v Evropi v izločilnem delu trikrat pomeril z Benfico. Vedno je napredoval nemški velikan in se še vselej uvrstil v finale evropskega tekmovanja. V zadnjih štirih sezonah se je vedno uvrstil vsaj v polfinale lige prvakov. Benfica, pri kateri je bogato kariero sklenil najboljši slovenski strelec Zlatko Zahović, na drugi strani na polfinale najmočnejšega pokala čaka že 26 let.

Benfica je preučila Bavarce

Trener Benfice Rui Vitoria je pred najtežjim gostovanjem v tej sezoni pohvalil taktično podkovanost tekmecev. "Nogometetaši Bayerna vedo, kako se privaditi na vsak položaj med tekmo. Moramo ostati zbrani in igrati kot ekipa," sporoča 45-letni strateg, ki se ne boji visokega poraza.

Trenerja Benfice Ruija Vitorio pred gostovanjem v Münchnu spremlja dober občutek.  | Foto: Trenerja Benfice Ruija Vitorio pred gostovanjem v Münchnu spremlja dober občutek.

"Preučili smo svojega tekmeca. Ima močno zasedbo, a bomo naredili vse, da si v Münchnu zagotovimo dober rezultat. Verjamemo vanj. Želim, da bi moji igralci uživali na tekmi," je izpovedal željo strateg, ki pri Benfici vodi ogromno mladih in obetavnih imen.

Kako sta se kluba izkazala na zadnjih tekmah?

Francoski as Franck Ribery je na zadnji tekmi Bayernu zagotovil tri točke. Bavarci so doma premagali Eintracht z 1:0, Francoz se je vpisal med strelce prvič letos. To je storil na spektakularen način, z mojstrskimi škarjicami. Vratar Manuel Neuer je že 150. v nemški bundesligi ohranil mrežo nedotaknjeno.

Franck Ribery je konec prejšnjega tedna dosegel enega najlepših zadetkov v karieri. | Foto: Franck Ribery je konec prejšnjega tedna dosegel enega najlepših zadetkov v karieri.

Benfica je konec prejšnjega tedna odvrgla petardo v mrežo Brage. Bilo je 5:1, dvakrat je v polno zadel Grk Mitroglou, med strelce pa se je vpisal tudi Brazilec Jonas. Nekdanji napadalec Valencie je s 30 zadetki prvi strelec lige, Benfica je na vrhu. Orli iz Lizbone so poleg Barcelone edini četrtfinalist lige prvakov, ki je dosegel zadetek na vsaki evropski tekmi. Če bo še enega v Münchnu …

 

 

Ne spreglejte