Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
11. 4. 2017,
16.15

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

Lionel Messi Lionel Messi UEFA liga prvakov Gonzalo Higuain Juventus Barcelona

Torek, 11. 4. 2017, 16.15

12 mesecev

Argentinska zvezdnika vsak na svoji strani

Lionel Messi nad rojaka, ki mu je povzročil obilo gorja

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43
Gonzalo Higuain, Lionel Messi | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Zvezdnik Barcelone Lionel Messi bi danes verjetno že veljal za najboljšega nogometaša vseh časov, če bi kaj osvojil v dresu argentinske reprezentance. Da se to ni zgodilo, je v veliki meri kriv njegov rojak, s katerim si bosta na današnji tekmi četrtfinala lige prvakov stala na nasprotnih straneh. Napadalec Juventusa Gonzalo Higuain.

Današnji spektakularni prvi obračun četrtfinala lige prvakov med Juventusom in Barcelono v Torinu bo hkrati tudi spopad dveh sijajnih argentinskih napadalcev. Lionela Messija na strani gostov in Gonzala Higuaina, ki velja za prvega napadalca domačinov.

To sta dva napadalca, ki sta rojaka, vrstnika, oba sta stara 29 let, in že vrsto let spadata med najboljše na svetu. V središču pozornosti bosta prav gotovo tudi danes ob 20.45, ko bo poljski sodnik Szymon Marciniak prvič pihnil v svojo piščalko. Oba v evropskem nogometu navdušujeta že več kot desetletje.

Kakšni sta njuni klubski zgodbi?

Messi seveda igra na veliko višji ravni, kar potrjujejo tudi številke, priznanja in vse lovorike, ki jih je osvojil. Za Barcelono, to je njegov edini klub na članski ravni, je do zdaj zabil že kar 496 golov, bil z njo štirikrat evropski prvak in bil kar trikrat izbran za najboljšega nogometaša leta na svetu. Nazadnje leta 2015.

Lionel Messi je ikona Barcelone. V njenem dresu navdušuje tudi v tej sezoni. | Foto: Reuters Lionel Messi je ikona Barcelone. V njenem dresu navdušuje tudi v tej sezoni. Foto: Reuters
Higuainova zgodba je veliko manj bleščeča, a zato tudi bolj pestra. Po tem, ko je še kot najstnik nase opozoril v argentinskem nogometnem velikanu River Plateju, je leta 2007 prišel v madridski Real in njegov dres nosil sedem sezon.

V tem času je v kraljevem klubu dosegel 121 golov v vseh tekmovanjih, a na Santiagu Bernabeu nikoli ni imel statusa, ki si ga je želel. Leta 2013 je tako prestopil v Napoli, pri katerem je dokončno potrdil talent, ki se skriva v njegovih nogah.

Po treh sezonah in 91 golih, zelo učinkovit je bil predvsem v prejšnji sezoni, v kateri se je ustavil pri 38 golih, je lani poleti za kar 90 milijonov evrov prestopil v Juventus.

Njegova bera najpomembnejših klubskih lovorik je prazna, razen treh španskih naslovov, ki se jih je veselil pri Realu, ni osvojil ničesar drugega.

V ligi prvakov zabija kot po tekočem traku

Kako obema argentinskima zvezdnikoma kaže v tej sezoni? Messi, tako kot vedno v zadnjem desetletju, nasprotnikove mreže trese kot po tekočem traku. Predvsem v ligi prvakov je učinkovit.

Na sedmih tekmah je zabil kar enajst golov in je najboljši strelec tekmovanja. Skupaj je v tej sezoni, v kateri njegovi Barceloni v boju za španski naslov ne kaže najbolje, dosegel že 43 golov. Ob tem je pristavil še kar 16 podaj, kar le potrjuje, kako zelo pomemben je za igro Kataloncev.

Lionel Messi 2016/17 Nastopi Zadetki Podaje
Liga prvakov 7 11 2
Skupaj 42 43 16

Zbudil se je ravno proti slovenskima reprezentantoma

Gonzalo Higuain je v Juventus prišel lani. | Foto: Reuters Gonzalo Higuain je v Juventus prišel lani. Foto: Reuters Higuain, ki z Juventusom v Italiji premočno vodi, je v ligi prvakov na sedmih tekmah zadel le trikrat, od tega je dvakrat zatresel mrežo skromnega zagrebškega Dinama. Pogled na njegovo statistiko v celoti je veliko boljši.

Skupaj je zabil 27 golov v vseh tekmovanjih, a navijače Juventusa skrbi strelska kriza, v katero je zapadel pred časom.

V italijanskem prvenstvu ni zadel kar pet tekem zapored in strelsko sušo prekinil šele v soboto, ko je z dvema goloma potopil Chievo slovenskih reprezentantov Boštjana Cesarja in Valterja Birse.

Gonzalo Higuain 2016/17 Nastopi Zadetki Podaje
Liga prvakov 7 3 0
Skupaj 42 27 3

Argentinska agonija v letih 2014, 2015 in 2016

Za konec še k besedam, ki smo jih omenili na začetku. Messi, Higuain in argentinska reprezentanca. Messi je njen član od leta 2005. S 58 goli v 117 nastopih je najboljši strelec v njeni zgodovini. Higuain je v 68 nastopih za zdaj dosegel 31 golov.
Oba sta za Argentino igrala na vseh pomembnejših tekmah v novejši zgodovini.

V tej je bila Argentina kar nekajkrat povsem blizu tako želene lovorike, a ji je vselej spodrsnilo na zadnji stopnički, v finalih. V finalu svetovnega prvenstva 2014 je proti Nemčiji izgubila po podaljških (0:1). V finalu južnoameriškega pokala 2015 jo je Čile premagal po enajstmetrovkah. V finalu istega tekmovanja proti istemu tekmecu leto pozneje prav tako.

Globoko razočarani Messi po finalu svetovnega prvenstva leta 2014 v Braziliji. | Foto: Reuters Globoko razočarani Messi po finalu svetovnega prvenstva leta 2014 v Braziliji. Foto: Reuters

Bil je tragični junak treh velikih finalov v treh letih

In zakaj je Higuain tisti, ki je Messiju povzročil obilo gorja? V vseh treh omenjenih finalih je bil tragični junak. Leta 2014 je pri izidu 0:0 stekel sam proti nemškemu vratarju Manuelu Neuerju, a zgrešil.

Leta 2015 je tik pred koncem rednega dela tekme, prav tako pri izidu 0:0, zgrešil še večjo priložnost in potem zgrešil tudi strel z enajstih metrov.

Za konec je razočaral tudi v zadnjem finalu Argentine, leta 2016 se je, tudi takrat gledalci še niso videli zadetkov, znašel iz oči v oči s čilskim vratarjem Claudiom Bravom in seveda spet zgrešil.

Zgrešene priložnosti Gonzala Higuaina v finalih 2014, 2015 in 2016:

Kaj bi bilo, če bi bilo ...

Če bi bil bolj natančen, bi Messi ob vseh klubskih lovorikah in priznanjih, ki jih ima, v očeh svetovne nogometne javnosti veljal za najboljšega vseh časov, tako pa zvezdniku Barcelone tisti, ki se ne strinjajo s to trditvijo, pod nos vseskozi mečejo reprezentančne neuspehe, ki jih je doživel. Upravičeno in predvsem po zaslugi rojaka, ki ga bo skušal zasenčiti danes zvečer.

Ne spreglejte