Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
26. 5. 2014,
9.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Goran Dragić Goran Dragić reprezentanca svetovno prvenstvo Španija Jure Zdovc

Ponedeljek, 26. 5. 2014, 9.38

8 let

Z Goranom Dragićem so zdaj sanje dovoljene

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ponedeljek je prinesel slovenskim ljubiteljem košarke lepo novico. Goran Dragić bo nastopil na letošnjem svetovnem prvenstvu v Španiji, zaradi česar bodo tudi apetiti po odličnem rezultatu zrastli.

Slovenska košarkarska reprezentanca bo letos poleti nastopila še na tretjem svetovnem prvenstvu. Na premiernem na Japonskem so se izbranci Aleša Pipana uvrstili v osmino finala, čez štiri leta smo se pod vodstvom Memija Bečirovića zaustavili stopničko višje (na koncu je Slovenija osvojila osmo mesto), na kateri so nas spet potolkli Turki, ki so na koncu izgubili šele v finalu proti ZDA, zdaj pa je pred vrati prvenstvo v Španiji.

Pred natanko osmimi leti je bil prvič v izbrani vrsti tudi Goran Dragić, ki je šel na Japonsko le nabirat reprezentančne izkušnje, prave priložnosti pa pri 20 letih še ni dobil. Zato pa je iz leta v leto postajal vse mogočnejši in se razvil v enega najboljših organizatorjev igre na svetu. Brez njega si reprezentanco težko predstavljamo, saj je njena gonilna sila. In na veliko veselje slovenskih navijačev bo aktiven tudi letos, zaradi česar se bodo povečali tudi apetiti po vidnejši uvrstitvi.

"Letošnja NBA sezona v košarkarskem klubu Phoenix Suns je bila tako fizično kot psihično izjemno naporna, obenem pa so me pestile še težave s poškodovanim gležnjem. Sprva sem si res želel vzeti čas le za rehabilitacijo in družino, a sem si po enomesečnem premoru nabral moči ter lažje sprejel končno odločitev. Prav tako so vse preiskave, ki sem jih opravil v zadnjem času, pokazale, da bom v popolni fizični kondiciji ravno v času svetovnega prvenstva. V veliko čast mi bo zastopati slovenske barve in v Španiji združiti navijače za skupen uspeh slovenske reprezentance," je veselo novico sporočil starejši od bratov Dragić.

V iskanju rešitev za dve igralni mesti

Zdaj je na mestu organizatorja igre zavladal mir, ima pa slovenska reprezentanca še nekaj lukenj, zlasti na položaju krilnega centra in centra. Orjak Gašper Vidmar zaradi operacije kolena še ne bo nared do reprezentančne akcije, ni pa jasno, kaj se dogaja z Mirzo Begićem, ki pri Olympiacosu ne dobiva priložnosti za igro in je že dalj časa zunaj tekmovalnega pogona. Ni nobenega signala, da bi v tej sezoni sploh še stopil na parket.

Ob morebitnih centrskih težavah lahko pričakujemo, da bo selektor Jure Zdovc na mestu številka pet preizkusil tudi Erazma Lorbka, ki se je leta 2009 na Poljskem odlično znašel v takšni kombinirani vlogi. Za kakšno minuto bi lahko vstopil še Uroš Slokar, če bi voda tekla v grlo. Morda večja negotovost je na položaju krilnega centra, kjer sicer imamo dobre košarkarje, ne pa vrhunskih, medtem ko je na mestu visokega branilca in krila prava plejada košarkarjev.

Na obzorju je viden tudi polfinale

Čeprav letošnje prvenstvo nima tolikšne rezultatske teže, kot ga bo imelo evropsko prvenstvo prihodnje leto, pa se ponuja Sloveniji izjemna priložnost za odlično uvrstitev. Skupina D, v kateri bodo ob naši izbrani vrsti igrale še Angola, Avstralija, Južna Koreja, Litva in Mehika, se bo križala v izločilnih bojih s tisto, v kateri najvišje delnice kotirajo Američanom in Turkom (nastopajo še Dominikanska republika, Finska, Nova Zelandija in Ukrajina). Ob pričakovanem prvem mestu košarkarjev iz lige NBA bo pomembno, da bo Slovenija iz skupine odšla kot prvo- ali tretjeuvrščena reprezentanca, kar bi pomenilo, da bi se s prvimi favoriti prvenstva pomerili šele v polfinalu, prej pa bi ji nasproti stale premagljive države.

Z Goranom Dragićem bo tiha želja bistveno lažje uresničljiva.

Ne spreglejte