Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
25. 7. 2021,
11.45

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82

1

Natisni članek

Košarkarska tržnica

Nedelja, 25. 7. 2021, 11.45

2 leti, 9 mesecev

KOŠARKARSKA TRŽNICA, 19.−25. JULIJ

Slovenski reprezentant se seli v Španijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82

1

Aleksej Nikolić | Aleksej Nikolić bo zaigral v španski ligi. | Foto FIBA

Aleksej Nikolić bo zaigral v španski ligi.

Foto: FIBA

Tudi ta teden za vas zbiramo najbolj zanimive in vroče prestope s košarkarske tržnice.

Slovenski reprezentant se seli v Španijo

Slovenski reprezentant Aleksej Nikolić, ki bo v ponedeljek s slovensko izbrano vrsto odigral prvo tekmo na olimpijskih igrah, je novi član španskega San Pablo Burgosa. Šestindvajsetletni košarkar je v pretekli sezoni branile barve BCM Gravelines-Dunkerque, za katerega je v povprečju v francoskem prvenstvu dosegal 11,1 točke, 4,6 asistence in 3,4 skoka na srečanje. Pred tem je med drugim igral za Partizan in Brose Bamberg.

Burgos so že pred tem okrepili Marc Garcia, Suleiman Braimoh, Dani Diez, in Tyrus McGee. Španska ekipa bo v prihodnji sezoni igrala v ligi prvakov.

Barcelono zamenjal za Real Madrid

Madžarski reprezentant Adam Hanga je v tem tednu sklenil pogodbo z Real Madridom. Hanga je v pretekli sezoni v dresu Barcelone v evroligi v povprečju dosegal 4,6 točke, 2,2 skoka in 1,7 asistence na tekmo. Pred prihodom v Barcelono je igral še za Albacomp, Manreso in Baskonio. Že pred madžarskim košarkarjem se je v tem poletju iz Barcelone k Real Madridu preselil tudi Francoz Thomas Heurtel.

Adam Hanga (na sliki skrajno levo) bo zaigral za Real Madrid. | Foto: Reuters Adam Hanga (na sliki skrajno levo) bo zaigral za Real Madrid. Foto: Reuters

Šantelj v Domžalah

Dres Helios Suns bo še tretjič v svoji karieri oblekel Leon Šantelj. Košarkar, ki lahko zaigra na položajih krilnega centra in centra, bo po sezonah 2014-2016 ter 2019-2020 znova zaigral med Helios Sunsi. Lansko sezono je začel na Češkem pri Olomoucku iz Prostejova, nadaljeval pa pri Rogaški, za katero je v 1. SKL v povprečju dosegal po 8,8 točke ter 5,8 skoka na tekmo. 

Macura v Novem mestu

Slovenski podprvak Krka je v začetku tedna podaljšal sodelovanje z Rokom Stipčevićem, zdaj pa so Dolenjci okrepili še z občasnim slovenskim reprezentantom Jurijem Macuro. 21-letni krilni center je bil do letošnje sezone član španske Baskonie, kjer ni nikoli zaigral za prvo ekipo. Poleg tega je kot posojen košarkar igral še za Mego, Koper Primorsko in FMP.

Jurij Macura se seli v Krko. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Jurij Macura se seli v Krko. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

"Vesel sem, ker smo se s Krko dogovorili za sodelovanje. Lačen sem tekem in dokazovanja. Verjamem pa, da tako kot cela ekipa komaj čakam, da se sezona začne. Verjamem, da bomo imeli močno podporo s tribun naših podpornikov in navijačev. Potrudili se bomo po najboljših močeh, da upravičimo zaupanje," je ob podpisu pogodbe povedal Macura.

Američan nič več za italijanskega prvaka

Vince Hunter ni več član Virtusa, potem ko je italijanski klub razdrl pogodbo z ameriškim košarkarjem zaradi pozitivnega testa na nedovoljena poživila. Igralcu so pred nekaj tedni na četrti tekmi finala italijanske lige v krvi odkrili THC. "Vince Hunter zaradi kršitve protidopinškega športnega kodeksa ni več član našega kluba. Zaradi kršitve smo se odločili za odpoved pogodbe," so v sporočilu za javnost zapisali pri italijanskem klubu.

Kokoškov v Dallas? Fenerbahče še molči

Že prejšnji teden smo poročali o vse glasnejših govoricah, da bo nekdanji slovenski selektor Igor Kokoškov postal novi pomočnik Jasona Kidda na trenerski klopi Dallas Mavericks. Klub Luke Dončića je pred novo sezono v svojem moštvu naredil pravo rošado, potem ko je Teksas zapustil glavni trener Rick Carlisle, sta z njim v Indiano odšla tudi pomočnika Mike Weinar in Jenny Boucek, prvi pomočnik Jamahl Mosley pa je postal glavni trener Orlanda. 

