Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
23. 11. 2017,
11.32

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

kvalifikacije za svetovno prvenstvo Kitajska 2019 kvalifikacije Jaka Blažič

Četrtek, 23. 11. 2017, 11.32

6 let, 5 mesecev

V Španiji je vse bolj vroč

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43
Jaka Blažič | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

"Reprezentanca mi je dala dodaten zagon, samozavest, kar mi je v preteklih letih manjkalo. Pozitivna energija, ki je vladala v reprezentanci, me je dvignila," je slovenski košarkar Jaka Blažič dal vedeti, kaj je bil ključen trenutek za njegov košarkarski vzpon. Pri klubu Andorra so veseli, da ga imajo v svojih vrstah, ob odhodu na reprezentančno akcijo pa so mu celo zaželeli, naj premaga Španijo.

Sredi priprav na evropsko prvenstvo še ni bilo videti, da bi lahko Jaka Blažič naredil takšen preskok v igri. Nekdanji selektor Igor Kokoškov je zaupal vanj in mu na prvenstvu celo dodelil mesto v prvi peterki. Vedel je, na kateri gumb mora pritisniti, in tako dvignil slovenskega branilca, ki se je z reprezentančnimi kolegi nato veselil zgodovinske zlate medalje.

Če je lani trpel pri Baskonii, je zdaj našel klubsko okolje, v katerem je prvi mož. Reprezentančno formo je prenesel v Andorro in je s 16,4 točke celo peti strelec kakovostnega španskega prvenstva.

Klik se je zgodil zaradi pozitivne energije v reprezentanci

"Reprezentanca mi je dala dodaten zagon, samozavest, kar mi je v preteklih letih manjkalo." | Foto: Vid Ponikvar "Reprezentanca mi je dala dodaten zagon, samozavest, kar mi je v preteklih letih manjkalo." Foto: Vid Ponikvar Najboljšo igro je pokazal proti Real Betisu. K zmagi svoje Andorre s 96:68 je prispeval kar 27 točk.

Klub sezone ni začel najbolje, a je v zadnjem obdobju vroč. Na prejšnjih štirih tekmah je vknjižil tri zmage. Opekla se je tudi evroligaška Unicaja, ekipa pa je zdaj na sredini španske lestvice.

In kdaj se je zgodil klik v njegovi glavi, da je zdaj povsem prerojen? "Pozitivna energija, ki je vladala v reprezentanci, me je dvignila. Reprezentanca mi je dala dodaten zagon, samozavest, kar mi je v preteklih letih manjkalo. V Andorro sem šel z namenom, da nisem le obrambni igralec, ampak da pogledam tudi proti košu. Prostora za napredek imamo v ekipi še veliko. Nismo še tam, kjer želimo biti," je odgovoril.

V težkih trenutkih pobegne v poletje in se hitro vrne z dodatno močjo

"Ko mi je težko, ravno v tem uspehu najdem motivacijo," poudarja Jaka. | Foto: Vid Ponikvar "Ko mi je težko, ravno v tem uspehu najdem motivacijo," poudarja Jaka. Foto: Vid Ponikvar V klubu, kjer so ga lepo sprejeli, so veseli, da ga imajo v svojih vrstah: "Tudi zanje je uspeh, da imajo igralca, ki je osvojil prvenstvo. To je promocija za Andorro, zato mi želijo vse najboljše tudi v teh kvalifikacijah."

Izjemen uspeh na EuroBasketu v Istanbulu, kjer je Slovenija osvojila zlato medaljo, je vedno prisoten v njegovih mislih. Pravzaprav mu je v pomoč, ko se prikrade kakšna kriza: "Ko mi je težko, ravno v tem najdem motivacijo. Celotno kariero garaš in to te nenehno spremlja. Ne spominjam se le slavja, ampak vseh lepih trenutkov, ki smo jih doživeli poleti."

Skupaj z reprezentančnimi kolegi se bo v petek podal v sklop kvalifikacij za svetovno prvenstvo, ki bo leta 2019 na Kitajskem. Ob odsotnosti Gorana Dragića, Luke Dončića, Anthonyja Randolpha, Eda Murića, Alekseja Nikolića in Zorana Dragića mu bo novi selektor Rado Trifunović namenil večjo vlogo.

Ob odsotnosti nosilcev bo prevzel še vidnejšo vlogo

"Naša prednost je, da smo seznanjeni s sistemom dela." | Foto: Vid Ponikvar "Naša prednost je, da smo seznanjeni s sistemom dela." Foto: Vid Ponikvar Da bo postal eden od nosilcev, se zaveda: "Selektorju sem na voljo. Kako me bo izkoristil, je odvisno od njega. Verjamem, da bo vsakega igralca maksimalno izkoristil. Skušali bomo zmagati na vsaki tekmi. Na nas izkušenejših je, da ob odsotnosti nosilcev povlečemo voz. Preostalim soigralcem moramo dati samozavest, da pripeljemo Slovenijo na svetovno prvenstvo."

Slovenija bo v uvodnem delu kvalifikacij igrala proti Belorusiji, Španiji in Črni gori, v drugi del pa bodo nato potovale tri najboljše ekipe. Prvi preizkus v novembrskem kvalifikacijskem ciklusu bo Belorusija, v nedeljo pa sledi še gostovanje v Španiji.

"Naša prednost je, da smo seznanjeni s sistemom dela. Mislim, da bo Rado nadaljeval Igorjevo delo. V glavi imamo pravila v obrambi in napadu. Španci so sestavili zmes izkušenih in mladih igralcev. So zelo nadarjeni. Imajo dobro reprezentanco. V klubu so mi ob odhodu zaželeli srečo in rekli, naj premagam Španijo," je dal Blažič vedeti, na čigavi strani so pri njegovem delodajalcu, ki igra v španskem prvenstvu.

SP 2019: kdaj in kako?

Na SP bo nastopilo 12 evropskih reprezentanc. Slovenija bo morala skozi dve kvalifikacijski siti. Če bo osvojila vsaj tretje mesto v skupini s Črno goro, Belorusijo in Španijo, jo čaka drugi del kvalifikacij. Tam bo nastopala v novi šestčlanski skupini (z najboljšimi tremi iz skupine B, v kateri so Latvija, Turčija, Ukrajina in Švedska), pri čemer se bodo rezultati iz prvega dela prenesli. To pomeni, da se bodo zgolj dvakrat med seboj pomerile ekipe, ki se do te faze tekmovanja še niso. Na svetovno prvenstvo se iz evropskega dela kvalifikacij uvrsti 12 reprezentanc: prvo-, drugo- in tretjeuvrščena ekipa iz vsake od štirih skupin drugega dela.

Tekmovalni termini:
Petek, 24. novembra 2017: Slovenija - Belorusija
Nedelja, 26. novembra 2017: Španija  - Slovenija
Petek, 23. februarja 2018: Črna gora - Slovenija
Ponedeljek, 26. februarja 2018: Belorusija - Slovenija
Četrtek, 28. junija 2018: Slovenija - Španija
Nedelja, 1. julija 2018: Slovenija - Črna gora
 
Drugi skupinski del:
1. okno: 30. avgust-18. september 2018 (dve tekmi)
2. okno: 26. november-4. december 2018 (dve tekmi)
3. okno: 18.-26. februar 2019 (dve tekmi)

Svetovno prvenstvo bo na Kitajskem med 31. avgustom in 15. septembrom 2019.
Ne spreglejte