Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
20. 12. 2016,
17.15

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,88

1

Natisni članek

Davor Šuker UEFA Aleksander Čeferin

Torek, 20. 12. 2016, 17.15

6 let, 7 mesecev

Delovni obisk predsednika Uefe v Zagrebu

Aleksander Čeferin odločno zagrozil Hrvatom

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,88

1

Aleksander Čeferin | Foto Reuters

Foto: Reuters

"Hrvaški grozijo najostrejše sankcije," je ob obisku Hrvaške, kjer se je sestal s tamkajšnjim predsednikom vlade in Hrvaške nogometne zveze (HNS), dejal Aleksander Čeferin. Regionalne lige ne bo, je ob tem dodal predsednik Krovne evropske nogometne organizacije (UEFA).

"Prva težava hrvaškega nogometa so navijači, zaradi katerih Hrvatom grozijo drastične kazni. Druga je slaba infrastruktura. Če jo primerjamo z državami podobnih velikosti, je na Hrvaškem zelo slaba," je povedal Aleksander Čeferin, ki se je v Zagrebu sestal s predsednikom hrvaške vlade Andrejem Plenkovićem in nato nastopil na novinarski konferenci, na kateri je bil v družbi predsednika tamkajšnje nogometne zveze Davorja Šukerja.



"Pri infrastrukturi bomo pri Uefi pomagali, z navijači se boste morali ubadati sami. Pri Uefi jih ne moremo kaznovati, s temi težavami se morata spoprijeti HNS in država. Predsednika vlade in Šukerja sem opozoril, da hrvaški reprezentanci in klubom grozijo najbolj drastične kazni," je dejal nekdanji predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS), ki je septembra letos postal prvi mož Uefe.

"Hrvaška je nogometni fenomen. Njeni nogometaši so znani po vsem svetu, a na žalost Hrvaška ni znana samo po fenomenalnih igralcih, ampak tudi po navijačih in težavah, ki jih povzročajo," je dejal Čeferin.

Kazni Hrvatom se kar vrstijo

Izgredi v Saint Etiennu 18. junija letos | Foto: Reuters Izgredi v Saint Etiennu 18. junija letos Foto: Reuters V zadnjih letih imajo Hrvati veliko težav s svojimi navijači. Ti so nezadovoljni zaradi dogajanja v HNS, v katerem naj bi glavne poteze iz ozadja vlekel Zdravko Mamić. Po mnenju javnosti je to najbolj vpliven človek v hrvaškem nogometu, sicer pa tudi prvi mož zagrebškega Dinama (tudi pri tem je njegova uradna funkcija drugačna od te, ki mu jo pripisujejo).

Hrvaški navijači z izgredi izražajo nezadovoljstvo zaradi takšnega stanja, v zadnjih letih pa je bilo incidentov kar nekaj.

Zaradi izgredov na tekmah kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2016 je morala Hrvaška kvalifikacijski tekmi proti Italiji in Bolgariji odigrati pred praznimi tribunami.

Zaradi vedenja svojih navijačev na prijateljskih tekmah proti Izraelu in Madžarski med pripravami na letošnje evropsko prvenstvo je bila Hrvaška kaznovana s 135 tisoč evri kazni in dvema domačima tekmama brez gledalcev v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2018 (proti Turčiji in Islandiji).

Zaradi izgredov na tekmi evropskega prvenstva v Franciji proti Češki v Saint Etiennu so morali pri HNS v blagajno Uefe nakazati še 100 tisoč evrov.

Čeferinov odločen ne regionalni ligi

Nekaj besed je namenil tudi regionalni ligi. Tekmovanju, v katerem naj bi nastopali klubi z območja nekdanje skupne države Jugoslavije, o katerem je bilo v zadnjih tednih veliko govora. Pisalo se je o tem, da bo regionalna liga kmalu zaživela, a Čeferin je takšna namigovanja odločno zavrnil.

Pri Uefi o skupni ligi klubov z območja nekdanje Jugoslavije ne razmišljajo. | Foto: Reuters Pri Uefi o skupni ligi klubov z območja nekdanje Jugoslavije ne razmišljajo. Foto: Reuters

"Neki lokalni nogometni funkcionar je predstavil svojo zamisel, najprej je to naredil na Hrvaškem, in nastala je velika zgodba o tem, da je regionalna liga že dogovorjena. To ni res. Nič ni dogovorjenega. O tem je govoril človek, ki z Uefo nima nič opraviti. Če pa bo takšno tekmovanje organiziral kdo drug, ne Uefa, potem pa je to druga stvar," je Čeferin pokopal upe na tekmovanje, po katerem hrepenijo številni jugonostalgiki, a bi hkrati zagotovo dvignilo prah.


Kaj smo o regionalni ligi že pisali


V zadnjih tednih, odkar se je ideja pojavila v javnosti, je takšna ideja sprožila veliko takšnih in drugačnih odzivov predvsem v Srbiji in na Hrvaškem. Javili so se tudi predstavniki navijaških skupin tamkajšnjih največjih klubov (Partizan, Crvena zvezda, Dinamo Zagreb, Hajduk Split …) in odločno nasprotovali obuditvi tekmovanja, v katerem bi nastopali najboljši klubi z območja nekdanje skupne države. Nekateri so šli celo tako daleč, da so grozili z incidenti.

Ne spreglejte