Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
31. 5. 2012,
10.06

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

angleška nogometna reprezentanca

Četrtek, 31. 5. 2012, 10.06

8 let, 5 mesecev

Angleški klubi pobrali evropsko smetano

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Izmed 368 nogometašev, ki kandidirajo za nastop na letošnjem Euru, jih z naskokom največ igra v angleških klubih. Kar 79, dobro petino vseh. Izven Evrope nastopata le dva (Savdska Arabija in ZDA).

Angleška reprezentanca je edina izmed udeleženk EP 2012, ki se lahko pohvali z dejstvom, da prav vseh 23 igralcev s končnega seznama igra v domačih klubih. Zrcalno sliko predstavljajo bližnji sosedje Irci. Vsi do zadnjega si namreč služijo kruh v tujini. Večina kajpak v Angliji, se pa med njimi najdejo tudi zanimive izjeme (denimo Rusija in ZDA). Domače prvenstvo radi zapostavljajo tudi Švedi (le trije nogometaši igrajo v domovini), Hrvati (štirje) in Poljaki (šest).

Izjemno malo legionarjev pa imata poleg Irske tudi vzhodni sosedi Rusija in Ukrajina, kjer igra kar 21 nogometašev v domačih klubih. Veliko legionarjev ni tudi v Italiji, ki ima 20 ''domačinov'', Španija in Nemčija pa 19. Pri Špancih, aktualnih svetovnih prvakih in branilcih evropskega naslova, je zanimivo tudi to, da igrajo vsi legionarji v Angliji, tako da ''rdečo furijo'' sestavljajo zgolj nogometaši, ki nabirajo klubske izkušnje v dveh državah. V tem pomenu so pravo nasprotje Švedi, ki veljajo za najbolj razpršeno reprezentanco. Klubske izzive so našli v 13 različnih državah, med njimi je po zaslugi Christiana Wilhelmssona na seznamu celo Savdska Arabija.

V obeh najmočnejših angleških ligah (premierliga in championship) torej igra kar 79 udeležencev nogometnega spektakla, ki bo na Poljskem in v Ukrajini trajal od 8. junija do 1. julija. Največ, kar je popolnoma logično, jih igra v angleški reprezentanci (23), le ščepec manj v irski (20), po sedem jih je v francoski oziroma nizozemski. Brez vsaj enega legionarja v Angliji sta od udeleženk EP 2012 le Grčija in Ukrajina. Drugo mesto na lestvici zaseda Nemčija. Njeni klubi se lahko pohvalijo z 48 udeleženci, med njimi je daleč največ Nemcev (19), izstopajo pa tudi Hrvati in Poljaki (7). Šele nato pride na vrsto Španija (33). Pred Francijo, ki je zastopana le s 25 nogometaši in je v tem pogledu najbolj siromašna izmed ''lig priljubljene petice'' (je pa po drugi strani najbolj zastopana, ko govorimo o odsotnostih zvezdnikov zaradi afriškega prvenstva), sta se zvrstili vedno bolje organizirani ligi v Rusiji in Ukrajini.

Ne spreglejte