Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 10. 2008,
14.01

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 29. 10. 2008, 14.01

8 let, 5 mesecev

Stari znanci v Tivoliju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Tau Ceramica prihaja v Tivoli z bogato klubsko zgodovino, a vendarle s slabo rezultatsko popotnico in nizom zdravstvenih težav.

Navijači ljubljanske Olimpije se verjetno še dandanes z veseljem spominjajo finala evropskega pokala v Lozani, v katerem so njihovi ljubljenci na krilih legendarnega Dušana Hauptmana in Romana Horvata ugnali tedanji Taugres in v tivolske vitrine postavili pomembno lovoriko. Baski in Slovenci so se v nadaljnjih letih sicer še pogosto srečevali, vseeno pa se je razmerje moči krepko spremenilo. Medtem ko "zmaji" že več let zaman lovijo TOP 16 evrolige, pa je postal Tau "abonent" zaključnih turnirjev evrolige. Klub iz Vitorie se je namreč v zadnjih štirih letih zavihtel na "final 4", visoko pa Baski merijo tudi letos. Evropsko sezono so španski prvaki začeli z domačo zmago nad Fenerbahče Ülkerjem, v drugem krogu pa bodo gostovali pri Unionu Olimpiji.

Pred novo sezono se je na trenersko klop vrnil Duško Ivanović, ki je v minulih treh sezonah poveljeval zasedbi Barcelone, pred tem pa je bil kar pet let poveljnik baskovske čete. Nekdanji košarkar nepozabne splitske Jugoplastike se je znašel pred velikim izzivom. Baski bodo namreč praznovali 50 let obstoja, zato želijo jubilej kronati tudi z uspešno sezono. A že na začetku sezone ne gre povsem brez težav. Vidno spremenjeno ekipo, v kateri ni Hrvata Zorana Planinića in slovenskega reprezentanta Gorana Dragića, ki vendarle ni dočakal uradne tekme v dresu baskovskega velikana, čeprav je imel sklenjeno večletno pogodbo, je namreč zajel val poškodb. Gostovanje v Ljubljani naj bi tako zanesljivo izpustil krilni košarkar Sergi Vidal, ki ima težave z ramenom, s poškodbami pa se ubadata tudi Pablo Prigioni in Tiago Splitter, vendar njun četrtkov nastop v ledni tivolski dvorani bržkone ni vprašljiv.

Generalka ni uspela

Nekaj slabe volje pred potjo v Slovenijo je v španske vrste vnesla tudi zadnje tekma državnega prvenstva. Po štirih zaporednih zmagah (Meroca, Manresa, Unicaja in Granada) je bila za izbrance Duška Ivanovića usodna Brunesa (75:62).

Ivanović je v ogenj poslal devet mož, razpoložena pa sta bila le Pete Mickeal (15 točk, 7 skokov in 2 asistenci) in Igor Rakočević (16 točk, 3 asistence). Slednjega se seveda dobro spominjajo tudi v ljubljanskih vrstah. Srbski branilec je bil namreč v minuli sezoni v Tivoliju rabelj Olimpije. Dosegel je kar 25 točk in bil prvi strelec tekme.

Ne spreglejte