Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
13. 10. 2017,
16.21

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

državno prvenstvo Slovenija

Petek, 13. 10. 2017, 16.21

6 let, 6 mesecev

Trenerji pred začetkom državnega prvenstva

Vsi so prišli, le pri Krki so našli izgovor

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58
Olimpija Krka | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Vrata državnega prvenstva v košarki se odpirajo s tedensko zamudo, potem ko je bila nedavno aktualna še sodniška stavka. Klubi so pripravljeni na novo sezono, v kateri naslov brani Petrol Olimpija. Prav vsi v en glas trobijo, da je glavni cilj uvrstitev v ligo za prvaka. Le pri Krki niso poslali svojega predstavnika na novinarsko konferenco, saj se raje pripravljajo na večerni obračun z Olimpijo.

Sodniška stavka je bila razlog, da se bodo kolesja slovenskega državnega prvenstva zavrtela šele danes z drugim krogom, ko bosta na sporedu dve tekmi (Krka – Petrol Olimpija in Zlatorog – Primorska).

Zato so trenerji šele danes spregovorili o ciljih pred začetkom nove sezone. Izjema je bila le Krka, ki v Ljubljano ni poslala svojega trenerja. "Zakaj ga ni?" se je vprašal trener Rogaške Damjan Novaković, ki je prav tako moral na daljšo pot do glavnega mesta. "Zaradi gneče," je predstavnik za stike z javnostjo pri Košarkarski zvezi Slovenije podal odgovor, ki naj bi ga dobil iz tabora Krke. A je jasno, da so se Novomeščani izmuznili in so se v primerjavi z drugimi klubi raje osredotočili na večerni obračun z aktualnim prvakom Petrolom Olimpijo.

Trener leta Igor Kokoškov

Igor Kokoškov je pričakovano postal trener leta. | Foto: Vid Ponikvar Igor Kokoškov je pričakovano postal trener leta. Foto: Vid Ponikvar V moški članski kategoriji je naslov najboljšega trenerja romal v roke zdaj že nekdanjega selektorja Igorja Kokoškova, ki se je povzpel na evropski košarkarski vrh. V ženski kategoriji je nagrado prejel Damir Grgič, ki je z ekipo Celja osvojil državno prvenstvo, pokalni naslov ter ligo WABA, uspeh pa dopolnil kot selektor slovenske ženske članske reprezentance, s katero se je uvrstil na evropsko prvenstvo.

Nagrada za najuspešnejšega trenerja v moških mlajših starostnih kategorijah je pripadla Dejanu Čikiću (Helios Suns), v ženski konkurenci pa Predgradu Radoviću (ŽKK Grosuplje).

Tekmovanje

Dobitnik

1. SKL (M)

Gašper Okorn - 1. mesto v Ligi Nova KBM in Pokalu Spar (Union Olimpija)

2. SKL (M)

Saša Dončić - 1. mesto v 2. SKL (Ilirija)

3. SKL (M)

Igor Pučko - 1. mesto v 3. SKL (Medvode)

4. SKL (M)

Luka Mittag - 1. mesto v 4. SKL (Žoltasti Troti)

V prvem delu bomo videli 18 tekem. Najboljših osem ekip bo napredovalo v ligo za prvaka, v kateri se bodo točke brisale, zato bodo tisti najboljši klubi prvi del včasih vzeli z rezervo, saj končna razvrstitev ne bo igrala nobene vloge. Zlasti ko bodo imeli napredovanje v drugi del že zagotovljeno.

Zadnja kluba se bosta v boju za obstanek pomerila s štirimi najboljšimi klubi iz druge lige.

V ligi za prvaka bodo nato klubi odigrali 14 tekem. Prvaka bosta določila polfinalna dvoboja na dve dobljeni tekmi in finale, ki se bo igral na tri dobljene dvoboje.

In kakšne imajo klubi cilje?

Saša Dončić | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Saša Dončić, trener Ilirije

"V klubu praznujemo 60 let in smo presrečni, da jubilej praznujemo v takšni družbi. Za nas bo vsaka tekma spektakel. Več kot pol ekipe je gledalo prvo ligo le s tribun. Večina je z menoj že iz tretje lige. To smo v klubu spoštovali in jim bomo dali možnost igranja v prvi ligi. Cilj je, da se uvrstimo med prvih osem. Glede na proračun smo sestavili solidno ekipo. Obljubim, da bomo na vsaki tekmi dali vse od sebe. Vesel sem, da se je pridružil Aleksander Sekulić in nam pomaga z izkušnjami, dokler nima kluba. "

Rade Mijanović, trener Šenčurja

"V Šenčurju smo v novi zasedbi vstopili v novo sezono. Mislim, da smo naredili posrečeno kombinacijo mladih neizkušenih in starejših izkušenih. Čaka nas težka naloga, saj igramo na treh frontah. Izzivov bo veliko. Vsem želim čim manj poškodb. Naša osnovna usmeritev je uvrstitev v drugi del, in s tem narediti napredek v primerjavi z lansko sezono. Ne bi se pa s tem zadovoljili."

