Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Nedelja,
2. 2. 2020,
19.26

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99

Natisni članek

Liverpool Manchester City Manchester United Chelsea Arsenal Tottenham Premier League

Nedelja, 2. 2. 2020, 19.26

4 leta, 2 meseca

Angleško prvenstvo, 25. krog

Mourinho potolkel Guardiolo, Liverpool ostaja na +22

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99
Jose Mourinho | Veselje trenerja Tottenhama Joseja Mourinha po golu Heung-Min Sona za 2:0. | Foto Reuters

Veselje trenerja Tottenhama Joseja Mourinha po golu Heung-Min Sona za 2:0.

Foto: Reuters

V nedeljskem derbiju 25. kroga angleške premier lige je Tottenham pred domačimi navijači z 2:0 premagal prvaka, nogometaše Manchester Cityja. Ekipa Josepa Guardiole tako za Liverpoolom, ki je v soboto s 4:0 premagal Southampton, zaostaja že 22 točk, kar je najvišja razlika katerekoli ekipe v elitni angleški nogometni ligi.

 

Na vedno razburljivem obračunu dveh trenerskih velikanov Joseja Mourinha in Josepa Guardiole je sprva bolje kazalo gostom, ki so imeli sredi prvega polčasa na voljo enajstmetrovko, a se je z obrambo strela Ilkayja Gündogana izkazal vratar Tottenhama Hugo Lloris. Odločitev o zmagovalcu je padla sredi drugega dela igre, ko je bil pri gostih v 60. minuti izključen ukrajinski branilec Aleksander Zinčenko.

Le tri minute za tem je Londončane v vodstvo popeljal Nizozemec Steven Bergwijn, ki je v Tottenham pred nekaj dnevi iz PSV Eindhovna prišel za 32 milijonov evrov. V 71. minuti je za domače zadel še Južnokorejec Heung-Min Son in derbi je bil odločen, Tottenham pa je prišel do treh prvenstvenih točk po štirih tekmah čakanja.

V nedeljo je bila na sporedu še ena tekma, in sicer v Burnleyju, kjer je gostoval Arsenal in še četrtič na zadnjih štirih tekmah remiziral. Tekma se je končala brez zadetkov.

Liverpool se ne ustavlja in še naprej navdušuje

Vodilni Liverpool je svoje delo prepričljivo opravil že v soboto na svojem Anfieldu. V prvem polčasu se je še zdelo, da lahko Southampton morda ustavi Liverpool na poti do 16. prvenstvene zmage v nizu, a že po dveh minutah drugega dela igre je bilo upov tistih, ki so računali na to, konec. Evropski prvaki so zadeli prvič, potem kmalu še drugič, tretjič in četrtič ter prišli do nove zmage, po kateri njihova prednost pred drugouvrščenim Manchester Cityjem znaša že 22 točk. To je najvišja razlika na vrhu lestvice v zgodovini angleške premier lige.

Mo Salah in soigralci nadaljujejo pohod do težko pričakovanega naslova angleškega prvaka. | Foto: Reuters Mo Salah in soigralci nadaljujejo pohod do težko pričakovanega naslova angleškega prvaka. Foto: Reuters

To pa še zdaleč ni vse, kar je uspelo varovancem Jürgena Kloppa. Gremo naprej. Še 42. v nizu so ostali neporaženi v najboljši angleški nogometni ligi in tako izenačili drugi najdaljši niz Nottinghama Forresta med letoma 1977 in 1978. Zaostajajo le še za Arsenalom, ki je bil med letoma 2003 in 2004 neporažen 49 tekem.

Liverpoolčani so prišli tudi do 20. prvenstvene zmage pred domačimi navijači v nizu in se na drugem mestu večne lestvice izenačili z Manchester Cityjem (marec 2011–marec 2012), Newcastle Unitedom (april 1906–april 1907) in Prestonom, ki mu je to uspelo med daljnim septembrom 1891 in decembrom 1982. Liverpool tako zdaj zgolj za eno zmago zaostaja le še za svojim rekordom, ki znaša 21 tekem in je velikanu z Anfielda uspel med januarjem in decembrom 1972.

Pa še tole. Liverpool je v zadnjih 34 prvenstvenih tekmah, ki jih je odigral v tej in prejšnji sezoni, nanizal 33 zmag in enkrat remiziral. Osvojil je torej 100 točk od 102, ki so bile mogoče. Ne, res ni več niti najmanjšega razloga, da na Anfieldu ne bi začeli hladiti šampanjca in se začeli pripravljati na proslavo naslova 19. naslova prvaka, na katerega čakajo že od daljnega leta 1990.

Veselje Thea Walcotta po golu, ki je Evertonu prinesel zmago na dramatičnem obračunu z Watfordom. | Foto: Reuters Veselje Thea Walcotta po golu, ki je Evertonu prinesel zmago na dramatičnem obračunu z Watfordom. Foto: Reuters

Dramatična zmaga Carla Ancelottija

V soboto je bilo zanimivo tudi na derbiju med tretjeuvrščenim Leicester Cityjem in Chelseajem, ki je na lestvici mesto za njim. Končal se je z remijem 2:2, potem ko sta se moštvi izmenjali v vodstvu, gostom pa je z dvema goloma pomembno točko prinesel nemški branilec Antonio Rüdiger.

Sheffield United, ki je presenečenje sezone, je prišel do nove zmage, v gosteh pri Crystal Palacu je zmagal z 1:0, in vztraja visoko na lestvici.

Everton Carla Ancelottija je v gosteh pri Watfordu zaostajal že z 0:2, a na koncu prišel do zmage s 3:2, potem ko je v zadnji minuti tekme za zmago zadel nekdanji zvezdnik angleškega nogometa Theo Walcott. Liverpoolčani so do velikega podviga za nameček prišli z igralcem manj.

Manchester United je spet razočaral in na Old Traffordu remiziral brez zadetkov proti Wolverhamptonu. Rdečim vragom do zmage ni mogel pomagati niti njihov januarski 55 milijonov evrov vredni nakup Bruno Fernandes, ki je po prihodu iz lizbonskega Sportinga debitiral na Otoku in odigral vso tekmo.

Angleško prvenstvo, 25. krog:

Lestvica:

Najboljši strelci:

17  Vardy (Leicester),
16 − Agüero (Man City),
14 − Aubameyang (Arsenal), Ings (Southampton), Rashford (Man United), Salah (Liverpool), 
13 − Abraham (Chelsea),
...

Ne spreglejte