Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
23. 5. 2017,
19.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,40

3

Natisni članek

Union Olimpija Matevž Zupančič Rašo Nesterović liga ABA

Torek, 23. 5. 2017, 19.50

6 let, 6 mesecev

Udarec za slovensko košarko

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,40

3

Rogaška Union Olimpija finale | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Vodstvo regionalne košarkarske lige ABA se je odločilo za korenito spremembo. Slovenija bo imela v prihodnji sezoni le enega predstavnika, in to bo ne glede na razplet finala državnega prvenstva Union Olimpija.

Košarkarska liga ABA je v pretekli sezoni poslovala pozitivno, dobiček pa bo razdelila med vse klube, ki so njeni člani, so sporočili iz vodstva lige.

Za novo sezono pa pripravljajo spremembe. Število klubov se bo s 14 zmanjšalo na 12, slovenski predstavnik pa bo ne glede na končni razplet državnega prvenstva le Union Olimpija, kar je udarec za slovensko košarko. 

Vodstvo tekmovanja se je prav tako odločilo, da bodo vpeljali novost. Za superpokalno lovoriko se bodo pomerila najboljša moštva.

Prav tako bodo organizirali več U19 turnirjev po različnih državah, zavzemajo pa se tudi za to, da bi v kratkem ustanovili 2. ligo, v kateri bi imela Slovenija dva predstavnika.

Kdo bo nastopal v ligi ABA v sezoni 2017/18?

4 klubi – Srbija (najboljša štiri moštva srbskega prvenstva)

3 – Hrvaška (Cedevita, Zadar in Cibona)

2 – Črna gora (Budućnost in Mornar)

1 Slovenija (Union Olimpija), Bosna in Hercegovina (Igokea) in Makedonija (MZT Skopje)

*- dve dodatni mesti sta dobili tisti državi, ki sta imeli najboljši koeficient v zadnji sezoni. Dodatna predstavnika bosta tako imeli Srbija in Črna gora.

"S prstom pokazali na države, ki lige niso priznale"

"Ni dobro, da izgubljamo mesto. Olimpija ni pri tem nič kriva. V ligi smo se ohranili, bili najboljši, Krka je na žalost izpadla. Kot klub smo bili pri tej odločitvi vzdržani, čeprav je za nas dobro," je iz Zagreba sporočil direktor Union Olimpije Matevž Zupančič. | Foto: Vid Ponikvar "Ni dobro, da izgubljamo mesto. Olimpija ni pri tem nič kriva. V ligi smo se ohranili, bili najboljši, Krka je na žalost izpadla. Kot klub smo bili pri tej odločitvi vzdržani, čeprav je za nas dobro," je iz Zagreba sporočil direktor Union Olimpije Matevž Zupančič. Foto: Vid Ponikvar "Ni dobro, da izgubljamo mesto. Olimpija ni pri tem nič kriva. V ligi smo se ohranili, bili najboljši, Krka je na žalost izpadla. Kot klub smo bili pri tej odločitvi vzdržani, čeprav je za nas dobro. S prstom so pokazali na tiste države, ki lige niso priznale, to je tudi eden od razlogov, zakaj Slovenija izgublja mesto. Poleg tega ima najslabšo kvoto. Dobiček so razdelili med klube, vse poti pa vodijo k temu, da bo obstajala tudi druga liga, v kateri bo imela Slovenija dva predstavnika. In tudi ta liga bi bila stroškovno pokrita za klube," je iz Zagreba, kjer je bila skupščina, sporočil direktor Union Olimpije Matevž Zupančič.

Verjetno se ob tem sprašujete, zakaj le v Srbiji niso znana moštva, ki bodo nastopala in bodo določena na podlagi uvrstitve v tamkajšnjem prvenstvu. Njihova liga je namreč ločen pravni subjekt in ni pod srbsko košarkarsko zvezo ter priznava ligo ABA, zato se prek državnega prvenstva klubi uvrščajo v jadransko tekmovanje.

Rašo Nesterović: Tako so se klubi odločili in vodijo svojo politiko

"Nihče ne gleda širše slike. Zdaj imamo enega, vprašanje je, kdaj bomo prišli na dva ali tri." | Foto: Sportida "Nihče ne gleda širše slike. Zdaj imamo enega, vprašanje je, kdaj bomo prišli na dva ali tri." Foto: Sportida Svoj pogled na zgodbo so razložili tudi na Košarkarski zvezi Slovenije.

Generalni sekretar KZS Rašo Nesterović razumljivo ni bil zadovoljen s to odločitvijo, ob tem pa je dodal: "To je med klubi. Mi nismo bili povabljeni že približno leto. Tako so se odločili. Oni vodijo svojo politiko."

O tem, kaj to pomeni za slovensko košarko, je povedal: "Da vsak skrbi zase. Nihče ne gleda širše slike. Zdaj imamo enega, vprašanje je, kdaj bomo prišli na dva ali tri."

Na skupščini v Zagrebu so s prstom pokazali na našo državo, da ni priznala lige in da je to eden od razlogov, zakaj bomo imeli le enega predstavnika: "Slovenija ne bi imela dveh predstavnikov, če bi zveza ligo priznala. To so samo izgovori. Bil sem na nekaterih sestankih. So trije, štirje klubi, ki delujejo dobro. Na začetku je imela liga tri evroligaše, nato dva, zdaj enega. Vprašanje je, kdaj bo iz teh prostorov en stalen."

S tovrstno potezo, ki so jo sprejeli v ligi ABA, se slovensko državno prvenstvo razvrednoti. Nič drugače ni na Hrvaškem, kjer sta na primer Šibenik in Split pred Zadrom, medtem ko finale igrata Cedevita in Cibona, ki bosta prav tako v regionalnem tekmovanju.

"Prvoligaši bi se morali dogovoriti. Združenje prvoligašev se mora odločiti, kaj bi klubi radi. Oni so v tem primeru oškodovani. Naj se usedejo in se dogovorijo, kako naprej. Zveza ne more nič. Klubi se morajo odločiti, kakšen sistem želijo," je še dodal Nesterović.

Ne spreglejte