Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
9. 7. 2014,
14.32

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Argentina Nizozemska Alejandro Sabella Lionel Messi Lionel Messi

Sreda, 9. 7. 2014, 14.32

3 leta, 4 mesece

Argentinski selektor opozarja: Van Gaal je zelo inteligenten

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Argentina je bila nazadnje svetovna prvakinja leta 1986. Takrat je blestel Diego Armando Maradona, zdaj so v Braziliji vse oči uprte v Lionela Messija. Selektor Alejandro Sabella si je oddahnil.

Danes Argentina praznuje državni praznik. Obletnico dneva, ko je pred 198 leti postala neodvisna in samostojna država, bi rada začinila z novim podvigom gavčev, ki jih bo na delu spremljal ves svet. "Naš cilj je bil preboj med najboljše štiri reprezentance na prvenstvu. Zdaj, ko smo v polfinalu, se bomo težko sprijaznili z vsakim porazom, a zame je moja skupina igralcev že zmagala," meni Alejandro Sabella. Selektorsko vlogo pri dvakratnih svetovnih prvakih opravlja od avgusta 2011, na tem prvenstvu je z Argentino dobil vseh pet tekem, a nikoli prepričljivo, saj je na vsaki zmagal z zadetkom prednosti.

Gavče čaka danes prvi polfinalni izziv po letu 1990. Če bodo boljši od Nizozemske, jih v nedeljo na Maracani čaka dobro naoljen nemški stroj. Tako bi bili lahko deležni daljšega evropskega niza. Po Švici in Belgiji bodo zdaj na drugi strani stali tulipani, ki jih vodi Louis van Gaal. "Nizozemci imajo odličnega stratega. V karieri je večkrat dokazal, česa je zmožen z menjavo taktičnih postavitev. Je zelo inteligentna oseba," ga spoštuje selektor reprezentance, ki bo danes v Sao Paulu reševala čast južnoameriškega nogometa.

Sabella: Težko bo nadomestili Di Mario

Če bo želela preskočiti nizozemsko oviro, bo najboljši strelec Lionel Messi, ki mu tekmeci pričakovano namenjajo vsaj podvojeno, če ne celo potrojeno spremstvo, potreboval konkretnejšo pomoč soigralcev. Brez poškodovanega Angela Di Marie bo Sabellovi četi veliko težje. Čeprav se vrača Sergio Agüero, je treba priznati, da se na letošnjem prvenstvu, ko je še igral v skupinskem delu, ni preveč izkazal. Tako velja za določeno neznanko.

Se pa prebuja Gonzalo Higuain, kar bi lahko v napad Argentine, ki je bil pred začetkom prvenstva označen za atomskega, vneslo dodano vrednost, tako potrebno za prebijanje nizozemskega zidu. "Težko bo nadomestiti Di Mario. Osvojil je ligo prvakov, vsi evropski klubi ga želijo v svojih vrstah," pojasnjuje Sabella, ki se zaveda velike izgube.

Namesto krilnega zvezdnika Reala bo najverjetneje prišel v poštev Hugo Perez, čeprav bi nekateri navijači v domovini na njegovem mestu raje postavili Maxija Rodrigueza. "Perez je bil igralec leta v portugalskem prvenstvu. Ima drugačne vrline, a je dinamičen in dobro zapolnjuje prostor," brani selektor Pereza, Oblakovega soigralca pri lizbonskih orlih, ki je namesto Di Marie vstopil v igro na zadnji tekmi proti Belgiji. Po odsluženi kazni se na levi bok vrača branilec Marcos Rojo.

Ne spreglejte