Andrej Žakelj, trener Šentjurja

Ljudem v klubu bi se rad zahvalil, ker nam omogočajo dobre pogoje za delo, pa čeprav ni več Tajfun glavni sponzor. Delamo nemoteno. Res je, da smo še vedno v sestavljanju ekipe. Isrkeno še ne vem, kaj lahko pričakujemo. V pripravljalnem obdobju smo nihali. V tem tednu smo v mednarodni ligi pokazali boljši obraz, kar nam vliva optimizem. Naš cilj je slovenska liga in uvrstitev v ligo za prvaka."

Jurica Golemac | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Jurica Golemac, trener Primorske

"V poletnem obdobju sem delal kot pomočnik selektorja Gruzije in lepo je bilo pridobiti tovrstne izkušnje. Nekatere stvari bom poizkušal vpeljati v ekipo. V tekmovalnem ritmu smo že dobra dva tedna. Najbolj pomembno je, da nimamo poškodb in upam, da jih nihče ne bo imel do konca sezone. Da bi zdaj govoril o ciljih, pa ne morem, saj nam je v prvi vrsti pomembno le, da pridemo v drugi del. Tam pa bi potem radi odigrali tako, kot si želimo."

Jovan Beader, trener Heliosa

"Najprej bi rad čestital Sloveniji za osvojeno zlato medaljo na evropskem prvenstvu. Pred začetkom sezone imamo dva cilja. Prvi je razvoj mladih igralcev. Igrali bomo s štirimi mladinci, drugi cilj je uvrstitev v ligo za prvaka. Na roko nam gre dejstvo, da se bodo v drugem delu točke izničile. Sicer pa so nam težave KZS prišle prav, saj smo lahko zdaj kompletirali ekipo in bomo pripravljeni na prvo tekmo."

Boštjan Kuhar, trener Hopsov

"Sezona se je začela z mešanimi občutki. Veliko je bolezni in poškodb. Vsak trening je bil nepopoln. Tudi tekme. Verjetno so imele tudi druge ekipe tovrstne težave. Pri nas je bilo to očitno. Želimo se uvrstiti med osem, poleg tega pa na površje potisniti enega do dva mlada igralca. Upam, da se nam posreči ponoviti dosežek iz lanske sezone."

Gašper Okorn s Petrol Olimpijo brani naslov prvaka. | Foto: Sportida Gašper Okorn s Petrol Olimpijo brani naslov prvaka. Foto: Sportida Aleš Pipan, trener Zlatoroga

"V prvem delu sezone je naš cilj, da se uvrstimo v ligo za prvaka. Šele potem bo šlo zares. Pot ne bo lahka, ker smo ekipo prevetrili. Sestavili smo jo v skladu z zmožnostmi. A smo dobro trenirali, fantje so bili pridni. Čakajo nas težke tekme. Šli bomo šli iz tekme v tekmo. Upam, da nam bo to prineslo uvrstitev med osem."

Damjan Novaković, trener Rogaške

"V prvem delu sezone se ne moremo pogovarjati o ponoviti lanske sezone, v kateri smo igrali v finalu. Najprej je boj za uvrstitev v ligo za prvaka, kamor želimo priti. Cilj je jasen, biti med prvih osem. Ne bomo se obremenjevali, na katerem mestu bomo v prvem delu. V drugem delu se bomo nato pogovarjali o ciljih. Začetek je malce pozen zaradi vseh dogodkov, po drugi strani pa ne prehiter, ker imamo nekaj težav z zdravjem igralcev."

Gašper Okorn, trener Petrol Olimpije

"Prvi del bi radi odigrali iz tekme v tekmo. Brez pretresov bi se radi uvrstili med osem. Gledamo izključno do tega trenutka. Potem se bomo orientirali. Na vsaki tekmi si bomo prizadevali, da bomo odigrali na polno in se nanjo pripravili, kolikor nam bo čas dopuščal. Vsak obračun bomo vzeli resno."

Ne spreglejte