Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sobota,
8. 8. 2015,
11.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Andrew Bogut Avstralija košarka NBA

Sobota, 8. 8. 2015, 11.40

8 let

Prvak lige NBA v Stožicah obsedel, ker se telo še prižiga

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Avstralci so si s slovenskimi košarkarji na dveh tekmah razdelili zmagi, le na eni pa je zaigral njihov prvi zvezdnik Andrew Bogut, ki se po naslovu v ligi NBA šele vrača v pravo pripravljenost.

Košarkarji iz dežele tam spodaj so se v Sloveniji mudili na pripravah za kvalifikacijski tekmi proti Novi Zelandiji, ki bo zmagovalcu omogočila nastop na olimpijskih igrah prihodnje leto.

"Vsi skupaj smo se zbrali zaradi enega cilja, da premagamo Novo Zelandijo in se uvrstimo na olimpijske igre," je po tekmi v Stožicah dejal Andrew Bogut, ki se je po sedmih letih vrnil v reprezentanco v želji po svojem drugem nastopu na olimpijskih igrah.

Bogut je bil član Kengurujev že leta 2004 v Atenah, leto pozneje pa je bilo njegovo ime prvo poklicano na naboru lige NBA, kjer so ga izbrali pri Milwaukee Bucks. Tako je postal prvi Avstralec, ki mu je pripadla ta čast.

V Stožicah ni stopil na parket, tudi v Laškem je bil na parketu le osem minut in v tem času povzročal številne težave slovenskim košarkarjem, nato pa večino tekme preživel ob klopi, kjer ga je zaradi bolečin v hrbtu v roke vzel maser. "Nič resnega ni," je 30-letnik odločen, da si želi v tem poletju še eno veliko zmago.

Šampionski prstan lige NBA v žepu

Prvo je sin hrvaških staršev, ki so se že pred rojstvom Boguta preselili v Melbourne, v reprezentanci pa so ga pred desetletjem želeli tudi Hrvati, dosegel pred dobrim mesecem, ko je z Golden State Warriors osvojil ligo NBA.

"Seveda želimo prihodnje leto to ponoviti, čeprav je lažje govoriti, kot to tudi storiti. Težko bo," se zaveda, da bo težje obraniti šampionski prstan, kot ga je bilo osvojiti.

Po naporni in dolgi sezoni si je vzel nekoliko daljši odmor, zato je njegova vrnitev na parket počasnejša kot običajno.

"Po naslovu sem si privoščil odmor in nisem nič treniral. Zdaj spet segrevam telo, podobno je, kot bi prižgal avto, ki je stal eno ali dve leti," se zaveda, da mora biti previden, saj je bila njegova športna pot do zdaj (pre)pogosto posejana s poškodbami.

V reprezentanci čuti pravo bistvo

Kljub dolgi sezoni se je Bogut odločil za vrnitev v reprezentanco, čeprav si v državnih dresih nagrajen le s ponosom zastopanja državnega dresa.

"Košarkarji, ki igrajo za reprezentanco ,to počnejo iz ljubezni in ponosa do košarke. Vedno je lepo igrati zaradi pravih motivov, ker ko igraš profesionalno, so vedno prisotne motnje z denarjem in pogodbami. Zaradi tega igralci želijo s številkami dvigniti svojo vrednost. V reprezentanci se počutim veliko bolj čistega, ker smo vsi tu le zaradi enega cilja, in to je zmage," je Bogut vesel, ki ima ob sebi pod košem še dva košarkarja, ki sta že močno opozorila nase – Davida Andersena in Nathana Jawaija. Centrska linija, ki se je ne bi branili številni klubi, ob tem pa še manjka nekdanji član Olimpije Aron Baynes.

Priprave Avstralije na kvalifikacije, ki bodo 15. in 18. avgusta, so bile v večini vezane na Evropo. Pred prihodom v Slovenijo so odigrali še dve tekmi z Litvo in obakrat izgubili, tako da je bil uspeh proti četi Jureta Zdovca edina zmaga na pripravah.

Ne spreglejte