Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
2. 11. 2015,
12.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

KZS EuroBasket 2017 Stožice

Ponedeljek, 2. 11. 2015, 12.37

8 let

Slovenija brez EuroBasketa 2017

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Košarkarska zveza Slovenije se kljub prvotnim drugačnim napovedim ne bo podala v kandidacijski boj za organizacijo (vsaj dela) evropskega košarkarskega prvenstva 2017.

Pri evropskem delu košarkarske zveze Fiba Europe ob odpiranju uradnih kandidatur za organizacijo celotnega evropskega prvenstva 2017 ali vsaj ene od štirih predtekmovalnih skupin ne bodo naleteli na slovensko ovojnico. Pri Košarkarski zvezi Slovenije so namreč po predhodnih smelih napovedih pred zadnjim kandidacijskim korakom prijeli za ročno zavoro.

Potem ko so 30. junija oddali neobvezujočo pismo namere brez finančnih obveznosti, kot potencialno prizorišče ene od predtekmovalnih skupin ponudili ljubljanske Stožice in v začetku oktobra prejeli uradne kandidacijske pogoje, se je naposled po pogovorih z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem na sedežu zveze prižgala rdeča luč.

Previsoki stroški

"Po tehtnem premisleku se je vodstvo KZS odločilo, da za organizacijo ene izmed skupin na EP 2017 ne kandidira, saj stroški prijave znašajo skoraj 2 milijona evrov, vključno z 20 tisoč evri nepovratnih sredstev. Gre zgolj za znesek t. i. kotizacije in je brez organizacijskih stroškov, ki bi ob morebitni pridobitvi nastali. Glede na nove pogoje pa so ti lahko precej višji, kot so bili v letu 2013, zato se bo zveza raje usmerila v druge veje razvoja košarke v Sloveniji," so v sporočilu za javnost zapisali pri KZS. Dodali so še, da so pripravljeni EuroBasket ob milejših pogojih organizirati v eni izmed naslednjih izvedb ali v primeru težav katere od izbranih gostiteljic pomagati tudi v zadnjem trenutku.

Znova v kvalifikacije

Kdo bo gostitelj ali – če se bo ponovila letošnja drobitev prvenstva na štiri države – gostitelji EuroBasketa 2017, bo predvidoma znano 12. decembra. Že zdaj pa je jasno, da si bo slovenska izbrana vrsta pot do tekmovanja prvič po letu 2005 skušala zagotoviti v kvalifikacijah. Na zadnjih pet evropskih prvenstev se je namreč Slovenija v tekmovalni del zavihtela neposredno, bodisi po rezultatskem ključu bodisi kot organizator. Namesto kvalifikacij za olimpijske igre jo torej prihodnje poletje po več kot desetletju čakajo kvalifikacijske tekme za nastop na prvenstvu stare celine.

Ne spreglejte