Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 9. 2013,
6.46

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Branko Ilić Srečko Katanec Slaviša Stojanović Boštjan Cesar Matjaž Kek Branko Oblak

Petek, 6. 9. 2013, 6.46

8 let, 3 mesece

B. Ilić: Vem, da bo slovenskih navijačev več

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Branko Ilić je eden izmed tistih branilcev, ki bo ob odsotnosti kapetana Boštjana Cesarja prevzel glavno vlogo pri nalogi ohraniti nedotaknjeno mrežo na današnji tekmi proti Albaniji.

Bil je eden prvih iz generacije reprezentantov, rojenih leta 1983, ki se je uveljavil v članski izbrani vrsti, bil zasidran v začetni enajsterici, a v času največjih uspehov – uvrstitve na svetovno prvenstvo 2010 – izgubil mesto v postavi in bolj ali manj sedel na klopi. Potem je za nekaj časa izpadel iz izbrane vrste in ga ni bilo več na reprezentančnih zborih. Po prihodu Srečka Katanca je na Ljubljančana spet posijalo sonce. Novopečeni selektor je prepoznal kakovost, ki jo ima, in presodil, da ga potrebuje. Dobil je novo priložnost in jo izkoristil. Od takrat je spet nesporni prvokategornik in tako bo tudi danes, ko bo treba v Stožicah premagati Albanijo, če želimo ohraniti upanje na nogometni festival, ki bo prihodnje poletje v Braziliji. "Res je, da potrebujemo zmago, a ne bomo smeli brezglavo jurišati proti albanskim vratom. Spomnimo se, kako je bilo v preteklih kvalifikacijah doma proti Estoniji, ko smo preveč tvegali in izgubili. Kot se je izkazalo pozneje, je bil prav tisti poraz usoden v boju za drugo mesto in dodatne kvalifikacije. Tekmo moramo vzeti tako kot vsako drugo. Igrati moramo pametno in tako, kot znamo. Potem pa bomo videli, kaj se bo dogajalo. Seveda upam, da bomo čim prej prebili obrambo Albancev in dosegli zadetek, ki bi nam močno olajšal delo," je bil pred tekmo izčrpen Branko Ilić, ki je skupaj s soigralci dodobra analiziral albansko vrsto. "Ogledali smo si nekaj njihovih tekem. Vemo, od kod preti nevarnost in katere so njihove slabosti. V napad jurišajo s petimi, tudi šestimi nogometaši, zato bomo morali biti zelo pazljivi, ko se bomo branili. Po drugi strani ob tem puščajo veliko lukenj v obrambi, kar bomo skušali s pridom izkoristiti," je opozoril 30-letni Ljubljančan, ki ga oktobra lani, ko je Slovenija v Tirani izgubila z 0:1, ni bilo. "Nisem igral, a sem se s soigralci pogovarjal, kaj se je zgodilo. Igrišče je bilo slabo, Slovenija ni imela sreče in zgodilo se je, kar se je. Lahko bi tudi zmagali, a smo žal izgubili. Kar je bilo, je bilo. Zdaj je nova tekma. S preteklostjo se ne smemo ubadati," je pametno ugotovil.

Igrali so proti BiH, zato imajo izkušnje

Tudi do njegovih ušes so prišle govorice o tem, da utegne imeti Albanija danes na štadionu v Stožicah ogromno pomoč navijačev. Albancev bi lahko bilo celo tako veliko, da bodo preglasili Slovence. Tudi zato, ker je večina slovenskih navijačev zdaj v košarkarski zgodbi in z vsem srcem spodbuja Gorana Dragića, Jako Lakoviča, Boštjana Nachbarja in druščino, ki navdušujejo na evropskem prvenstvu na slovenskih tleh. "To je morda manjša težava, a vseeno mislim, da bodo pravi navijači prišli. Predvsem sem prepričan, da bodo tisti, ki bodo z nami, glasno navijali in nam pomagali do uspeha," je povedal nogometaš izraelskega prvoligaša Hapoel iz Tel Aviva. "To, da utegnejo na tribunah prevladovati Albanci, sem slišal tudi sam, a glede na to, da smo že dvakrat igrali proti Bosni in Hercegovini in se počutili, kot da igramo v gosteh, smo tega že vajeni," se je sprva malce pošalil izkušeni slovenski branilec in v nekoliko resnejšem tonu nadaljeval: "Če bo Albancev več, bo to pozitivno za gostujoče navijače, ki bodo prav gotovo še bolj motivirani. Mi s tem ne bomo imeli težav. Igrali bomo svojo igro in skušali zmagati. Sicer pa sem prepričan, da se to ne bo zgodilo. Slovenskih navijačev bo več. Počutili se bomo kot doma. O tem ne dvomim." Za konec je nekaj besed namenil še pritisku, ki je na slovenskih nogometaših. Ob vseh spodrsljajih, ki so si jih privoščili v teh kvalifikacijah, je jasno, da bi bil nov usoden. Do konca kvalifikacij jih ne sme več biti. Če bodo, je sanj o Braziliji dokončno konec. "S tem se ne obremenjujemo in se tudi ne smemo. Vemo, kaj moramo narediti. Misliti moramo zgolj na to, da damo vse od sebe. Jasno je, da moramo zmagati na praktično vseh štirih tekmah, ki so še pred nami, a gledamo le na naslednjo tekmo. Zdaj moramo vknjižiti tri točke proti Albaniji, potem pa bomo razmišljali naprej," je na etapo na poti do cilja s prstom pokazal eden izmed tistih, ki imajo najdaljši staž v reprezentanci, katere temelje je postavil Branko Oblak zdaj že daljnega leta 2004.

Ne spreglejte