Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Ponedeljek,
11. 7. 2016,
16.52

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Gregg Popovich Tony Parker Manu Ginobili San Antonio Spurs Tim Duncan

Ponedeljek, 11. 7. 2016, 16.52

6 let, 6 mesecev

Tim Duncan končal kariero

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
Tim Duncan | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Po 19 sezonah v ligi NBA je košarkar Tim Duncan uradno oznanil, da končuje športno pot. 40-letni Duncan je celotno kariero odigral v dresu San Antonio Spurs in z njimi osvojil pet šampionskih prstanov.

Kar se je že nekaj časa napovedovalo, je zdaj dobilo uradno potrditev. Tim Duncan je po 19 sezonah v ligi NBA končal svojo športno pot.

Duncan je skupaj z Francozom Tonyjem Parkerjem in Argentincem Manujem Ginobilijem (pred kratkim je potrdil, da bo še igral) tvoril enega najboljših triov v ligi, ki je skupaj zmagal kar na 575 tekmah v rednem delu in 126 tekem v končnici. Skupaj s trenerjem Greggom Popovichem držita rekord v največ skupnih zmagah kot košarkar in trener. Skupaj sta slavila na 1001. tekmi.

Skupaj z Manujem Ginobilijem (v sredini) in Tonyjem Parkerjem (desno) je Tim Ducan tvoril najuspešnejši trio v ligi NBA. | Foto: Guliverimage/Getty Images Skupaj z Manujem Ginobilijem (v sredini) in Tonyjem Parkerjem (desno) je Tim Ducan tvoril najuspešnejši trio v ligi NBA. Foto: Guliverimage/Getty Images

Prvi nabor drafta leta 1997

211 centimetrov visoki košarkar je bil vse od prihoda v ligo NBA leta 1997 član San Antonio Spurs, ki so ga kot prvega izbrali na draftu.

V začetku v karieri je imel močan vpliv na Duncana David Robinson, s katerim sta tvorila navezo "The Twin Towers" in skupaj osvojila naslova v letih 1999 in 2003.

Skupno je Duncan odigral 1643 tekem in skupno zmagal kar na 1072 od njih oziroma na 71 odstotkov vseh odigranih, kar je najvišji odstotek v kateremkoli ameriškem športu v zadnjih 19 letih.

Duncan je bil  umirjen košarkar, ki mu zvezdništvo ni bilo blizu, in je eden od treh košarkarjev, ob njem še John Stockon in sveže upokojeni Kobe Bryant, ki je 19 sezon v ligi NBA odigral le za eno ekipo.

Nadomestil ga bo Španec

Upokojitev Duncana se je napovedovala že nekaj časa, govorice pa so se okrepile po podpisu pogodbe San Antonia z izkušenim Špancem Pauom Gasolom, ki bo v dresu Ostrog nadomestil legendarnega centra.

V 19 sezonah je Duncan v povprečju dosegal 19 točk, 9,1 skoka in 2,1 podaje na tekmo, 15-krat pa je zaigral na All-Star tekmi.

V začetku kariere je imel mentorja v Davidu Robinsonu (desno s številko 50). | Foto: Guliverimage/Getty Images V začetku kariere je imel mentorja v Davidu Robinsonu (desno s številko 50). Foto: Guliverimage/Getty Images

Drugi najstarejši košarkar v ligi

Od Duncana je med aktivnimi košarkarji starejši le Andre Miller, ki je na današnji dan star 40 let in 114 dni, medtem ko Duncan šteje 40 let in 77 dni. Od aktivnih košarkarjev je pred legendarnim centrom San Antonia v ligo NBA prišel Kevin Garnett leta 1995.

Ne spreglejte