Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
12. 9. 2011,
17.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Slovenija Finska

Ponedeljek, 12. 9. 2011, 17.29

8 let

Z dobro obrambo v Kaunas

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenija je tam, kamor tudi sodi. V četrtfinalu evropskega prvenstva v košarki. V odločilni tekmi je premagala finsko reprezentanco in to po zaslugi dobre obrambe.

Mogoče se zdi ironično, da je Slovenija reševala kožo na tem evropskem prvenstvu proti Finski. A so slovenski reprezentanti že na ogrevanju pokazali, da imajo pred seboj le en cilj: kako zaigrati svojo igro in prebiti a-tipično igro Finske. Spodbujali so se namreč, kot da je pred njimi finale. Jasno jim je bilo, da jih zmaga pelje v četrtfinale v Kaunas, poraz pa v Ljubljano.

Če so Finci še nekako držali stik s Slovenijo v prvi četrtini, je slednja v drugi četrtini naredila razliko šestnajstih točk pri rezultatu 42:26. Strelsko se je povsem razigral Uroš Slokar, ki je prišel do svojega standardnega reprezentančnega mesta, na katerem je bil v preteklosti najbolj koristen. V dosedanjem poteku prvenstva je vrgel vsega eno trojko, tokrat pa je že v prvem polčasu zadel dve in ga končal pri dvanajstih točkah ter petih skokih.

Slovenske košarkarje ni zaustavil niti nemški sodnik Robert Lottermoser - slednji je priznal, da ga je na tem prvenstvu želel grški sodnik podkupiti -, ki je grenil življenje predvsem Matjažu Smodišu. Dosodil mu je namreč napaki, ki ju dejansko sploh ni bilo.

Potem ko je Zoran Dragić takoj ob začetku drugega polčasa povišal na +16 (44:28), so slovenski navijači računali, da bodo njihovi ljubljenci le še stopnjevali ritem. A so se povsem sprostili Finci in se s trojkami približali Sloveniji ob koncu tretje četrtine na vsega šest točk zaostanka (48:56). Nato je vajeti v svoje roke prevzel Erazem Lorbek, ki je izkoristil, da ga tekmečeva obramba ni podvajala. Po njegovih šestih zaporednih točkah je Slovenija vnovič vodila z lepo prednostjo pri rezultatu 60:49. A nekako so se izbranci Henrika Dettmanna uspeli vnovič dvigniti, k sreči pa so slovenski košarkarji v zaključku rutinirano odbili vse njihove napade in se zasluženo uvrstili v četrtfinale – predvsem po zaslugi dobre obrambe, saj so Fincem dovolili le 60 točk.

Zdaj se slovenska reprezentanca seli v Kaunas, kjer jo v sredinem četrtfinalu čaka velika Španija, ki velja za prvega favorita evropskega prvenstva.

Ne spreglejte