Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 8. 2023,
16.19

Osveženo pred

7 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Slovenska košarkarska reprezentanca SP 2023

Torek, 15. 8. 2023, 16.19

7 mesecev, 4 tedne

Sp v košarki (25. avgust - 10. september 2023)

Tekmovalni sistem svetovnega prvenstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
slovenska košarkarska reprezentanca | Foto FIBA

Foto: FIBA

Slovenija je bila četrtič udeleženka svetovnega prvenstva. Prvič je nastopila leta 2006 v Saporu in Tokiu, leta 2010 je igrala v Turčiji, leta 2014 pa v Španiji. Na svetovnem košarkarskem prvenstvu je šele drugič nastopilo 32 reprezentanc. 

Prvi del skupinskega dela svetovnega prvenstva se je odvil med 25. in 30. avgustom, drugi del skupinskega dela je bil na sporedu med 31. avgustom in 4. septembrom, izločilni del pa je potekal med 5. in 10. septembrom 2023. Slovenska reprezentanca je v prvem delu nastopala v skupini F skupaj z Venezuelo, Zelenortskimi otoki in Gruzijo, v drugem delu pa je igrala v skupini K skupaj z Gruzijo, Avstralijo in Nemčijo.

V predtekmovanju svetovnega prvenstva so bile reprezentance razdeljene v osem skupin po štiri, od katerih sta se v nadaljevanje prvenstva uvrstili najboljši dve ekipi v vsaki od skupin. Te so bile v drugem delu razdeljene v nove štiri skupine, v katerih so bile v vsaki po štiri reprezentance, od teh pa so se v izločilne boje prebili po dve najboljši ekipi iz vsake skupine drugega dela. Najboljših osem reprezentanc se je nato pomerilo v četrtfinalu, od tam naprej pa se je odvil boj za medalje. 

sistem sp 2023 | Foto: FIBA Foto: FIBA

Na svetovnem prvenstvu so se delile tudi vozovnice za nastop na olimpijskih igrah v Parizu leta 2024. Neposredno uvrstitev so si poleg gostiteljice Francije, zagotovile še Nemčija, Srbija, Kanada, ZDA, Japonska, Avstralija in Južni Sudan. To so bile sicer glede na končno lestvico prvenstva najboljši dve reprezentanci iz Amerike in Evrope ter po ena iz Afrike, Azije in Oceanije.

Preostale štiri reprezentance bosta dala dva kroga olimpijskih kvalifikacijskih turnirjev. V drugem bo igralo 24 reprezentanc. Poleg petih iz prvega kvalifikacijska kroga še 19 reprezentanc iz svetovnega prvenstva (naslednja najboljša reprezentanca iz Afrike, Amerike in Azije ter nadaljnjih 16 najbolje uvrščenih reprezentanc na prvenstvu). Poleg Slovenije bodo v dodatnih bojih nastopili še Litva, Latvija, Italija, Španija, Črna gora, Portoriko, Brazilija, Dominikanska republika, Grčija, Gruzija, Egipt, Finska, Nova Zelandija, Libanon, Filipini, Mehika, Angola, Slonokoščena obala, Kamerun, Bahami, Bahrajn, Poljska in Hrvaška. 

Svetovno prvenstvo je gostilo pet dvoran. Na Filipinih Arena Filipini (kapaciteta 55 tisoč gledalcev), Araneta Coliseum (15 tisoč) in Mall of Asia (15 tisoč), v Indoneziji Arena Indonezija (16.500) in na Japonskem Okinawa arena (10 tisoč).

Ne spreglejte