Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
9. 9. 2015,
21.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Klemen Prepelič reprezentanca Zagreb navijači

Sreda, 9. 9. 2015, 21.40

8 let

Prepelič: Vsakogar lahko premagamo, a le pod enim pogojem

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na EuroBasketu med pomembnejše člane slovenske košarkarske reprezentance spada Klemen Prepelič. Verjame, da lahko s soigralci pogledajo v oči prav vsakemu nasprotniku.

Vloga Klemna Prepeliča na letošnjem evropskem prvenstvu je bistveno večja, kot jo je imel lani na svetovnem prvenstvu v Španiji, kjer je debitiral na uradnih tekmah slovenske košarkarske reprezentance. Selektor Jure Zdovc mu bistveno bolj zaupa, ga pušča dalj časa na parketu, trenutno pa je z 11,3 točke tretji strelec in s 4,5 podaje najboljši podajalec slovenske reprezentance. Poudarja, da bodo proti Makedoncem merili na zmago. O tem, koga bi si želel za nasprotnika v Lillu, pa pravi, mu je vseeno, saj verjame, da lahko s pravim pristopom premagajo vsakogar.

Po štirih tekmah evropskega prvenstva imate polovičen izkupiček. Nazadnje ste izgubili z Grčijo z 72:83. Ali so bili Grki najboljši nasprotnik na tem prvenstvu? Zagotovo. Grki so posamezno kot ekipno zelo zreli. Z izjemo Giannisa Antetokounmpoja so zelo izkušeni. Košarkarji imajo kilometrino. Grki imajo v primerjavi s Hrvati, ki se še niso povezali v celoto, ekipo. Vedo, kdo je vodja, kdo mora kaj delati. Proti njim ni preprosto igrati. Naša ena četrtina je bila premalo. Imeli smo le dva razpoložena igralca. Grki so imeli veliko časa na parketu tri organizatorje igre, ki so zmožni kreirati v dveh, treh sekundah. Večino časa so si v napadu ustvarili več akcij in za to potrebuješ koncentracijo. Tako smo dobili veliko košev.

Ko ste pri 60:62 ujeli priključek, ste čutili, da bi lahko povsem preobrnili potek tekme? V prvem polčasu ste namreč že zaostajali z 29:46 … Z več koncentracije bi nam lahko uspelo. V tistih trenutkih smo bili v obrambi preveč mehki. Pri tem rezultatu je grški selektor vzel minuto odmora in po tem smo takoj dobili dva koša. V napadu nismo našli rešitve. Na koncu smo igrali preveč statično, razpoložena pa smo imeli le dva košarkarja.

Pa še sodniki so jim šli nekoliko na roko? Tega ne bom komentiral.

So bili Grki dobro pripravljeni na vas, potem ko ste pred tem dve tekmi odigrali odlično? Nisem dobil niti enega odprtega meta. Morda sem kriv tudi sam, da se v napadu nisem malce bolj potiskal naprej. Soigralci imajo veliko kakovosti, ki sebi in meni priigrajo odprte mete. Grki so se na nas zelo dobro pripravili. V prvem polčasu smo dobili 46 točk, kar je občutno preveč. Vrnili smo se, vendar ob lovljenju priključka izgubili preveč energije.

So vas Grki s čim presenetili? Ogromno težav smo imeli, ko so igrali pick'n'roll, drugi branilec pa je delal hrbtno blokado za centra. Dogovorili smo se, da bomo prevzemali, vendar to ni preprosto. To je zelo atipična akcija. Tako so ustvarili prostor in v prvem polčasu zadeli tri trojke, dve je dal Vassilis Spanoulis. Imeli so tudi nekaj težkih metov, a so kakovostna ekipa. Če bi dobili 70 točk, bi lahko upali na zmago. Glave moramo imeti pokonci.

Na tribuni ste imeli dobesedno šestega igralca. Približno pet tisoč navijačev vas je prišlo bodrit v Zagreb … Enkratni so. Ko smo zaostajali, smo se zagotovo z njihovo pomočjo vrnili nazaj v igro za zmago. Oni so bili tisti dejavnik za neverjetno serijo Jake Blažiča. Jaka živi za takšne tekme in za navijače. Ponesli so ga in on nas. Če nismo vedeli, komu dati žogo, smo jo dali njemu. Vrnil nas je nazaj. Potem smo imeli še Zorana Dragića, na žalost pa ni bilo tretjega.

Vam je naporen ritem že kaj načel moči? Moči je še dovolj. Vse ekipe imajo enake pogoje. Mislim, da imamo v tej skupini eno od najdaljših klopi. Pri nas to ne bi smelo biti vprašanje.

Zadnji nasprotnik v zagrebški skupini bo Makedonija, s katero boste igrali za tretje mesto. Kaj bo ključno? Moramo zmagati, da si zagotovimo mesto v Lillu. Ne bo lahko, saj ima Makedonija ekipo, vredno spoštovanja. Proti Hrvatom so s trojkami držali ritem. Pomembno bo, da bomo začeli bolje kot proti Grkom.

Letos ste na drugem večjem tekmovanju, potem ko ste lani nastopili na svetovnem prvenstvu. Je za vas drugače? Počutim se zelo dobro. Razočaran sem nad svojim doprinosom na tekmi proti Grkom – tako v obrambi kakor v napadu. Spet so me vrgli iz tira drugi dejavniki. Še moram dozoreti.

Že kaj pogledujete proti skupini D, s katero se križa skupina C v drugem delu prvenstva v Lillu? Vseeno mi je, s kom bomo igrali. Videli smo, kaj se je lani zgodilo Avstralcem ("namerno" so izgubili tekmo z Angolo, da so se v nadaljevanju prvenstva izognili Američanom, a so jih v osmini finala nemudoma porazili Turki, op. p.). Hitro se jim je vrnilo s trojko Emirja Preldžića v zadnji sekundi tekme. S tem se ne obremenjujem. Poudarjam, da lahko vsakogar premagamo, a le pod enim pogojem. Če smo stoodstotno osredotočeni, sicer lahko tudi z vsemi izgubimo.

Ne spreglejte