Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
8. 7. 2018,
8.33

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

1

Natisni članek

Košarkarska tržnica

Nedelja, 8. 7. 2018, 8.33

5 let, 9 mesecev

Košarkarska tržnica (2.–8. 7.)

Bookerju bogata petletna pogodba

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

1

Devin Booker | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nov teden, novi prestopi. Tudi ta teden za vas zbiramo informacije s košarkarske tržnice.

Booker še pet let pri Soncih

Enaindvajsetletni branilec Devin Booker, ki je v prvih treh sezonah lige NBA na 208 tekmah zbral povprečno 19,8 točke, 3,5 podaje in 3,3 skoka na tekmo, je sodelovanje s Phoenix Suns podaljšal za pet sezon in 158 milijonov dolarjev. Američan je mejo 4.000 točk presegel marca letos pri 21 letih in 123 dnevih. Mlajša sta bila ob tem dosežku le LeBron James in Kevin Durant.

Calathes podaljšal zvestobo

Nick Calathes | Foto: Urban Urbanc/Sportida Foto: Urban Urbanc/Sportida

Eden najboljših evroligaških igralcev zadnjih let Nick Calathes bo dres Panathinaikosa nosil še vsaj tri sezone. V zelenem dresu atenskega košarkarskega ponosa je sicer Američan z grškim potnim listom prvič zaigral že leta 2009 in vztrajal tri sezone. Sledila je selitev v Rusijo (Lokomitiva Kuban) in nato v ZDA (Memphis). Leta 2015 se je vrnil in postal vodja ekipe. Blestel je tudi v zadnji sezoni, kot je bil izbran v prvo peterko evrolige, njegov zaščitni znak pa so ob koših postale predvsem asistence.

Tony Parker James Harden
Sportal Tony Parker bo San Antonio zamenjal za Charlotte

Nikola Janković | Foto: Sportida Foto: Sportida Nekdanji "zmaj" na poti v Španijo

Srbski center Nikola Janković bo kariero nadaljeval v španski ligi ACB. Po slovesu od Turčije, kjer je bil njegov delodajalec Sakarya, je z Estudiantesom podpisal enoletno pogodbo z možnostjo podaljšanja za dodatno sezono. Danes 24-letni in 206 cm visoki košarkar je igral tudi za Mego in Charleroi, viden pečat pa je v sezoni 2016/17 pustil pri ljubljanski Olimpiji. Takrat je bil celo MVP rednega dela lige ABA, "zmajem" pa je v veliki meri pomagal tudi na poti do dvojne krone.

Janning ostaja med Baski

Ameriški branilec Matt Janning bo tudi v novi sezoni nosil dres Baskonie, kamor se je leta 2017 preselil iz Kubana. V pisani evropski karieri je igral še za Sieno, Cibono, Anadolu Efes in Hapoel.

Mumbru novinec med trenerji

Nekdanji španski reprezentant Alex Mumbru, ki je v svoji karieri igral za Joventut, Real in Bilbao, je pred tedni košarkarske čevlje obesil na klin. Vseeno pa 39-letni Španec ni bil dolgo brez poklica. Preselil se je med trenerje. Njegov prvi delodajalec v tej vlogi pa bo Bilbao.

Gajić v dresu Heliosa

Vrste domžalskega Heliosa je okrepil 26-letni krilni košarkar iz BiH Nikola Gajić. Gre za košarkarja, ki je slovenske dvorane spoznal že kot član Primorske, igral pa je tudi za Igokeo. "Helios je odlično organiziran, predvsem pa ambiciozen klub, z bogato zgodovino, odličnim trenerjem, profesionalnim vodstvom, predvsem pa s številnimi mladimi košarkarji blizu ali celo v članskem moštvu," je ob podpisu pogodbe dejal Gajić.

Beno Udrih | Foto: Sportida Foto: Sportida Žalgiris podpisuje, Udrih se je zahvalil

Potem ko je nadaljnje sodelovanje z Žalgirisom, najbolj prijetnim evroligaškim presenečenjem pretekle sezone, naznanil trener Šarunas Jasikevičius, v Kaunasu sestavljajo ekipo. Triletno pogodbo je podpisal 24-letni branilec Marius Grigonis, ki prihaja iz berlinske Albe. Večletno pogodbo pa je podpisal tudi 208 centimetrov visoki litovski krilni center Martinas Geben, ki prihaja in lige NCAA. V klubu ostajajo tudi Laurynas Birutis, Brandon Davies, Paulius Jankunas, Gytis Masiulis, Arturas Milaknis, Antanas Kavaliauskas, Paulius Valinskas in Edgaras Ulanovas.

Pogodba pa se je iztekla slovenskemu reprezentantu Benu Udrihu, ki se je na Istragramu že zahvalil prijateljem iz zelenega gozda. "V čast mi je bilo, da sem bil del Žalgirisa. Hvala osebju, soigralcem, navijačem in Litovcem za brezmejno predanost in podporo," je zapisal Udrih.

