Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
8. 10. 2015,
14.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Košarkarska zveza Slovenije Union Olimpija Krka

Četrtek, 8. 10. 2015, 14.14

8 let

Udarec KZS pod pasom

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Sklep IO Košarkarske zveze Slovenije, da bodo morali v prihodnji sezoni vsi klubi že od začetka nastopiti v državnem prvenstvu, je razburkal košarkarsko javnost. Napad KZS marsikoga boli.

Večkrat smo že poslušali, da bi morali vsi slovenski klubi nastopiti v državnem prvenstvu že od začetka, vendar je to težko izvedljivo, saj je kar nekaj stranskih učinkov, ki bi lahko drastično vplivali na košarko v našem prostoru.

Na krovni košarkarski organizaciji so se odločili, da bodo v prihodnji sezoni vsi klubi v državnem prvenstvu nastopali že od začetka. Torej bi morali tisti najboljši igrati v treh tekmovanjih – na državnem prvenstvu, evropskem pokalu in v ligi ABA –, kar pomeni tri obračune na teden.

Ob tem se lahko vprašamo, ali gre tu za izsiljevanje klubov, ki jih na KZS skušajo postaviti pred dejstvo, da ob državnem prvenstvu izberejo le eno od mednarodnih tekmovanj. Ali ni cilj, da se slovenska košarka čim bolje predstavi v tujini?

Ob treh tekmah na teden ne moreš razvijati košarkarjev

Kaj bi največjim klubom, kot sta Union Olimpija in Krka, ki sta odločno proti temu sklepu, prinesel nastop v državnem prvenstvu že od samega začetka? Na KZS poudarjajo, da bi radi delali v interesu košarke. Pa bi s tem res? Igrati proti Crveni zvezdi, Partizanu, Ciboni … je nekoliko drugače kot proti Lastovki, Šenčurju, LTH Castings, Elektri … Klubske sponzorje bi takšne tekme bistveno manj pritegnile kot prej omenjeni klubi, prav tako je kakovost na povsem drugi ravni. Prva liga se na žalost nagiba k polamaterskim vodam, saj praktično ni kluba, ki bi izpolnjeval vse pogoje licenciranja …

Za razvoj košarkarjev, če bodo morali klubi nastopati v treh tekmovanjih, bi to pomenilo sestop stopničko nižje. Mladi košarkarji res potrebujejo tekme, vendar tudi ogromno treninga. Ob vseh potovanjih bi bila to misija nemogoče. Saj se spomnite, da je bila takšna zgodba za veliki Maccabi iz Tel Aviva ogromen zalogaj, ko je v sezoni 2011/12 igral v ligi ABA, evroligi in domačem prvenstvu. Da ne govorimo, kakšen proračun ima izraelski košarkarski gigant v primerjavi s slovenskim drobižem.

Že tako klestijo proračune …

Če bi morali naši klubi, ki se želijo tudi v mednarodnem merilu pokazati v lepi luči, nastopati v treh tekmovanjih, bi pomenilo, da bi morali imeti na izbiro bistveno širšo paleto košarkarjev. A je to v teh časih, ko vsi klestijo proračune, samomorilsko. Največja slovenska kluba je KZS s to odločitvijo močno udarila pod pasom.

Po drugi strani pa se lahko vprašamo, ali je to začetek vnovičnega napada na ligo ABA, kar je malce nerazumno, saj je Mednarodna košarkarska organizacija Fiba nedavno podprla nov ustroj regionalne lige, klubi pa so z vodstvom jadranskega tekmovanja sklenili petletno sodelovanje. In prek njega se klubi uvrščajo v elitno evroligo in EuroCup. Morda pa Fiba, ki želi imeti najmočnejša klubska tekmovanja v Evropi pod svojim okriljem, pripravlja nov udarec …

Ne spreglejte