Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 2. 2018,
16.13

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

kvalifikacije za svetovno prvenstvo Kitajska 2019

Ponedeljek, 19. 2. 2018, 16.13

6 let, 2 meseca

Vidmar na priprave kar iz bolnišnice #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Gašper Vidmar_vroce | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Pred slovensko košarkarsko reprezentanco je ta teden nadaljevanje kvalifikacij za svetovno prvenstvo na Kitajskem 2019. V Ljubljano je na priprave prišel tudi kapetan Gašper Vidmar, ki je imel pretekli teden zdravstvene težave. Naša izbrana vrsta je okrepljena z Edom Murićem.

Na veliko veselje je Gašper Vidmar zdaj zdrav. Ker je imel velike težave s sinusi, je moral prejšnji teden za tri dni celo obiskati bolnišnico. Selektorju Radu Trifunoviću bo tako na voljo za naslednja kvalifikacijska obračuna za svetovno prvenstvo leta 2019.

Slovenija je preteklo leto najprej doma premagala Belorusijo in nato izgubila na gostovanju pri Španiji. V tem reprezentančnem oknu jo čakata dve gostovanji. S Črno goro se košarkarji še niso srečali in jo bodo spoznali v petek v Podgorici. Tri dni pozneje bo sledilo še gostovanje v Belorusiji.

Trifunović pred Črno goro in Belorusijo

Murić velika pridobitev

"Lovit gremo dve zmagi. Tekma v Črni gori bo vse prej kot lahka. Ekipo poznamo. Zasedba je dobra, kljub temu da je brez Bojana Dubljevića in Nikole Vučevića. Krasi jih čvrsta košarka. So na meji prekrška. Veliko energije in moči imajo, zlasti na domačem terenu. Daleč od tega, da niso premagljivi, ampak bomo morali odigrati res dobro tekmo. S to tekmo si lahko naredimo velik plus. Ne bo pa konec sveta, če izgubimo," pravi Trifunović, ki bo imel ob sebi tudi Marka Milića. Nekdanji slovenski reprezentant bo namreč imel vlogo, da med igralce in strokovnim vodstvom vnese dodatno pozitivno energijo.

Dobrodošla novica je, da bo lahko Trifunović v tem kvalifikacijskem ciklusu računal na pomoč Eda Murića, ki na prvih dveh tekmah ni smel nastopiti, saj je bil člane evroligaškega Anadolu Efesa, košarkarji, ki nastopajo v tem tekmovanju, pa ne branijo barv države.

Trifunović o Muriću in Prepeliču

"Prepelić iz meseca v mesec raste"

"Edo Murić je zelo pomembna okrepitev. Edo je igralec, ki skače in ima veliko energije. V obrambi nam je na prvih dveh tekmah veliko manjkal prav skok," pravi Trifko, ki se je dotaknil tudi pomembnosti Klemna Prepeliča: "Klemen je že pri Igorju Kokoškovu nakazoval, da ima sposobnost vodje. Ekipa je to sprejela. Dozorel je in dorasel takšni vlogi. Ekipa mu je začela zaupati in s tem tudi mi trenerji. Kot igralec je res zrasel. Občutek imam, da je vsak mesec boljši. Upam, da bo šla njegova nadaljnja kariere le še navzgor."

Luka Rupnik pred nadaljevanjem kvalifikacij

Zato pa prvi mož stroke ne bo mogel računati na pomoč Luke Dončića, Anthonyja Randolpha, Alekseja Nikolića, Zorana Dragića, ki so del evroligaških zasedb, medtem ko je Goran Dragić v ligi NBA, kjer je ponoči odigral zgodovinsko tekmo all-star .

Slovenski košarkarji za tekmi s Črno goro in Belorusijo

Jaka Blažič,
Vlatko Čančar,
Žiga Dimec,
Klemen Prepelič,
Matic Rebec,
Gašper Vidmar,
Saša Zagorac,
Edo Murić,
Luka Vončina,
Žan Mark Šiško,
Luka Rupnik,
Gregor Hrovat,
Miha Lapornik,
Blaž Mahkovic.

 

Lestvica skupina A

  1. Španija 2 tekmi – 2 zmagi
  2. Črna gora 2 – 1
  3. Slovenija 2 – 1
  4. Belorusija 2 – 0

 

SP 2019: kdaj in kako?

Na SP bo nastopilo 12 evropskih reprezentanc. Slovenija bo morala skozi dve kvalifikacijski siti. Če bo osvojila vsaj tretje mesto v skupini s Črno goro, Belorusijo in Španijo, jo čaka drugi del kvalifikacij. Tam bo nastopala v novi šestčlanski skupini (z najboljšimi tremi iz skupine B, v kateri so Latvija, Turčija, Ukrajina in Švedska), pri čemer se bodo rezultati iz prvega dela prenesli. To pomeni, da se bodo zgolj dvakrat med seboj pomerile ekipe, ki se do te faze tekmovanja še niso. Na svetovno prvenstvo se iz evropskega dela kvalifikacij uvrsti 12 reprezentanc: prvo-, drugo- in tretjeuvrščena ekipa iz vsake od štirih skupin drugega dela.

Tekmovalni termini:
Petek, 24. novembra 2017: Slovenija : Belorusija 87:74
Nedelja, 26. novembra 2017: Španija  : Slovenija 92:84
Petek, 23. februarja 2018: Črna gora - Slovenija
Ponedeljek, 26. februarja 2018: Belorusija - Slovenija
Četrtek, 28. junija 2018: Slovenija - Španija
Nedelja, 1. julija 2018: Slovenija - Črna gora 

Drugi skupinski del:1. okno: 30. avgust-18. september 2018 (dve tekmi)2. okno: 26. november-4. december 2018 (dve tekmi)3. okno: 18.-26. februar 2019 (dve tekmi)Svetovno prvenstvo bo na Kitajskem med 31. avgustom in 15. septembrom 2019.

Ne spreglejte