Papanikolaou ostaja, Williams-Goss prihaja

Kostas Papanikolaou ostaja v rdečem. Grški reprezentant z izkušnjami iz lige NBA je namreč z Olympiakosom podpisal novo pogodbo. Tokrat za tri sezone. Nov obraz v Pireju pa je ameriški branilec Nigel Williams-Goss. Podpisal je večletno pogodbo, v Grčijo pa se seli iz Beograda, kjer je bil član Partizana.

Alibegovićeva pot vodi v Rim

Rimski Virtus je okrepil Amar Alibegović, 206 centimetrov visoki košarkar iz ameriške študentske ekipe St. John’s University. Če vam priimek znano odzvanja, se ne motite. Gre za enega od sinov Teomana Alibegovića, enega najbolj učinkovitih igralcev v zgodovini slovenske reprezentance.

Jure Lalić | Foto: Sportida Foto: Sportida

Lalić znova v novomeškem taboru

Po Juretu Balažiču, ki je nazadnje igral v Turčiji, se v novomeško Krko vrača še en Jure. Izkušeni 32-letni dalmatinski center Jure Lalić je s slovenskim podprvakom podpisal novo pogodbo. Dres Krke je sicer nosil že v sezonah 2012/13 in 2015/16. Lani je igral za MZT Skopje, na seznamu njegovih nekdanjih delodajalcev pa so bili med drugim tudi Olimpija, Zadar in Cibona.

Spomnimo, s Krko, ki jo bo še naprej vodil Simon Petrov, so že pred tem nove pogodbe podpisali dosedanji nosilci Marko Jošilo, Domen Bratož in Paolo Marinelli.

Gregor Hrovat | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Hrovat se iz Olimpije podaja v Nemčijo

Potem ko sta Devin Oliver in Jordan Morgan iz Olimpije odšla v Banvit, si je novega delodajalca našel tudi Gregor Hrovat. Nekdanjega kapetana zmajev po igranju za Logatec, Koš, Helios in Olimpijo čaka prva preizkušnja v tujini. V svoje vrste ga je zvabil nemški prvoligaš Bayreuth. "Vsakič, ko sem stopil na parket, sem se za barve Olimpije boril do zadnjega atoma moči in za vedno bom hvaležen klubu za priložnost, ki mi jo je ponudil. Prišel pa je trenutek, ko se želim preizkusiti tudi v tujini, zato se že veselim novih izkušenj," je ob slovesu od Ljubljane povedal 23-letni Primorec.

DeMarcus Cousins
Sportal Zvezdniško kopičenje pri prvakih: Golden State okrepil še Cousins
Lebron James
Sportal Bo LeBron ključ do 17. prstana Lakersov?

Bašić pod Pipanovo taktirko

23-letni hrvaški branilec Lovre Bašić ostaja zvest svojemu Zadru. Z dalmatinskim članom lige ABA je podpisal novo pogodbo. Zanj se je ob vrnitvi v mesto, ki naj bi, kot pravi lokalno reklo, ustvarilo košarko, zavzel tudi slovenski trener Aleš Pipan. Ta je po slovesu od Zlatoroga pretekli teden sprejel ponudbo Zadra.

Vassilis Spanoulis | Foto: Reuters Foto: Reuters

Spanoulisu ni do selitve

Pirejski Olympiacos je naznanil podpis nove pogodbe. V svojih vrstah je nekdanji prvak zadržal enega najboljših evroligaških košarkarjev zadnjega desetletja in pol Vassilisa Spanoulisa. Izkušeni 35-letni branilec je vrste rdeče-belih okrepil leta 2010, potem ko je storil "prepovedano" dejanje. V Olympiacos se je namreč preselil iz Panathinaikosa. Igral je tudi za Maroussi in Houston. Pohvali se lahko s tremi naslovi evroligaškega prvaka. Morebitnega četrtega bo lovil ob pomoči trenerja Davida Blatta.

Fernandez podpisal, Prepelić (še) ne

Zdaj je uradno. Dolgoletni španski reprezentant in član Reala Rudy Fernandez ostaja v Madridu. 33-letni zvezdnik, ki je v svoji karieri igral le še za Joventut, Denver in Portland, je z aktualnim evropskim klubskim prvakom podpisal pogodbo do leta 2020. Nadaljnjo zvestobo klubu je obljubil tudi TreyThompkins.  Njun novi igralec pa utegne še ta teden postati Klemen Prepelić. Slovenski reprezentant sicer v nedeljo tega ni hotel potrditi, a javna skrivnost je, da je na radarju španskega velikana. "Z garanjem in samokritiko sem prišel do te ravni. Lahko povem le, da bom nosil številko 25," je ostal skrivnosten Prepelić.

Klemen Prepelić
Sportal Kapetan prekinil medijski molk in odprl dušo: Septembra me ne pričakujte
Ne spreglejte