Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
23. 2. 2016,
12.04

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Dejan Kelhar Marko Nikolić Marko Šuler Legia Varšava NK Olimpija NK Olimpija Miroslav Radović

Torek, 23. 2. 2016, 12.04

6 let, 7 mesecev

Adut Olimpije v Varšavi navijal za Maribor

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

"Znam se kosati s pritiskom," zagotavlja 32-letni srbski nogometaš Miroslav Radović, ki bo skušal v napadu Olimpije nadomestiti zadetke Andraža Šporarja in Ezekiela Hentyja.

Jesenski prvak Olimpija bo spomladi v napadu pokazal povsem drugačen obraz od tistega v jesenskem delu. Andraž Šporar, Ezekiel Henty, Lucas Ontivero in Dejan Djermanović so odšli, zato je moralo klubsko vodstvo zavihati rokave in priskrbeti zamenjave. Eno izmed njih predstavlja 32-letni Srb Miroslav Radović. V Ljubljani mu je prekrasno, še lepše pa mu bo čez nekaj dni, ko se mu bo pridružila družina. Prišli bodo žena in trije otroci, tako da bo Olimpija dobila še nekaj novih navijačev. Če je Slovenijo v preteklosti spoznaval le z avtoceste, ko se je peljal proti Benetkam, Firencam ali Milanu, kjer ima ogromno prijateljev, je zdaj drugače. Odločil se je, da bo leto dni in pol pomagal Olimpiji do zmag in naslovov. Pri 32 letih je nekdanji mladi srbski reprezentant in klubska legenda Legie prepričan, da še zdaleč ni rekel zadnje.

Najlepša leta kariere je podaril navijačem poljskega velikana. "Varšava je moj drugi dom, saj sem tam prebil devet let. Doživel sem veliko lepih trenutkov in dosegel veliko dobrih rezultatov. Tam sem želel končati kariero, a sem lani sprejel ponudbo s Kitajske (kupil ga je Hebei China Fortune, ki se je pred kratkim okrepil z Argentincem Ezequielom Lavezzijem, op. p.)," je zimski novinec, ki se najbolje počuti v vlogi krilnega napadalca, poudaril, da se v poljskem glavnem mestu počuti kot doma.

Legii bi od srca privoščil novi naslov. "Vem, da je zdaj presenetljivo prvi Piast Gliwice (tam igrata tudi slovenska legionarja Uroš Korun in Saša Aleksander Živec, op. p.), a je nazadnje dvakrat remiziral, tako da ga bo Legia prehitela," je nekdanji nogometaš Partizana prepričan, da bodo naslov poljskega prvaka praznovali prav v prestolnici.

Dvakrat nadigral Celtic, a šokantno izpadel

V sezoni 2014/15, ko se je Maribor senzacionalno uvrstil v skupinski del lige prvakov, je Legia z Radovićem izkusila eno najbolj grenkih izkušenj. V kvalifikacijah za ligo prvakov je dvakrat nadigrala Celtic. Skupno je bila v zadetkih boljša s 6:1, a ga ni izločila, ker je nastopila z igralcem, ki bi moral zaradi predhodno prejetih kartonov manjkati.

"Kaj podobnega ne doživiš pogosto, a to je nogomet. Administracija ne bi smela odločati nogometnih tekem. Spomnim se, da je igralec, ki ne bi smel nastopiti, še pred tekmo sekretarju kluba dopovedoval, da že ima nekatere kartone, a so mu zagotovili, da s tem ni težav. Nato pa smo doživeli ogromen šok," se je spomnil na mučen trenutek, ko je slabo uro po zmagi v Glasgowu izvedel, da z napredovanjem Legie ne bo nič.

Celtic je tako napredoval v play-off kvalifikacij, kjer mu je ples kroglic za tekmeca dodelil Maribor. "Takrat smo zaradi tega, ker je Celtic nezasluženo napredoval, vsi navijali za Maribor. Vsa Poljska. Bili smo veseli, ko se je Maribor uvrstil v ligo prvakov," je poudaril Srb, ki se je razveselil zgodovinske zmage 13-kratnih slovenskih prvakov na Škotskem.

Šulerja spoštuje kot igralca in človeka

Radović si je slačilnico poljskega velikana delil z dvema slovenskima branilcema. Z Dejanom Kelharjem je soigralec pri Olimpiji, z Markom Šulerjem pa se bo potegoval za naslov v vlogi gorečega tekmeca. Morda se bosta pomerila že 5. marca, ko bo Olimpija gostovala v Ljudskem vrtu in bo Korošec zadolžen za spremljanje nekdanjega soigralca.

"Moje fizično stanje se izboljšuje, a potrebujem še nekaj tednov. Upam, da bom z božjo pomočjo že odigral derbi v Mariboru. Radi bi ga dobili in razveselili navijače," srbski novinec v vrstah Olimpije komaj čaka na največji klubski praznik v 1. SNL.

Kaj pa meni o Šulerju, obrambnem stebru Maribora? "Zelo ga spoštujem kot igralca in človeka. Na Poljskem sva se veliko družila. Zanimivo se bo srečati na igrišču. Želim mu dobre igre, a tudi, da bo Maribor na koncu le drugi, prvak pa Olimpija. On verjetno razmišlja podobno o meni (smeh, op. p.). Bo pa res zanimivo. Maribor nam diha za ovratnik. Za slovensko prvenstvo je dobro, da je več dobrih ekip," se po svoje veseli dobrega tekmeca, s katerim bo Olimpija 5. marca odigrala večni derbi.

Z Lazovićem je igral že večkrat

Da je po kratki izkušnji na Kitajskem prišel v Ljubljano, se lahko zahvali tudi Kelharju. Nekdaj sta igrala skupaj v Varšavi, zdaj bosta združila moči na sončni strani Alp. "Dejan mi je o Olimpiji povedal veliko pozitivnega. Po najinem pogovoru sem se lažje odločil, da pridem v Ljubljano," se igralec, ki bo pri Olimpiji nosil "Šporarjevo" številko deset, veseli sodelovanja z Brežičanom. V Ljubljani se bo trudil, da bo Olimpija po 20 letih postala državni prvak. "Znam se kosati s pritiskom in izzivi. Vem, da bom nosil številko, ki je krasila hrbet Šporarja. Veliko je pomenil tej ekipi, a če bo prišel še kdo, kar se bo verjetno zgodilo, si bomo povrnili kakovost, ki jo je imela Olimpija s Šporarjem in Hentyjem."

Olimpija si prizadeva, da bi v zmajevo gnezdo pripeljala še enega zimskega novinca. Srbski mediji so prepričani, da bo to 32-letni napadalec Danko Lazović. "Če bo to on, bom zelo zadovoljen. Skupaj sva igrala pri Partizanu in v dresu mlade srbske reprezentance, istočasno sva bila tudi na Kitajskem. Je moj prijatelj in bi bil velika okrepitev za Olimpijo," ocenjuje, da bi se nekdanji srbski reprezentant, ki je igral tudi za Partizan, Fayenoord, Bayer Leverkusen, PSV in Zenit, odlično vklopil v načrt močne Olimpije. Za zdaj je edini Srb na igralnem seznamu ljubljanskega kluba, a obstaja velika verjetnost, da bo do petka drugače …

Ne spreglejte