Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
11. 8. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

Natisni članek

Jon Gorenc Stanković Jürgen Klopp Ronald Koeman Mauricio Pochettino Antonio Conte Arsene Wenger Jose Mourinho Pep Guardiola Everton Arsenal Tottenham Chelsea Manchester United Manchester City Liverpool angleško prvenstvo

Petek, 11. 8. 2017, 4.00

6 let, 7 mesecev

Pred začetkom angleškega prvenstva (2017/18) #infografika

Guardiola kupoval kot nor, zdaj je pod pritiskom

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63
Jose Mourinho, Pep Guardiola | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Danes gre zares. S tekmo med Arsenalom in Leicester Cityjem se bo začela nova sezona angleškega prvenstva, nogometnega spektakla, polnega tradicije, v katerem na polnih štadionih z bolj ali manj bučnimi navijači nastopa 20 klubov, v njih pa kopica zvezdnikov svetovnega kova. Prvi favorit za naslov prvaka je Manchester City. Dobrodošli na Otok!

Angleško prvenstvo, 1. krog

Prvi favorit za naslov je Manchester City, ki ga vodi Josep Guardiola. Privoščil si je ogromno poletnih nakupov, zlasti v obrambni vrsti, s katero želi vstopiti v novo, rezultatsko veliko bolj uspešno obdobje. Njegova ekipa je vredna kar 615 milijonov evrov. Prehitela je tudi branilce naslova iz Londona, modre nogometaše Chelseaja, blizu pa sta tudi Arsenal, ki je podaljšal zaupanje Arsenu Wengerju, in Manchester United. Vsi omenjeni velikani imajo v svojih slačilnicah velemojstre, ki so na nogometni borzi skupaj vredni več kot pol milijarde evrov.

Kandidatov za vrh je kar nekaj, to pa je čar, ki dela angleško premier league tako posebnega, saj se v primerjavi s španskim prvenstvom, v katerem prednjačijo dva ali trije klubi, favoriti pogosto spotikajo ob ovirah in skrbijo, da je prvenstvo zanimivo do zadnjega kroga.

Prvi favorit v stavnih hišah je Manchester City

Jose Mourinho je v novo sezono vstopil s porazom v evropskem superpokalnem dvoboju. | Foto: Reuters Jose Mourinho je v novo sezono vstopil s porazom v evropskem superpokalnem dvoboju. Foto: Reuters Naslov brani Chelsea, ki si je z dovoljenjem šampionskega stratega Antonia Conteja privoščil nekaj odmevnih kadrovskih sprememb, proti vrhu se želi vzpenjati Manchester United in se po nekaj sezonah predaha vrniti v čase, ko je pod vodstvom sira Alexa Fergusona osvajal naslove.

Portugalec Jose Mourinho je pred pomembno prelomnico. Z rdečimi vragi je že osvajal naslove, a so bili to na njegovo nesrečo tisti, ki jih navijači doživljajo najmanj strastno (angleški superpokal, angleški ligaški pokal in liga Europa).

Boj za vrh naj bi bil rezerviran za klube iz treh mest. Iz Manchestra, Londona in Liverpoola. Čeprav so mogoče izjeme, saj ljubitelji angleškega klubskega nogometa še dobro pomnijo nepozaben podvig lisic iz Leicestra, ki so lani proslavljale zaslužen naslov prvaka, naj bi se po napovedih javnosti, podprtih tudi z razmerji stavnih hiš, potegovali zlasti Manchester City, Manchester United, Chelsea, Tottenham, Arsenal in Liverpool. Morda bi se lahko vključil tudi Everton, ki je po vrnitvi Wayna Rooneya vstopil v novo dimenzijo.

 

Najmlajšo ekipo ima na Anfieldu na razpolago karizmatični Nemec Jürgen Klopp. Povprečna starost nogometašev Liverpoola je 25 let. Skoraj štiri leta so starejši tekmeci, ki nosijo dres WBA.

Belgijec Romelu Lukaku je (za zdaj) najdražja poletna okrepitev katerega koli angleškega kluba. | Foto: Reuters Belgijec Romelu Lukaku je (za zdaj) najdražja poletna okrepitev katerega koli angleškega kluba. Foto: Reuters

To bo ena od redkih sezon, v katerih ne bo na največjem štadionu igral Manchester United. Tottenham se je zaradi prenove svojega štadiona, ki se bo končala šele prihodnje leto, odpravil drugam. V goste ga je sprejel kultni Wembley, ki bo tako poleg reprezentančnih tekem ter tistih najpomembnejših v pokalih in končnicah ligaških tekmovanj deležen prvoligaških užitkov v vseh letnih časih.