Govorice, da je Kokoškov na vhodnih vratih Dallasa, so vse glasnejše. "Igor Kokoškov in Dallas sta tik pred sklenitvijo dogovora o sodelovanju," je med drugim poročal NY Times. Srbski strateg je sicer v sezoni 2018/19 vodil Phoenix Suns, nalogo pomočnika trenerja pa je opravljal pri LA Clippers, Sacramentu, Clevelandu in Orlandu. V pretekli sezoni je vodil turški Fenerbahče, v kvalifikacijah za olimpijske igre pa je s Srbijo ostal brez nastopa v Tokiu.

O zadevi pa so se že oglasili tudi pri delodajalcu Igorja Kokoškova, Fenerbahčeju. "Naša prioriteta v tem procesu je zavarovati klubske interese. Vse želimo podrediti temu. Naš klub ocenjuje trenutno situacijo in vse bomo razjasnili v kratkem," je v pismu za javnost zapisal član uprave Fenerbahčeja, Sertac Komsuoglu.

Igor Kokoškov in Luka Dončić
Sportal Ali bosta Luka Dončić in Igor Kokoškov združila moči?

Mladi Litovec v Barcelono

Barcelona je pred novo sezono v svoje vrste zvabila Litovca Rokasa Jokubaitisa, ki je v prejšnji sezoni branil barve Žalgirisa. Dvajsetletni košarkar je bil letos proglašen za najboljšega mladega košarkarja litovske državne lige.

Okrepitev v vrstah slovenskih prvakov

V dresu Cedevite Olimpije bo v tekmovalni sezoni 2021/22 igral Jackie Carmichael, ki je v minuli sezoni uspešno nastopal v Igokei. Pred začetkom sezone 2019/20 se je preselil v francoski JL Bourg, kjer se je zadržal eno sezono, nato pa se je pred začetkom prejšnje sezone pridružil Igokei. Za ekipo iz Laktašev, ki se je uspela prebiti v polfinale lige ABA, je na 24 tekmah v povprečju dosegal 8,4 točke, 3,8 skoka, 1,6 asistence, 0,9 pridobljene žoge in 0,4 blokade na tekmo. Skupaj z Igokeo je Carmichael nastopal tudi v ligi prvakov in beležil 11,1 točke, 3,9 skoka in 2,2 asistence na obračun.

"Navdušen sem, da sem se pridružil Cedeviti Olimpiji. Že minulo sezono sem ljubljanski klub spremljal in videl, da je trener sestavil odlično ekipo. Navdušen sem, da sem postal del kulture kluba. Ves čas razmišljam o teži tega, da bom nosil dres kluba, ki igra na tako visoki ravni. Veliko delam in se pripravljam na novo sezono. Veselim se dneva, ko bom spoznal soigralce in navijače, in upam, da bodo lahko z nami na tekmah. Pripravljen sem na korak naprej. Želim osvojiti naslov prvaka EuroCupa in z ekipo moštvo popeljati v Evroligo. Imamo možnost, da to napravimo. Komaj čakam, da se odpravim v Ljubljano in vse spoznam. Želim se zahvaliti vsem članom strokovnega štaba in vodstvu kluba za zaupanje, saj so mi spremenili življenje," je ob podpisu pogodbe dejal novi košarkar Olimpije.

Američan k Panathinaikosu

Panathinaikos je pred novo sezono okrepil Američan Jehyve Floyd. V prejšnji sezoni je branil barve izraelskega Hapoela Gilboa Galil, za katerega je v povprečju dosegal 11,4 točk, 7,6 skoka, 1,8 podaje in 1,7 blokade na tekmo.

Stipčević ostaja pri Krki

Izkušeni košarkar, branilec in organizator igre Rok Stipčević bo tudi v novi sezoni nosil dres novomeške Krke, so danes sporočili iz slovenskega kluba. Stipčević je v lanski sezoni v ligi ABA beležil na tekmo po 10,9 točke, 3,1 skoka in 2,9 podaje. 

Stipčević ostaja v Novem mestu. | Foto: ABA/Aleš Fevžer/Cedevita Olimpija Stipčević ostaja v Novem mestu. Foto: ABA/Aleš Fevžer/Cedevita Olimpija

"Vesel sem, ker nadaljujem sodelovanje s Krko. Vesel sem, ker se vračam. Imel sem kar nekaj ponudb preostalih klubov. A Krka je, tu mislim na predsednika Andraža Šuštariča in športnega direktorja Jureta Balažića, pokazala veliko mero profesionalnosti in odgovornosti, predvsem pa jasno željo, da ostanem v Novem mestu. Verjamem, da je pred nami dobra in uspešna sezona, da vsaj ponovimo uspehe minule sezone. Prepričan sem, da bo trenerju Daliborju Damjanoviću, svojo kakovost kaže v reprezentanci, izkazal pa se je tudi v lanski sezoni, uspelo sestaviti čvrsto in karakterno ekipo. Veselim se, da se spet vidimo v Novem mestu. Predvsem pa se veselim, da nas bodo v dvorani podprli navijači in podporniki kluba," je ob podpisu nove pogodbe povedal hrvaški košarkar.

Kaj se je na košarkarski tržnici dogajalo prejšnji teden?

Nikola Kalinić
Sportal Velika okrepitev Crvene zvezde, Antetokounmpo v Francijo
Ne spreglejte