Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 6. 2010,
12.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 15. 6. 2010, 12.20

8 let

Aršavin: Slovenija ne bo presenetila nikogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Za ruskega nogometnega reprezentanta Andreja Aršavina je obisk Južne Afrike neizogibno povezan z mislijo, kaj bi lahko bi bilo, če ... Če ne bi bilo Slovenije.

Ustvarjalec igre ruske nogometne reprezentance in Arsenala je obiskal Johannesburg, da bi podprl rusko kandidaturo za organizacijo svetovnega prvenstva 2018, ob tem pa ga dogajanje na vsakem koraku spominja, kaj zamuja. ''Ko se ozrem naokrog, je vse v znamenju svetovnega prvenstva. Vklopim televizijo in vsi govorijo samo o nogometu. Težko je, ker nisem zraven, vendar je bilo po izgubljeni kvalifikacijski tekmi s Slovenijo še težje. Čas celi rane, a seveda bi raje bi del spektakla. V Rusiji veliko ljudi spremlja dogodek, lokali so polni, toda ostaja grenak priokus, ker nam ni uspelo v kvalifikacija,’’ se zamujene priložnosti zaveda Aršavin.

Včasih je bil nogomet črnobel

Z nostalgijo se spominja tudi časov, ko je še kot deček spremljal svetovna prvenstva. Najzgodnejši spomini sežejo v leto 1986, ko je prireditev gostila Mehika, prvenstvo pa je zaznamovala znamenita Maradonina ''božja roka''. "Zaradi časovne razlike smo dolgo čakali na prenos tekem. Imel sem samo pet let, toda spominjam se, da smo naše reprezentante spremljali prek črno-belih zaslonov." Štiri leta pozneje je bil v poletni koloniji v Italiji, finale pa je spremljal v bolniški sobi. ''Če ne bi zbolel, bi moral ob desetih zvečer v posteljo z ostalimi otroki, tako pa sem lahko videl tekmo,'' je povedal za Fifino uradno spletno stran.

Deček, ki se je nekoč navduševal nad nogometnimi idoli, je danes eden najbolj vznemirljivih napadalcev nogometnih zelenic in zvezdnik ruske izbrane vrste, ki je leta 2008 na evropskem prvenstvu prišla do polfinala. Nogometa prek ekranov med sezono ne spremlja pogosto, svetovno prvenstvo pa je seveda izjema. ''Zberejo se najboljši igralci z vsega sveta, vendar pa so reprezentačne tekme drugačne od klubskih, ki so včasih na višji ravni. Vsakdo igra za domovino, zato gre za drugačna čustva. To je težko razložiti, treba je doživeti.'' V njegovem primeru to pomeni pritisk 140 milijonov Rusov. ''Za seboj imam eno največjih nacij in vsakdo pričakuje, da boš zmagal,'' se zaveda bremena odgovornosti Aršavin.

Dvomi v sposobnosti Slovenije

Kaj pa njegova pričakovanja glede tega, kdo bo zasijal na mundialu? ''Izkazali bi se lahko Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Wayne Rooney in nekateri igralci iz Španije in Italije.'' Njegov seznam ekip, ki se bodo borile za pokal, je prav tako klasičen: ''Argentina, Španija, Nizozemska, Portugalska, Anglija in seveda Brazilija.'' Kaj pa ruski krvnik Slovenija? ''Ne pričakujem, da bo presenetila kogarkoli.'' No, ampak tega zagotovo ni pričakoval tudi pred medsebojnim obračunom.

Ne spreglejte