Deset največjih poletnih prestopov v Angliji:
Nogometaš (država) Prejšnji klub Zdajšnji klub Prestop
Romelu Lukaku (Bel) Everton Manchester United 84,7
Alvaro Morata (Špa) Real Madrid Chelsea 65
Benjamin Mendy (Fra) Monaco Manchester City 57,5
Alexandre Lacazette (Fra) Lyon Arsenal 53
Kyle Walker (Ang) Tottenham Manchester City 51
Bernardo Silva (Por) Monaco Manchester City 50
Nemanja Matić (Srb) Chelsea Manchester United 44,7
Mohamed Salah (Egi) Roma Liverpool 42
Tiemoue Bakayoko (Fra) Monaco Chelsea 40
Ederson Moraes (Bra) Benfica ManchesterCity 40
Zneski so v milijonih evrov. Vir je Transfermarkt.de.

Slovenec, ki mora počivati do konca leta

Jon Gorenc Stanković se vrača po hudi poškodbi kolena. | Foto: Getty Images Jon Gorenc Stanković se vrača po hudi poškodbi kolena. Foto: Getty Images Slovensko čast bo na Otoku, kjer je v preteklosti igralo že veliko slovenskih legionarjev, v najmočnejšem kakovostnem razredu branil Jon Gorenc Stanković. Mladi branilec, ki je že imel čast trenirati s člansko izbrano vrsto Slovenije, igra za Huddersfield Town, enega od treh drugoligašev (udeležencev tekmovanja Championship), ki so si priigrali napredovanje.

V Anglijo ga je pripeljal David Wagner, nekdanji ameriški reprezentant, rojen v Nemčiji. Bil je njegov nekdanji trener pri drugi ekipi Borussie Dortmund, zdaj sta skupaj v mestu, delu angleške grofije West Yorkshire. Slovenski nogometaš bo zaradi težje poškodbe kolena odsoten vsaj do konca koledarskega leta, v letu 2018 pa bi se lahko pridružil soigralcem in okusil, kako je igrati v elitni angleški ligi.

Udeleženci premier league deležni bogastva

Kako bo na Otoku uspešen nekdanji beli baletnik Alvaro Morata? | Foto: Reuters Kako bo na Otoku uspešen nekdanji beli baletnik Alvaro Morata? Foto: Reuters Poleg terierjev, takšen je vzdevek Stankovićevega kluba, sta se med elito prebila še stari znanec Newcastle United in pa velika senzacija, Brighton & Hove Albion. Zapolnili bodo vrzel, ki je nastala po izpadu Sunderlanda, Middlesbrougha in Hull Cityja. Zelo so se razveselili napredovanja, saj bodo deležni ogromne nagrade, ki prihaja z naslova televizijskih pravic.

Vsak član premier league, ne glede ali je Chelsea ali pa Huddersfield, prejme vsaj 150 milijonov evrov, kar je izjemna vsota, s katero angleški klubi z redkimi izjemami (PSG, vodilni španski klubi, …) kraljujejo pri visokih prestopih. To poletje je najbolj kupoval Manchester City. Za nakupe je porabil že 240 milijonov evrov, Tottenham in Stoke City pa ocenjujeta, da že imata na voljo tisto, kar potrebujeta, tako da nista posegala po odmevnejših okrepitvah. Guardiola se je s tem izpostavil pritiskom, saj bi navijači po takšnih naložbah vse drugo kot prvo mesto ocenili kot neuspeh.

Največ denarja je s prodajo igralcev zaslužil Chelsea. Skoraj toliko, kolikor je porabil za nakup novincev, pri katerih izstopa španski napadalec Alvaro Morata. Nadomestil bo Diega Costo, nepredvidljivega Brazilca s španskim potnim listom, ki si z Morato deli slačilnico izbrane vrste. Bo to dovolj za ohranitev vodilnega položaja? O tem bo več povedalo 19 tekmecev. Za začetek že Burnley.

Pari 1. kroga:
Petek, 11. avgust:
Arsenal  - Leicester City

Sobota, 12. avgust:
Watford – Liverpool
Chelsea – Burnley
Crystal Palace – Huddersfield Town
Everton – Stoke City
Southampton – Swansea City
West Bromwich Albion – Bournemouth
Brighton & Hove Albion – Manchester City

Nedelja, 13. avgust:
Newcastle – Tottenham
Manchester United – West Ham

Ne spreglejte