Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
4. 3. 2014,
13.47

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Ukrajina Francija

Natisni članek

Torek, 4. 3. 2014, 13.47

8 let, 3 mesece

Ukrajina, strah in trepet tudi za košarkarje?

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Po uspešno izvedenem EuroBasketu 2013, ki ga je gostila Slovenija, je naslednja na vrsti za organizacijo Ukrajina, kjer se ob izrednem stanju ubadajo še s težavami pri izgradnji novih aren.

Lvov, Odesa, Dnipropetrovsk, Doneck, Harkov in Kijev so mesta, ki naj bi gostila EuroBasket 2015. Pa ga dejansko bodo? Sprva je bilo pri Ukrajincih največ negotovosti zaradi nekoliko počasnejše gradnje dvoran. Saj se spomnite, tudi v Sloveniji smo imeli megalomanske načrte, ki so se nato skazili, na koncu pa so za potrebe evropskega prvenstva preuredili le nekatere že obstoječe dvorane.

Zgodba je podobna tudi v Ukrajini, ki pa ima na žalost še eno oteževalno okoliščino z bistveno večjimi razsežnostmi. Napeto stanje v državi, negotove razmere in zelo slab finančni položaj so kazalniki, ki Ukrajincem niso v prid.

Da bi zgradili nove dvorane, je najverjetneje utopično pričakovati. Gostiteljem evropskega nogometnega prvenstva se očitno EuroBasket 2015 vse bolj odmika. Vodstvo Fiba Europe se bo sestalo v tem mesecu in pretehtalo vse podrobnosti, ali Ukrajincem dokončno prižgati zeleno luč ali poiskati adekvatno zamenjavo. Evropsko prvenstvo 2015 pa bo izjemno pomembno, saj bo odskočna deska za olimpijske igre, ki bodo sledile leto dni pozneje v brazilskem Riu.

Ob nadaljevanju takšnih razmer bodo udeleženke EuroBasketa 2015 zagotovo nasprotovale odhodu v Ukrajino. "Fiba Europe razume, kaj se dogaja v Ukrajini, in bo v tesnih stikih z organizatorji, ob tem pa bo imela pregled nad dogajanjem v tej državi," pravi vodstvo Fibe Europe o stanju v Ukrajini, medtem ko morebitni gostitelji poudarjajo, da ni nobene bojazni. "Tudi pred evropskim nogometnim prvenstvom so govorili, da nam ne bo uspelo zgraditi štadionov in nam je," poudarjajo.

V javnost so prišle celo govorice, da naj bi bila Francija tista zamenjava za vzhodnoevropsko državo. Predsednik Mednarodne košarkarske organizacije Fiba je namreč Francoz Yvan Mainini. In ker Fiba vajeti vse bolj prevzema v svoje roke, smernice vodijo proti galskim petelinom …

Ne spreglejte